Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str139-165.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
412.67 Кб
Скачать

Розчинення кальцій карбонату у хлоридній кислоті

Обладнання і реактиви: скляна паличка; дві конічні пробірки; піпетки на 1 мл або мензурки; дрібні шматочки крейди; фільтрувальний папір; хлоридна кислота (густина – 1,19 г/мл)

Взяти по можливості два однакових шматочки крейди величиною з горошину. Один з них покласти на шматочок фільтрувально­го паперу, скляною паличкою подрібнити його в порошок і висипати в конічну пробірку. Другий шматочок крейди цілим опустити в іншу конічну пробірку. В обидві пробірки одночасно додати однакову кількість (по 1 мл) хлоридної кислоти густиною 1,19 г/мл. Спостерігати повне розчинен­ня крейди.

Описати всі спостереження. Написати рівняння відповідної реак­ції. Пояснити, чому швидкість розчинення крейди в цих двох випад­ках різна.

Залежність швидкості реакції від концентрації речовин

Обладнання і реактиви: пробірки; піпетки на 5 мл – 2 шт.; се­кундомір або годинник із секундною стрілкою; сульфатна кислота (1М розчин); натрій тіо- сульфат (1М розчин); дис­тильована вода.

Для попереднього ознайомлення з характером даної реак­ції виконати якісний дослід, для чого в пробірку внести 5-6 мл 1М розчину натрій тіосульфату, 3-4 мл 1М розчину сульфатної кис­лоти. Спостерігати появу опалесценції і подальшого помутніння роз­чину від випадіння вільної сірки. Взаємодія водного розчину натрій тіо­сульфату з сульфатною кисло-тою відбувається за рівнянням:

Na2S2O3 + H2SO4 Na2SO4 + S + SO2 + H2O.

Налити в 4 пробірки по 5 мл 1М сульфатної кислоти, відмірявши її піпеткою. В інші 4 пробірки (іншою піпеткою) налити: в першу – 5 мл 1М натрій тіосульфату і 15 мл дистильованої води; у другу ~ 10 мл натрій тіосульфату і 10 мл води; у третю – 15 мл натрій тіосульфату і 5 мл во­ди; у четверту – 20 мл натрій тіосульфату. Об’єми заміряти точно. Злити по черзі молярно приготовлені розчини H2SO4 і Na2S2O3 (перший розчин приливати до другого) і відлічити час за секунд­ною стрілкою годинника з моменту зливання до початку появи опалесценції у кожній пробірці. Результати звести в таку таблицю:

Об’єм, мл

Концентрація

Проміжок часу

Швидкість

розчину

Na2S2O3

H2O

розчину

H2SO4

Na2S2O3,

від початку відліку до появи опалесценції t, с

реакції,

Вплив температури на швидкість реакції

Обладнання і реактиви: пробірка, піпетки на 5 мл; секундомір; склянка; сульфатна кислота (1М розчин); натрій тіосульфат (1М розчин); дистильована вода.

У три сухі пробірки налити по 5 мл 1М розчину H2SO4, а в три інші – по 5 мл 1 М розчину Na2S2O3. Поставити усі пробір­ки у склянку з водою і через 5-7 хвилин, вимірявши температуру води, злили разом вміст однієї пари пробірок з H2SO4 і Na2S2O3 та відрахувати час із моменту зливання до початку появи опалесценції. Склян­ку з рештою пробірок поставити на азбестову сітку, підігріти до 10 °С і знову витримати розчини при цій темпе-ратурі 5-7 хвилин. Зливши вміст другої пари пробірок з H2SO4 і Na2S2O3, визначити час до початку появи опалесценції. Дослід з останньою парою пробірок провести при температурі на 20°С вище, ніж перша. Результати звести у таблицю:

Температура, С

Проміжок часу від початку

відліку до появи опалесценції, с

Швидкість реакції

Вплив температури на швидкість реакції виразити графічно, від­кла-даючи на осі абсцис значення температури. Пояснити, як змінюється швидкість досліджуваної реакції при підвищенні температури на кожні 10 °С ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]