Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индивидуалка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
28.21 Кб
Скачать

Індивідуальна робота №24

1.Терміни

Пала́нка — адміністративно-територіальна одиниця (округ) у Запорізькій Січі. Виникнення паланок було зумовлене збільшенням населення на Запоріжжі й ускладненням, у зв'язку з цим, функцій управління та суду.

Кіш— укріплений табір. У період українських національно-визвольних змагань 1917—1921 назва найбільшої військово-територіальної одиниці Вільного Козацтва. Коші поділялися на курені, полки і сотні.

Полково-сотенний устрій - адм-тер., військовий і суд. устрій Гетьманщини у 1648—1782. Запроваджений замість польс. системи адм.-тер. управління (воєводство — повіт) у ході Нац.-визв. війни укр. народу в серед. 17 ст. У ході становлення полково-сотенного устрою української козацької держави, було використано досвід функціонування реєстрових козацьких полків, формування яких розпочалося ще на початку ХVІІ ст., а на зламі 1625–1626 рр., під час складання гетьманом Михайлом Дорошенком козацького реєстру, було зафіксовано існування шести військово-територіальних одиниці з центрами в Чигирині, Білій Церкві, Переяславі, Корсуні, Каневі та Черкасах.

2. Заповнити таблицю

Утворення СРСР 1919-1929 РР

Підготовчий етап (дата, назва договорів, події, лідери об’єднавчих процесів)

Характеристика планів утворення СРСР, аналіз позиції лідерів КПУ-УСРР

Матеріали І з’їзду Рад СРСР та їх конституційне оформлення

1)1 червня 1919р. «Війсково-політичний союз» В.І.Ленін

2) 1920р.«Договірна федерація» В І. Ленін і Г. В. Чичерін, X. Г. Раковський

3) У березні 1922 р. Грузія, Вірменія та Азербайджан уклали договір про освіту Закавказької Соціалістичної Федерації Радянських Республік

4)30 грудня 1922 «Союзний договір» затвердження декларації про утворення союзу.

5) Січень 1924 остаточне юридичне оформлення СРСР ІІ з’їзд рад СРСР

«План автономізації»

Й.Сталін передбачав включення республік на правах автономій до складу Російської федерації.

«План суверенітету»

Х. Раковський ,М. Скрипник виступали за обмеження централізації керування, збереження суверенітету республік.

«План федерації»

В. Ленін відкинув сталінський план

і розробив власний, за яким усі республіки, включаючи Російську Федерацію, на рівних правах входили до складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік, зберігаючи за собою право вільного виходу.

На основі ленінського плану І з’їзд рад СРСР прийняв рішення про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР).

До його складу ввійшли Російська Федерація, Українська СРР, Білоруська СРР, Закавказька Федерація (Грузія, Вірменія, Азербайджан). У документах, покладених в основу СРСР (Декларація і Договір), права центру превалювали над правами республік.

Була прийнята Конституція СРСР, яка позбавила союзні республіки права на зовнішню політику і торгівлю, прийняття власних рішень щодо розвитку транспорту, зв’язку, оборонної промисловості. Повноваження республік обмежувалися сільським господарством, внутрішніми справами, охороною здоров’я, соціальним забезпеченням.