Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шліфувальник 3 розряд.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
341.5 Кб
Скачать

Тема 1. Постійний струм та кола постійного струму

Постійний струм. Електричний опір. Опір провідника. Електрорушійна сила джерела струму. Напруга електричного струму. Закон Ома. З’єднання опорів. Закони Кірхгофа. Види з’єднань провідників і джерел струму. Робота і потужність електричного струму. Основні методи розрахунку кіл постійного струму (метод контурних струмів, метод вузлових потенціалів, метод еквівалентного джерела). Втрата напруги у проводах.

Тема 2. Електромагнетизм

Магнітне поле електричного струму. Напруга магнітних силових ліній. Намагнічування тіл. Правила буравчика. Правило лівої руки. Поняття про електромагнетизм. Правило правої руки. Явище гістеризису. Електромагніти. Закон повного струму. Магнітний опір. Провідник зі струмом у магнітному полі. Явище електромагнітної індукції, самоіндукції, взаємоіндукції.

Тема 3. Змінний струм і кола змінного струму

Послідовне, паралельне та змішане з’єднання однотипних елементів кіл змінного струму. Послідовне, паралельне з’єднання активного, індуктивного та ємнісного опорів. Еквівалентний опір та еквівалентна провідність кіл, їх активна і реактивна складові. Трикутники опорів і вектори, діаграми. Активна, реактивна та повна потужність у колі змінного струму. Трикутник потужностей, коефіцієнт потужності. З’єднання обмоток генератора і споживача зіркою та трикутником. Кількісне співвідношення між фазними і лінійними струмами і напругами при з’єднанні зіркою і трикутником.

Тема 4. Електричні та радіотехнічні вимірювання. Електровимірювальні прилади

Схеми включення амперметра і вольтметра. Розрахунок шунтів та додаткових опорів. Вимірювання опорів ізоляції проводів. Вимірювання потужності і енергії. Схеми включення ватметрів та лічильників.

Тема 5. Електричні машини змінного струму

Синхронна швидкість обертання магнітного поля. Ковзання. Обертовий момент. Механічна характеристика асинхронного двигуна. Пуск в хід, реверсування та регулювання швидкості обертання синхронних машин. Оберненість синхронних електричних машин.

Тема 6. Типи електричних машин змінного струму. Електричні апарати

Поняття про електричний привід та його призначення. Апаратура керування і захисту, захисні пускачі, запобіжники, контактори, реле, контролери, пускові і регулювальні реостати. Апаратура керування електричним приводом шліфувальних верстатів. Захисна апаратура. Арматура місцевого освітлення. Апаратура керування: види, призначення, стисла експлуатаційна характеристика.

Виробниче навчання.

Мета дисципліни: Свормувати знання про основу сучасної техніки та технології в обємі достатньому для формувань умінь перетворювати теоретичні знання в практичні навики. Привити любов до професії, розвивати основні вміння до професійного рівня.

Типова програма виробничого навчання

Професія – шліфувальник

Кваліфікація – 3 розряд

№ п/п

Тема

Кількість

годин

Виробниче навчання

1

Вступ

2

2

Безпека праці та пожежна безпека

4

3

Шліфування і доведення деталей середньої складності по 8-10 квалітетам й параметру Ra 1,25-0,63 на верстатах різних типів.

12

4

Шліфування і доведення інструмента круглого профілю по 8-10 квалітетам й параметру Ra 1,25-0,63 на верстатах різних типів.

12

5

Шліфування і доводка деталей круглого профілю по 7-8 квалітетам й параметру Ra 0,63-0,32 на спеціалізованих автоматичних верстатах.

10

Всього:

72

Виробнича практика

7

Ознайомлення з підприємством, інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.

6

8

Виконання шліфувальних робіт складністю 3-го розряду в цехах виробництва.

189

Кваліфікаційна пробна робота

8

Всього:

275

Виробниче навчання.