Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (9).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.9 Кб
Скачать

Археологічні знахідки

Під час розкопок Гніздовського мочильника(територія верхньої Наддніпрянщини, сучасна Смоленщина) було знайдено амфору, що відносять до х ст , на якій великими літерами греко-кириличного типу накреслено слово ГОРОУХШТА, яке неоднозначно прочитується. На думку дослідників це слово могло означати порошок гірчиці, горюча речовина, горох писав( курйоз).1914 р було знайдено фрагмент амфору з довгим написов (28 літер), з яких збереглося лише 16 і 2 частково. Переконливу розшифровку запропонував Борис Рибаков : БЛАГОДАТНЄША ПЛЪНА КОРЯГА СИЯ(повна благодаті амфора ця). На Чернігівщині в одному з курганів була знайдена кістка барана, на ребрі були знаки, серед яких можна прочитати тотожні кириличним літери а,д,л…Автор розкопок Самоквасов вважав, що вони належать до Хст. Вчені давно звернули увагу на загадкові знаки, що час від часу зустрічалися на черепках, будинках…Більшість пам’яток належить до ІХ-Х ст., в це час вже існувало специфічний слов’янський алфавіт, створений Кирилом і Мефодієм, а описані знаки не належать ні до кирилиці ні до глаголиці.

Етапи становлення письма за Чорноризцем Храбрим

Достовірно невідомо в яких межах він жив (пр.. Х-ХIV). Написав трактат «Про письмена», що дійшов до нас в оригіналі. Автор подає цікаву періодизацію розвитку слов’янської писемності.

Найдавніший 1 етап характ. чертами і ризами;достеменно не відомо, що це, але очевидно мова йде не про алфавітне письмо., а про позначки з певним змістом( можливо чертити, різати).

2 етап характеризується використанням грецького і латинського алфавітів без пристосування до слов’янської фонетики. Тут виникають труднощі пов’язані з відмінними фонетичними системами. Н., для слов’янських мов були зайві літери омега, зело, дифтонги…Натомість не вистачало букв на позначення слов’янських звуків. Н., б,ж,йотовані голосні. Слов’янська писемність базована на грецькому алфавіті вимагала реформування. Це й було остаточно завершено Кирилом і Мефодієм і становило 3 етап розвитку слов’янської писемності. Таким чином винахід сулунських братів становив не початок а завершення складного і тривалого процесу, що пройшов к-ка стадій.