Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
397.9 Кб
Скачать

Варіант 1

1. Як змінюється вага тіла на шляху від Землі до Місяця? Чи змінюється його маса? Поясніть.

2. Який зв'язок між лінійним та кутовим прискоренням?

Кутове прискорення - це псевдовекторная фізична величина, яка характеризує швидкість зміни кутової швидкості. Таким чином, кутове прискорення характеризує обертальний руху твердого тіла, тоді як лінійне прискорення - його поступальний рух. Як лінійне прискорення тіла пов'язане з його швидкістю, так і його кутове прискорення пов'язане з його кутовий швидкістю. Між кутовим і лінійним прискоренням також існує зв'язок.

3. Відцентрована сила енерції. Доведіть.

Відцентрова сила — застарілий фізичний термін, який застосовувався при описі обертання тіла.

Друге рівняння Ньютона для матеріальної точки, яке обертається по колу з радіусом R, записується у вигляді:

,

де m - маса точки, v - лінійна швидкість, F - спрямована до центра кола сила, яка забезпечує колову орбіту. Наприклад, у випадку тягарця, що обертається на мотузці, сила F - це сила натягу мотузки, для планети Земля, яка обертається навколо Сонця, це сила тяжіння.

Це рівняння можна переписати у вигляді

.

Тоді вираз називають відцентровою силою. Насправді такої сили не існує, вона не відповідає жодній взаємодії. Для того, щоб тіло рухалося коловою орбітою, необхідно, щоб на нього діяла єдина сила, спрямована до центра кола. Тому використання терміну «відцентрова сила» в фізиці не рекомендується.

4. Закон збереження моменту імпульсу. Доведіть.

Закон збереження моменту імпульсу стверджує, що момент кількості руху у замкненій системі зберігається під час еволюції цієї системи з часом.

Момент імпульсу замкнутої системи тіл залишається незмінним при будь-яких взаємодіях тіл системи.

Закон збереження кількості руху є наслідком ізотропності простору.

5. Швидкість рідини у малого отвору? Доведіть.

6. Напруженість гравітаційного поля, принцип накладання.

7. Гармонічні коливання. Закон гармонічних коливань. Амплітуда, фаза, частота.

8. Потік енергії. Густина потоку енергії. Вектор Умова.

На странице, посвященной уравнению состояния, показано, что энергетическое воздействие на систему (приращение энергии системы) dW может рассматриваться как векторная величина, называемая потоком энергии. Покажем, что такая точка зрения не противоречит современной физике.

Например, поток энергии волновой формы движения в упругой среде Φ сначала считается скалярной величиной и определяется уравнением (И.Савельев, 2005, кн.4):

Φ = dW/dt . ( 1 )

Затем указывается формула для определения поверхностной плотности потока энергии:

j = dΦ/dS , ( 2 )

где S − площадь поперечного сечения потока. После преобразований уравнение (2) приобретает вид:

j = wv , ( 3 )

где w − объёмная плотность энергии, а v − фазовая скорость волны. После учета направленности волнового движения фазовую скорость вполне обоснованно считают вектором v, что на основании уравнения (3) приводит к появлению вектора плотности потока энергии j. Этот вектор называется вектором Умова

j = wv . ( 4 )

Но фазовая скорость v изначально является векторной величиной. Значит, и плотность потока энергии j изначально является вектором. Так что и сам поток энергии Φ тоже является вектором изначально. И поэтому определяющее уравнение для потока энергии должно выглядеть не в виде уравнения (1), а в виде уравнения:

Φ = dW/dt . ( 5 )

Уравнение (5) подтверждает векторный характер потока энергии dW, который можно представить как dW = (dW еW), где еW − орт нормали к площадке dS.

Густина пото́ку ене́ргії (густина потужності) — векторна фізична величина (W), яка характеризується кількістю енергії, що протікає за одиницю часу через одиницю площі, орієнтовану перпендикулярно до спрямованості потоку, вимірюється у Вт/кв. м (мВт/кв. см, мкВт/кв. см).

Варіант 2

1. Рівняння швидкості тіла, яке рухаеться =5+4t. Запишіть відповідне рівняння шляху.

v=5+4t

S=v*t=(5+4t)*t=5t+4t^2)