Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична 2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
177.76 Кб
Скачать

К ругова і індикаторна діаграма:

Рис.: Кругові діаграми газорозподілу:

двотактного дизеля з протилежно рухомими поршнями.

Двотактні дизелі з протилежно рухомими поршнями. Відлік кутів на діаграмі газорозподілу дизеля типу Д100 (рис. 4.5, б) ведеться по положенню кривошипа нижнього поршня від внутрішньої мертвої точки (в.м.т.). При русі поршня вниз випускні вікна починають відкриватися (точка 5), коли кривошип не дійшов на певний кут - 56 ° - до зовнішньої мертвої точки (н.м.т.). З цього моменту протягом часу повороту кривошипа на 16 ° відбувається вільний випуск газів з циліндра.

За 40 ° до н.м.т. (нижнього поршня) верхній поршень відкриває продувні вікна (точка 6) і на протязі 96 ° повороту кривошипа здійснюється продувка циліндра. Продування припиниться після повороту на 56 ° за н.м.т. (точка /) при закритті випускних вікон. Продувні вікна після цього ще відкриті: відбувається дозарядки циліндра протягом повороту кривошипа на 8 °. З цього моменту (точка 2) починається стиск. Паливо подається в циліндр також з деяким випередженням (точка 3).

Р ис. 4.6, б.: індикаторна діаграма робочих циклів двох такного дизеля.

У двотактному дизелі після відкриття випускних вікон (точка 5, див. рис. 4.6, б) тиск в циліндрі падає. Подача повітря через продувні вікна (точка 6) не підвищує тиску в циліндрі і після того, як поршень пройде н.м.т. і почнеться такт наступного циклу. Тиск наростає лише після закриття випускних вікон (точка /).

Процес згоряння відбувається на невеликій ділянці ходу поршня у в.м.т., коли поршень має невелику швидкість руху. Тому процес згоряння наочніше можна зобразити на розгорнутій діаграмі, побудованій за кутом повороту колінчастого валу ср (рис. 4.7). Така діаграма дозволяє судити про час протікання горіння, так як колінчастий вал обертається рівномірно. Умовно процес горіння можна розділити на чотири фази.

Фаза 1 - період затримки запалення (ділянка Ь-с) складає всього 0,001-0,005 с і відповідає 10-16 ° п.к.в. Чим більше період затримки запалення, тим більше палива надійде в циліндр до появи перших вогнищ займання.

Фаза 2 - період займання і згорання палива, уприснуло за 1 і частково 1 фази (ділянка с-у). На початку горіння в камері стиску багато вільного кисню, від чого полум'я швидко поширюється по всьому об'єму камери стиску, відбувається інтенсивне виділення теплоти і тиск газів різко підвищується при майже постійному обсязі. Відношення приросту тиску від початку згоряння (точка с) до в.м.т. до кута повороту колінчастого валу за цей час називається жорсткістю роботи двигуна. Жорсткість підвищується при збільшенні періоду затримки запалення палива. Вона не повинна бути більше 0,2-0,3 МПа на 1 ° п.к.в.

Фаза 3 - продовження горіння (ділянка у-z). Згорає паливо, подане під 2 фазі і частково в 3 фазі. Краплі палива перебувають у середовищі, насиченою продуктами згоряння, тому інтенсивність згоряння трохи зменшується.

Фаза IV - догораніе палива на лінії розширення (ділянка z-d). Період догорання спостерігається у багатьох двигунів, причому у швидкохідних він довший, ніж у тихохідних. При зменшенні навантаження двигуна період догорання зменшується. Догорание палива викликає підвищення температури відпрацьованих газів.