Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
177.76 Кб
Скачать

Робочі процеси, які протікають в двигуні:

Освіта робочої суміші і розпилювання палива. У дизелях подача палива і його распиліваніе в об'ємі камери стиснення циліндра здійснюються топливоподающей системою.

На сумішоутворення і згоряння палива в кожному циклі робочого процесу дизеля відводяться тисячні долі секунди, протягом яких паливо, поступивши в циліндр, повинне пройти стадію підготовки до займання - краплі палива повинні нагрітися, випаруватися (паливо горить в пароподібному стані), пари палива повинні переміщатися з повітрям і потім згоріти. Для повного згоряння необхідно рівномірний розподіл палива в середовищі стисненого повітря. Воно досягається розпилюванням палива за допомогою форсунки в об'ємі камери згорання. Для швидкої підготовки до займання краплі палива повинні мати мінімальні розміри і бути однорідними за величиною. Далекобійність струменя крапель повинна бути пов'язана з формою камери згоряння. Краплі розпиленого палива повинні володіти такою кінетичної енергією, при якій вони не будуть концентруватися у форсунки, але і не будуть потрапляти на стінки циліндра і кришки, не випарувавшись.

Рис. 4.2. Схеми способів утворення робочої суміші в дизелях: а - струминне (безпосереднє) розпилювання палива; б - з вихровою камерою; в - з передкамерою.

Продування двотактних дизелів. Без видалення продуктів згоряння з циліндрів і без заповнення їх кожен раз новим зарядом повітря неможливо забезпечити роботу двигуна. У чотиритактному дизелі видалення продуктів згоряння та наповнення циліндра повітрям здійснюються поршнем за два окремих такту. На відміну від чотиритактного дизеля в двотактному відсутні впускання і випуск як самостійні такти, що вимагають одного обороту валу. Ці процеси здійснюються в невеликі періоди двох основних тактів стиснення та розширення. Тому в двотактних дизелях продувку і наповнення циліндра здійснюють подачею в циліндр попередньо стисненого повітря, який витісняє продукти згоряння і заповнює об'єм циліндра. Найпростіша схема продувки (петлевая) представлена ​​на рис. 4.3, а. У впускний колектор 4 нагнітачем безперервно подається стисле повітря. Колектор повідомляється з продувними вікнами 3 в стінках циліндра. Більш високі випускні вікна 2 з'єднують циліндр з випускною трубою 1. Коли під тиском продуктів згоряння поршень рухається вниз, він спочатку своїм тілом відкриває випускні вікна, чим забезпечує швидке падіння тиску в циліндрі до тиску продувки. Після цього починають відкриватися продувні вікна. Цим запобігається поява зустрічного потоку газів з циліндра у впускний колектор. При русі поршня вгору спочатку поршень закриває продувні вікна, а потім - і випускні. За час відкриття продувних вікон об'єм циліндра заповнюється повітрям. Поки випускні вікна не закрилися повністю, відбувається продування: частина повітря виходить з циліндра; потім з моменту закриття випускних вікон і до приходу поршня в в.м.т. відбувається стиснення. Недоліком цієї схеми є можливість «застою» продуктів згоряння в «кутах» циліндра, у кришки.

Рис. Спосоюи продувки дизелів:

а - петлевая, б - прямоточна двопоршнева

Наддув дизелів. Так як робота, яку можна отримати від дизеля при даних розмірах його циліндрів, знаходиться в прямій залежності від кількості спалюваного палива, а останнє залежить від маси повітря в об'ємі циліндра, то для підвищення потужності дизеля застосовують наддування, тобто подачу в циліндр повітря під тиском вище атмосферного.