Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кп приклад.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
17.98 Mб
Скачать

2.3 Визначення основних геометричних параметрів автомобіля

Основні геометричні параметри автомобіля, що проектується, приймаю, виходячи з аналізу існуючих конструкцій.

Габаритні розміри:

– довжина La = 10245 мм,

– ширина Ba = 2500 мм,

– висота На = 2810 мм (по кабіні).

При виборі габаритних розмірів автомобіля, що проектується, враховано вимоги ДСТУ «Засоби транспортні дорожні. Маси та габарити». Згідно з вимогами цього нормативного документа габаритна довжина автомобіля не перевищує 12,0 м.

Бази автомобіля:

L= 4970 мм (відстань між передньою та середньою осями),

l=1320 мм (база візка – відстань між середньою та задньою осями).

Ширина колій:

В1=2047 мм,

В2=1902 мм.

Координати центра мас по базі а та b тривісного автомобіля з балансирною підвіскою середнього та заднього мостів, які утворюють задній візок

м.

Координата b для такого автомобіля є відстанню від центра мас до осі балансира:

b=(L+0.51) – a = (4,97+0.51) – 4,17=1,31 м.

Висоту центра мас hg для вантажних автомобілів приймають у межах (0,9...1,1) м. Приймаємо hg =1,1 м.

Дорожні просвіти під мостами – це найменша відстань між опорною площиною і найнижчою жорсткою точкою моста. Дорожні просвіти становлять:

  • під переднім мостом – 306 мм;

  • під середнім мостом 289 мм;

  • під заднім мостом – 289 мм.

Передній l1 та задній l2 звиси – відстань від крайньої точки контуру передньої (задньої) виступаючої частини автомобіля по його довжині до площини, яка проходить через центри передніх (задніх) коліс. Передній звис – l1 = 1240 мм, задній звис – l2 = 2420 мм.

Кут переднього звису - це максимальний кут між поверхнею дороги і площиною, що проходить по дотичній до шин передніх коліс при статичному навантаженні таким чином, щоб ніяка точка транспортного засобу перед передньою віссю не знаходилася нижче цієї площини. Даний кут становить – 23º.

Кут заднього звису - це максимальний кут між поверхнею дороги і площиною, що проходить по дотичній до шин задніх коліс при статичному навантаженні таким чином, щоб ніяка жорстка частина транспортного засобу, що знаходиться під задньою віссю, не розташовувалися нижче цієї площини. Даний кут становить – 10º.

Розміри вантажного відсіку:

  • довжина – 7800 мм;

  • ширина – 2420 мм.

Розміри кузова встановлені з урахуванням того, що на вантажній платформи можливо буде розмістити європіддони, розміри яких 800×1200×145 мм.

Загальний вигляд автомобіля наведений на аркуші 3 графічної частини.

3 ТЯГОВИЙ РОЗРАХУНОК АВТОМОБІЛЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЙОГО ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ

3.1 Тяговий розрахунок автомобіля

У дипломній роботі буде виконано спрощений тяговий розрахунок, тобто попередньо вибрано швидкісну зовнішню характеристику двигуна та передаточні числа трансмісії.

3.1.1 Визначення вихідних даних для тягового розрахунку

Частина вихідних даних для тягового розрахунку вказана у завданні на дипломну роботу та визначена вище:

– транспортне призначення – вантажний;

– галузь використання – міжміські перевезення;

– повна маса автомобіля Ма і розподіл навантаження від неї по осях – Ма = 24000 кг, на передню вісь припадає 6000 кг, на задній візок припадає 18000 кг;

– маса вантажу, що перевозиться – Мв = 14000 кг;

– кількість пасажирів (разом з водієм) – 3;

– тип кузова – бортовий;

– прохідність – звичайна;

– загальна кількість мостів і коліс – мостів – 3, коліс – 6;

– кількість і розташування ведучих мостів та колісна формула – колісна формула - 6х4, ведучі мости - середній та задній;

– розташування і розміщення двигуна – двигун розташований під кабіною і в повздовж рамі автомобіля;

– максимальна швидкість – Va max= 25 м/с,

– розрахунковий коефіцієнт опору дороги v, тобто коефіцієнт опору дороги, при якому автомобіль, що проектується, досягає заданої максимальної швидкості Va max – v=0.026.

Необхідно задатися ще такими параметрами: максимальне значення коефіцієнту опору дороги max, який має долатися на нижчій передачі; коефіцієнт корисної дії трансмісії тр; радіуси коліс (кінематичний rк та динамічний rд); параметри обтічності (безрозмірний коефіцієнт аеродинамічної сили cx або коефіцієнт обтічності К та площа лобового опору F).

Вважається, що максимальне значення коефіцієнта опору дороги max становить:

– для легкових автомобілів, а також вантажних автомобілів та автобусів, призначених для міжміських сполучень max = 0,25…0,30;

– для інших вантажних автомобілів та автобусів max = 0,35…0,45.

Доцільно прийняти =0,35.

Коефіцієнт корисної дії (ККД) трансмісії ηтр, залежить від кількості і властивостей кінематичних пар, які передають механічну енергію від колінчастого вала двигуна до ведучих коліс автомобіля.

У вантажних автомобілів з подвійною головною передачою і з колісною формулою 6×4 ККД знаходиться в межах (0,82...0,84). Приймаємо ηтр = 0,83.

Радіуси колеса визначають за характеристиками шин. Динамічний радіус rд та радіус кочення rк колеса з достатньою точністю беруть такими, що дорівнюють статичному радіусу шини r , указаному в стандарті, каталозі або іншому довідковому виданні. Отже, що rд = rк = r=505 мм.

Безрозмірний коефіцієнт аеродинамічної сили cx та коефіцієнт обтічності К = 0,5∙сх∙ρпов (тут ρпов = 1,225 г/см3 – густина повітря) можна вважати такими, що залежать лише від конфігурації поверхонь автомобіля, яка значною мірою обумовлює опір форми, від шорсткості поверхонь автомобіля, яка обумовлює опір граничного тертя, та наявності щілин і каналів, які створюють внутрішній опір.

Для бортового вантажного автомобіля коефіцієнт сх знаходиться в межах (0,9...1,15), К – 0,5...0,7 Н∙с24. Приймаємо сх = 1,0; тоді К = 0,61 Н∙с24.

Площа лобового опору F дорівнює площі проекції автомобіля на площину, перпендикулярну його поздовжній осі. Вона може бути обчислена для вантажних автомобілів як

F=B∙Ha

F=2,047∙2,810=5,75 м2

де В – колія, м;

На – габаритна висота автомобіля.

Величина фактора обтічності автомобіля W визначається тими ж чинниками, що й коефіцієнти сх та К, а також площею лобового опору F:

W = K ∙F

W= 0.61∙5,75=3,45, Нс22.