Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Regul_mizhnar_torgivli.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

Нетарифне регулювання

До засобів нетарифного регулювання належать:

  1. Кількісні обмеження

  2. Інші нетарифні обмеження

  3. Торговельно-політичні засоби стимулювання експорту

  4. Засоби обмеження імпорту

  5. Торгові договори та угоди

  6. Заходи у відповідь на недружні (дискримінаційні) дії.

1. Кількісні обмеження включають в себе

  • квотування (контингентування)

  • ліцензування

Квотування (контингентування) - встановлення експортних чи імпортних квот /контингентів/, тобто обмеження вивозу або ввозу певних товарів протягом відповідного періоду часу шляхом встановлення граничного обсягу в натуральних та вартісних одиницях, який дозволено експортувати чи імпортувати.

Терміни “квоти” і “контингенти” – це практично синоніми, але поняття “контингент” частіше за все використовується для квот сезонного характеру.

Види квот:

1 . За напрямком дії:

а) експортні

б) імпортні.

2. За охопленням:

а) індивідуальні – квоти по товару (товарах), що обмежують вивіз або ввіз в одну конкретну країну

б) групові – обмежують вивіз (ввіз) у визначену групу країн

в) глобальні – експорт (імпорт) обмежується без зазначення країн, на які ці обмеження поширюються

г) антидемпінгові – граничний обсяг імпорту певного товару, що є об’єктом антидемпінгового розслідування та/або антидемпінгових заходів.

д) компенсаційні - граничний обсяг імпорту певного товару, що є об’єктом антисубсидиційного розслідування та/або компенсаційних заходів.

е) спеціальні – граничний обсяг імпорту в Україну певного товару (товарів), що є об’єктом спеціального розслідування та/або спеціальних заходів, який дозволено імпортувати в Україну протягом установленого строку та який визначається в натуральних та/або вартісних одиницях виміру.

По кожному виду товару може встановлюватись лише один вид квоти.

Паралельний квотуванню процес ліцензування.

Ліцензування – видача державними органами спеціального дозволу на вивіз, ввіз або транзит товарів та послуг впродовж встановленого строку.

В Україні ліцензії видаються центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики, а також у межах наданих ним повноважень – відповідним республіканським органом АР Крим, структурним підрозділом обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій..

Види ліцензій:

а) разова (індивідуальна) - разовий дозвіл, що має іменний характер і видається для здійснення кожної окремої операції конкретним суб’єктом ЗЕД на період не менше необхідного для здійснення експортної (імпортної) операції.

б) відкрита (індивідуальна) - дозвіл на експорт (імпорт) товару протягом відповідного періоду часу (але не менше 1 місяця) з визначенням його загального обсягу.

в) генеральна – відкритий дозвіл на експортні (імпортні) операції по певному товару (товарах) та/або з певною країною (групою країн) протягом періоду дії режиму ліцензування по цьому товару.

г) антидемпінгова (індивідуальна) належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару, який є об’єктом антидемпінгового розслідування та/або антидемпінгових заходів.

д) компенсаційна (індивідуальна) - належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару, який є об’єктом антисубсидиційного розслідування та/або компенсаційних заходів.

е) спеціальна (індивідуальна) - належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару, який є об’єктом спеціального розслідування та/або спеціальних заходів.

По кожному виду товару може встановлюватись лише один вид ліцензії.

Квоти та ліцензії обмежують самостійність підприємців стосовно вибору ринку і обсягу торгівлі, однак саме ці види зовнішньоекономічного регулювання отримали останнім часом найбільшого поширення.

Рішення про встановлення режиму ліцензування та квотування експорту (імпорту) приймається Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів України з визначенням списку конкретних товарів, що підпадають під режим ліцензування та квотування, і строків дії цього режиму по кожному товару.

2. Інші нетарифні обмеження. Під ними слід розуміти:

  1. Добровільне” обмеження експорту – зобов’язання одного із торговельних партнерів обмежити або не розширювати обсяги експорту.

  2. Режим мінімальних імпортних цін – мінімальна різниця, на яку ціни імпортованих товарів повинні бути нижчі цін аналогічних національних товарів.

  3. Технічні бар’єри – введення адміністративних, технічних стандартів, норм і правил, які перешкоджають ввезенню товару з-за кордону. Наприклад, вимоги про дотримання національних стандартів, спеціальне пакування та маркування.

За свідченням Продовольчої комісії ООН понад 80% продуктів харчування, що спрямовуються на ринки країн Східної Європи, належать до категорії “В” – низькоякісні та шкідливі для здоров’я людини. Український ринок наповнений низькоякісною імпортною продукцією, яку іноземні виробники не можуть реалізувати на ринках своїх країн через її невідповідність прийнятим у світі стандартам.

Чинні дотепер в Україні стандарти колишнього СРСР давно не відповідають міжнародним вимогам, а відтак перешкоджають приєднанню до СОТ та співробітництву з ЄС.

  1. Вимоги про вміст місцевих компонентів – законодавчо встановлена частка кінцевого продукту, яка повинна бути вироблена національними виробниками для реалізації на внутрішньому ринку.

  2. Державні закупівлі - вимога стосовно державних органів та підприємств купувати певні товари тільки у національних фірм, незважаючи на те, що вони можуть бути дорожчі імпортних. Багато країн вдаються до лозунгу “Підтримаймо національного товаровиробника!”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]