Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№3 СВ для студентів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

2).За масштабами та глибиною надзвичайні ситуації (нс)

  • локальні (загроза її виникнення та розповсюдження наслідків обмежена ви-робничим приміщенням, відповідають рівню системи «Л-ЖС» з однією особою та мікроколективом);

  • об’єктові (обмежена територією об’єкта, системам з рівнем колектив, макроколектив);

  • місцеві (обмежена територією населеного пункту, району чи області, системам, в які входить населення міста або району);

  • регіональні (обмежена територією декількох областей, краю чи суміжних країн);

  • загальнодержавні (національні) (наслідки охоплюють великі території держави, населення країни але не виходять за її кордони);

  • континентальні;

  • глобальна (загальнопланетарна) (загроза її виникнення та поширення наслідків – континент або значна його частина чи планета в цілому).

Рис.4. Розподіл НС за масштабами та глибиною

Сьогоднішня ситуація в Україні щодо небезпечних природних явищ, аварій і катастроф характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості НС, важкість їх наслідків змушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці окремої людини, суспільству та навколишньому середовищу, а також стабільності розвитку економіки країни. Запобігання НС, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилося на загальнодержавну проблему і є одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління всіх рівнів.

2. Методологічні основи безпеки життєдіяльності. Ідентифікація та оцінювання рівня небезпеки за допомогою імовірнісних структурно-логічних моделей

У зв’язку з тим, що будь-яка небезпека завдає шкоди людині, виробничо-му, побутовому середовищу, можна стверджувати, що забезпечення безпеки в усіх випадках має підкорятись чітко упорядкованим закономірностям – методо-логічним основам моделі забезпечення БЖД, що передбачає відповідний алго-ритм дій з визначення елементів моделі.

Модель передбачає системи заходів забезпечення БЖД у виробничій сфері, в побуті та в умовах надзвичайних ситуацій.

2.1. Системно-структурний підхід та системний аналіз – методологічна основа безпеки життєдіяльності

Безпека життєдіяльності, як порівняно нова галузь науки, що створюється в наш час. на стику природничих, гуманітарних і технічних наук, використовує методи цих наук, водночас розробляючи свої власні методи. Отримавши розвиток на основі досягнень наук про людину, суспільство, природу, БЖД почала створювати свої методи, використовуючи накопичений досвід. З іншого боку, комплексний характер БЖД вимагає використання комплексу методів інших наук.

У природі і суспільстві окремі явища не існують відірвано одне від одного, вони взаємопов'язані та взаємозумовлені. У своїй діяльності ми повинні враховувати цю об'єктивну дійсність з її зв'язками та взаємовідносинами. І якщо нам необхідно пояснити будь-яке явище, то передусім слід розкрити причини, що породжують його.

Головним методологічним принципом БЖД є системно-структурний підхід, а методом, який використовується в ній, — системний аналіз.

Безпека життєдіяльності на основі застосування системного підходу розробляє правила поведінки людини, як члена суспільства та жителя планети Земля;  рекомендації щодо запобігання негативного впливу на навколишнє середовище та виникнення надзвичайних ситуацій

Системний аналіз — це сукупність методологічних засобів, які використовуються для підготовки та обґрунтування рішень стосовно складних питань, що існують або виникають у системах.

Під системою розуміється сукупність взаємопов'язаних елементів, які взаємодіють між собою таким чином, що досягається певний результат (мета).

Під елементами (складовими частинами) системи розуміють не лише матеріальні об'єкти, а й стосунки і зв'язки між цими об'єктами. Будь-який пристрій є прикладом технічної системи, а рослина, тварина чи людина — прикладом біологічної системи. Будь-які групи людей, колективи, спільноти – соціальні системи.

Система, одним з елементів якої є людина, зветься ергатичною.

Прикладами ергатичних систем є системи:

  • «людина — природне середовище» («л-с»),

  • «людина — машина» («л-м»),

  • «людина — машина — навколишнє середовище» («л-м-с») тощо.

Взагалі будь-який предмет може розглядатися як системне утворення. Системи мають свої властивості, яких немає і навіть не може бути у елементів, що складають її. Ця найважливіша властивість систем, яка зветься емерджентністю, покладено в основі системного аналізу.

Принцип системності розглядає явища у їхньому взаємному зв'язку, як цілісний набір чи комплекс. Мета чи результат, якого досягає система, зветься системотворним елементом.

Будь - яка система є складовою частиною іншої системи або ж входить до іншої системи як її елемент. З іншого боку, окремі елементи будь-якої системи можуть розглядатися як окремі самостійні системи.

У сфері наук про безпеку системою є сукупність взаємопов'язаних людей, процесів, будівель, обладнання, устаткування, природних об'єктів тощо, які функціонують у певному середовищі для забезпечення безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]