Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема29 укр.яз..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
48.83 Кб
Скачать
  1. Мета і порядок створення сез і тпр, їх типи

Одним з видів СРГ є створення ВЕЗ, які в залежності від конкретної мети і завдання, відрізняються один від одного: 1) за характером діяльності; 2) за ступенем інтегрування в національну та світову економіку; 3) за територіально-галузевим ознакам.

Згідно зі ст. 401 ГКУ СЕЗ - це частина території України, на якій встановлено СРГ і особливий порядок застосування та дії законодавства України. На територіях таких зон можуть створюватися сприятливі умови господарювання шляхом встановлення податкових, митних, валютно-фінансових та інших пільг вітчизняним та іноземним інвесторам.

Згідно зі ст. 1 ЗУ «Про загальні принципи створення і функціонування ВЕЗ» СЕЗ- це територія держави, на якій встановлюються СРГ і особливий порядок застосування та дії законодавства України. На території СЕЗвстановлюються податкові, митні, фінансові пільги, а також пільги адміністративного характеру з метою залучення додаткових інвестиційних коштів, для створення нових робочих місць або реструктуризації діючих підприємств.

Поняття СЕЗі ТПР, на думку деяких авторів, розглядаються як загальне і часткове, а тому можуть створюватися на різних територіях СЕЗі ТПР, а також СЕЗі ТПР на одній території.

СЕЗ створюються з метою:

• залучення інвестицій та ефективного їх використання;

• стимулювання діяльності СГ для збільшення експорту товарів, поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції та послуг, впровадження нових технологій, поліпшення використання природних, матеріальних і трудових ресурсів і т.д.

Територія і статус конкретної ВЕЗ, а також термін на який вона створюється, визначається окремим законом.

Згідно зі ст. 402 ГКУ на території України можуть створюватися СЕЗрізних функціональних типів, а саме: вільні митні зони і порти, експортні та транзитні зони, митні склади, технологічні парки і технополіси, комплексні виробничі зони, туристичні, рекреаційні СЕЗта ін.

СЕЗдіють по «шлюзовому» типу, який сприяє, з одного боку, надходженню національних товарів і послуг на світовий ринок, а з іншого боку - іноземні капітали вливаються в національну економіку, що сприятливо впливає як на вітчизняну, так і світову економіку.

Порядок створення СЕЗ закріплений в ЗУ від 13 жовтня 1992 р. «Про загальні принципи створення і функціонування ВЕЗ» (ст. 5-7), згідно з яким ці зони створюються за рішенням Верховної Ради України, шляхом прийняття закону щодо конкретної ВЕЗ, з ініціативи: Президента України, КМУ або ОМС і місцевої державної адміністрації.

Якщо СЕЗ створюється за ініціативою Президента або КМУ, відповідне рішення може бути прийнято ВРУ тільки за наявності письмової згоди місцевої Ради та місцевої державної адміністрації, на території якої передбачено розміщення ВЕЗ.

Якщо ж СЕЗ створюється за ініціативою місцевої Ради та місцевої державної адміністрації, то така пропозиція має бути подана до КМУ, який в 60-денний термін зобов'язана розглянути його і передати свій висновок з цього питання у ВРУ.

Для створення СЕЗ необхідна наявність наступних документів:

1) рішення місцевої ради та місцевої державної адміністрації про створення СЕЗ або їх письмової згоди, якщо СЕЗ створюється з ініціативи Президента або КМУ;

2) проект закону про створення конкретної ВЕЗ;

3) точний опис її меж та карта її території;

4) проект положення про СЕЗ і системі її органів управління;

5) техніко-економічне обґрунтування щодо доцільності створення і функціонування ВЕЗ, яке повинно включати: мету, функціональне призначення та галузеву спрямованість ВЕЗ; етапи її розвитку; рівень забезпеченості кваліфікованими кадрами; обґрунтування режиму ціноутворення, оподаткування, митного регулювання, валютно-фінансового та кредитного механізму та ін.

Порядок створення ТПР визначається в ст. 415 ГКУ та у законах щодо конкретних ТПР, згідно з якими ТПР створюється на основі закону за поданням відповідного органу місцевого самоврядування. ТПР може бути визнаний місто, район, де склалися несприятливі соціально-економічні умови, з метою усунення яких встановлюється спеціальний режим інвестиційної діяльності (СРІД) для створення нових робочих місць. Такий режим передбачає введення податкових, митних та інших пільг для тих СПД, які реалізують інвестиційні проекти, затверджені в установленому законом порядку на ТПР.

Цілі створення ТПР:

1) вирішення проблем працевлаштування;

2) створення нових робочих місць шляхом створення нових підприємств, їх реконструкції і модернізації з цією метою;

3) залучення інвестицій для розвитку економіки регіону.

СЕЗ вважається ліквідованою з моменту закінчення строку, на який вона створювалася, якщо дія його не буде продовжено ВРУ. Також СЕЗ може бути ліквідована ВРУ до закінчення терміну, на який вона була створена, за поданням Президента України або КМУ.

Питання про доцільність продовження терміну функціонування СЕЗ або її дострокової ліквідації м.б. передано для вивчення комісії незалежних експертів, створеної ВРУ. При цьому ВРУ повинна розглянути таку пропозицію в 3-х місячний термін і винести відповідне рішення.

СЕЗ вважається ліквідованою з моменту прийняття відповідного закону про її ліквідацію. Для вирішення майнових та інших питань, пов'язаних з ліквідацією СЕЗКМУ створюється ліквідаційна комісія, яка наділена повноваженнями з управління СЕЗ до моменту остаточного вирішення усіх питань, пов'язаних з її ліквідацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]