Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні Кодекси професійної поведінки та ети...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Утримується від:

10. Того, щоб ставити правоту в залежність від будь-яких вимог.

І І. Поширення інформації, яка ґрунтується на неперевірених і непідтверджених фактах.

12. Участі в будь-якому заході або починанні, яке є неетичним або безчесним чи здатне завдати шкоди гідності людини і її честі.

13. Використання «шахрайських» методів і способів, спрямованих на створення в людини підсвідомих устремлінь, які вона не може контролювати сама і, таким чином, не може відповідати за дії, скоєні на підставі цих прагнень.

Хартія ірrа щодо прозорості змі (ухвалена у 2002 р.)

Члени ІРRА очікують, що постачальники редакційних матеріалів дотримуватимуться такого:

1. Редакційна стаття. Редакційна стаття з'являється як результат редакційних суджень залучених журналістів, а не як матеріал, оплачений будь-яким видом готівки, натуральними товарами або бартером третьої сторони.

2. Ідентифікація. Редакційна стаття, що з'являється внаслідок оп­лати готівкою, натуральним товаром або бартером третьої сто­рони, повинна чітко ідентифікуватися як реклама або сплачене просування.

3. Клопотання. Не повинно бути якої-небудь пропозиції будь-яко­го журналіста або штатного працівника редакції, щоб редакцій­на стаття з'являлася якимось іншим чином, окрім унаслідок ре­дакційної оцінки.

4. Проба зразків. Треті сторони можуть надавати зразки або дава­ти в позику товари чи послуги журналістам, коли їм необхідно їх перевірити або випробувати, перш ніж висловити свою об'єктивну думку про продукт або послугу. Тривалість часу, потрібного для проби зразків, має бути узгоджено наперед, і всі надані зразки продуктів або послуг слід повернути після проведення апробації.

5. Заява про політику. Постачальники редакційних матеріалів по­винні підготувати заяву щодо отримання журналістами й інши­ми штатними співробітниками редакції подарунків або продук­тів і послуг від третіх сторін за зниженими цінами. Журналісти й інші штатні працівники зобов'язані прочитати і поставити свої підписи під текстом як свідчення ухвалення політики. Політика повинна бути доступною для громадського контролю.

Визначення:

• Редакційна стаття - це друкована або електронна публікація; радіо-, телевізійна, web- або інша передача.

• Журналіст - людина, яка створює редакційні статті.

ЛІСАБОНСЬКИЙ КОДЕКС ПРОФЕСІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ У СФЕРІ РR (ухвалений Європейською конфедерацією РR (СЕРR) у 1978 р. - доповнений у 1989р.)

Частина І. Критерії і норми професійної кваліфікації прак­тичних працівників РR, що накладаються на них цим кодексом

Стаття 1. Кожен професійний член національної асоціації, прий­нятий до неї згідно з чинними правилами, вважається практичним працівником сфери РR, зобов'язаним дотримуватися положень цього кодексу.

Частина II. Загальні професійні обов'язки

Стаття 2. У своїй діяльності практичний працівник РК зобов'яза­ний поважати принципи, закладені в Загальній декларації прав лю­дини, і особливо свободу слова і друку, які сприяють реалізації пра­ва особи на отримання інформації. Він так само зобов'язаний діяти відповідно до інтересів суспільства в цілому і не принижувати честі й гідності особи.

Стаття 3. У своїй діяльності практичний працівник РR повинен виявляти чесність, інтелектуальність і лояльність. Зокрема він зобов'язаний не використовувати інформацію або коментарі, якщо вважає або впевнений у тому, що вони є неправдивими або такими, що вводять в оману. Так само працівник РR повинен дотримуватися

обережності, щоб не застосовувати навіть випадково форм і методів роботи, не сумісних із цим кодексом.

Стаття 4. Уся діяльність у сфері РR повинна здійснюватися відкрито: вона має легко розпізнаватися, містити зрозумілі вказів­ки на своє походження й уникати тенденцій вводити в оману третю сторону.

Стаття 5. У своїх взаємовідносинах із представниками інших професій і в інших сферах суспільних відносин практичний пра­цівник РR повинен поважати правила і практику, що ухвалені для цих професій, тією мірою, якою вони сумісні з етикою його влас­ної професії.

Практичний працівник РR повинен поважати національні кодекси професійної поведінки і закони, що діють у тій країні, де він пра­цює, а також повинен утримуватися від самореклами.

Частина III. Спеціальні професійні обов'язки Щодо клієнтів і наймачів

Стаття 6. Практичний працівник РR не буде представляти інте­реси конфліктуючих сторін без згоди на те зацікавлених клієнтів або роботодавців.

Стаття 7. У своїй діяльності практичний працівник РR повинен дотримуватися цілковитої конфіденційності. Він зобов'язаний су­воро дотримуватися професійної таємниці, зокрема не розголошу­вати жодної конфіденційної інформації, отриманої від своїх клієн­тів або наймачів, колишніх, теперішніх або потенційних, а також не використовувати таку інформацію, не маючи на це права.

Стаття 8, Практичний працівник РR, котрий має які-небудь пра­ва або інтереси, що можуть вступити в конфлікт із подібними інтересами його клієнта або наймача, зобов'язаний оприлюднити їх якомога раніше.

Стаття 9. Працівник РR не повинен рекомендувати своєму клієн­ту або наймачу послуги будь-якої фірми або організації, де йому на­лежать фінансові, комерційні або інші права й інтереси, без попе­реднього оголошення про такі свої права й інтереси.

Стаття 10. Працівник РR не повинен укладати контракт із клієн­том або наймачем, відповідно до якого працівник гарантує будь-які кількісні результати.

Стаття 11. Працівник РR може приймати винагороду за свої пос­луги тільки у формі заробітної плати або гонорару, але ні в якому разі не повинен брати плату або іншу матеріальну винагород) залежно від професійних результатів.

Стаття 12. Працівник РR не повинен брати ніякої винагороди за надані послуги своєму клієнту або роботодавцю від третьої сторони, наприклад у вигляді знижки, комісійних або оплати товаром (натурою), крім випадку згоди клієнта або роботодавця.

Стаття 13. Якщо виконання завдання у сфері РR може призвести до серйозних порушень правил професійної поведінки або пов'язане і дією чи поведінкою, що суперечать принципам цього кодексу, практичний працівник РR зобов'язаний зробити все, щоб негайно повідомити свого клієнта або наймача, а також зробити все від нього залежне, щоб примусити останнього поважати вимоги кодексу. Якщо ж кліпі і або наймач наполягає на своїх намірах, працівник РRзобов'язаний дотримуватися кодексу незалежно від наслідків, що матимуть місце.