Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТК Методичні рекомендації до практичної роботи...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Практичне заняття № 8

Тема роботи: Розв’язок задач на тему 1.8

Мета роботи: Поглиблення знань з теми та отримати навики з розв’язку задач з теми 1.8

Задача 1

Записати вираз для миттєвих значень напруги і струму, синусоїди яких зображені на рисунку, прийнявши за початок відліку точки О, О1, О2. При початку відліку в точці О знайти напругу і струм для моменту часу t1=0,00167c. Амплітуди напруг і струму, а також частота задані рівними: і

Задача 2

На рисунку представлена осцилограма струму електричного кола.

Зобразіть цей струму у вигляді вектору, показавши його положення для t=0 і t= t1, при якому ωt1=π/4. Визначити миттєві значення струму для t= t1.

Задача 3

Прямокутна рамка, закріплена на вісі, обертається в рівномірному магнітному полі, з індукцією 0,8 Тл, з потсійною швидкістю 3000 об/хв. Сторони рамки паралельні площині креслення мають довжину а=16см і діляться віссю обертання, перпендикулярною напряму лінії магнітного поля, навпіл; сторони рамки, перпендикулярні площині креслення мають довжину 32 см. Число витків рамки 4. Визначити період, частоту і кутову швидкість ЕРС індукованої у витках рамки. Записати рівняння для миттєвої ЕРС рамки.

Задача 4

В мережу напругою 220В і частотою 50 Гц увімкнений резистивний приймач з активним опором 44 Ом. Записати вираз для миттєвих значень струму і напруги, прийнявши початкову фазу напруги рівною 30о. Підрахувати амплітуду коливань, середнє і діюче значення струму.

Задача 5

Побудувати криві зміни напруги і струму у часі і накреслити вектори, що зображають задані синусоїдальні функції:

В, А

Чому рівний зсув фази між напругою і струмом. Визначити період, частоту, моменти початку додатних на півхвиль напруги і струму. Який вигляд приймуть рівняння для заданих струму та напруги, якщо за початкову фазу , тобто фазу, рівну нулю, прийняти фазу для струму.

Задача 6

При t=0 миттєве значення синусоїдальної напруги рівне -100/2, а при T/8=1/200с напруга рівна максимальне і рівне 100В. Записати рівняння миттєвого значення напруги.

Задача 7

Для рівняння струму у задачі 5 розрахувати значення: діюче, середнє та середньо-випрямлене.

Практичне заняття № 9

Тема роботи: Розв’язок задач на тему 1.9

Мета роботи: Поглиблення знань з теми та отримати навики з розв’язку задач з теми 1.9

Задача 1

Значення гармонійної напруги і струму у колі задані рівняннями: u(t)=12sin(2π1000t-π/8)В, i(t)=6sin(2π1000t-π/8)В. Доведіть, що дане електричне коло має лише резистивні споживачі. Розрахуйте значення опору, діюче значення напруги і струму у колі. Зобразіть векторну діаграму струму та напруги.

Задача 2

Запишіть рівняння потужність, що виділяється на споживачі електричного кола задачі 1. Запишіть його середнє значення.

Задача 3

Струм та напруга в колі зображені векторною діаграмою. Довджина вектору напруги та струму відповідно рівні: 5В, та 1А. Чому дорівнює значення опору у колі і яке діюче значення напруги, струму і середньої потужності. Запишіть рівняння струму та напруги для випадку коли ω=300 рад/с.

Задача 4

Зобразіть векторну діаграму за даними задачі 3 у випадку, коли напруга збільшиться в двічи (опір зменшиться в тричи).

Задача 5

Визначити яку енергію, що години витрачено джерелом на активному опорі, за умови, що рівняння струму у ньому має вигляд i(t)=6sin(2π1000t-π/8)В, а значення опору 25 Ом.

p(t)=100 + 100cos(200πt+π/4)

Задача 6

Визначити частоту коливань напруги активного навантаження опором 50 Ом, якщо миттєве значення потужності описується рівнянням:

p(t)=100 + 100cos(200πt+π/4)

Задача 7

Визначити яке значення показує прилад, що вимірює середнє значення потужності у колі, якщо амплітудне значення напруги на активному опорі у колі дорівнює 20 В, а діюче значення струму 5 А. Коло має резистивний характер.