Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТК Методичні рекомендації до практичної роботи...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3. Інструктивно – методичні матеріали до практичних занять

Для успішного виконання завдань практичної роботи необхідно уважно ознайомитись з матеріалом лекції яка вказана в темі роботи використовуючи конспект лекцій, опорні сигнали і рекомендовану літературу. На практичній роботі що ставить завдання перевірку знань з теми, користування літературою, конспектом та іншими джерелами окрім опорних сигналів заборонено!!!

Рекомендації до розв’язку задач:

Уважно прочитайте умову задачі. При необхідності переведіть значення в основні одиниці СІ. Використовуючи доступну літературу знайдіть і запишіть формули, що пов’язують величини вказані в умові між собою і з шуканими величинами.

Послідовно запишіть розв’язок в загальному вигляді і спростіть вираз (якщо можливо).

Підставивши данні розрахуйте значення і запишіть у вигляді десяткового числа з точністю до трьох ненульових значень після коми.

Вимоги до оформлення:

При написанні тестового завдання необхідно по середині рядка записати назву тестового контролю і з нового рядка починати давати відповідь супроводжуючи їх відповідним номером питання.

Завдання в зошит для практичні занять переписувати непотрібно!!!

Порядок виконання завдання довільний, але кожна відповідь повинна мати нумерацію згідно нумерації поставленого питання.

Якщо у відповіді допущена помилка, відповідь може бути виправлена лише закреслення невірної відповіді і запису поряд вірної.

Записана правильна відповідь поверх помилкової не буде зарахована!!!

4. Практичне заняття № 1

Тема роботи: Розв’язок задач на тему 1.1

Мета роботи: Поглиблення знань з теми та отримати навики з розв’язку задач з теми 1.1

Задача 1

Визначити силу взаємодії двох точкових тіл із зарядами Q1=25*10-6Кл; Q2=4*10-6Кл, розміщених в трансформаторному мастилі ( ) на відстані r =10см один від одного.

Задача 2

Потенціал електростатичного поля на відстані r =30см від точкового заряду, що створив це поле, дорівнює 200 В. Визначити величину заряду Q, якщо відносна діелектрична проникність середовища

Задача 3

Визначити ємність плоского двохпластинчатого конденсатора, якщо довжина пластини 20см, ширина 20см, відстань між пластинами (обкладками) d =0,2см. Діелектрикслюда з відносною діелектричною проникністю .

Задача 4

На якому конденсаторі буде найбільша напруга?

+ -

С1=4мкФ;С2=1мкФ;С3=6мкФ

Задача 5

На малюнку показана електрична схема батареї з послідовним з’єднанням конденсаторів. Визначити всі невідомі величини.

С1=? С2=9мкФ С3=12мкФ

U1=40В U2=? U3=60В

С1-3=?

U1-3=?

Задача 6

На малюнку зображена електрична схема батареї з паралельним з’єднанням конденсаторів. Визначити всі невідомі величини, якщо еквівалентна ємність батареї С1-3= 47 мкФ.

А

+ C1=? C2=15мкФ C2=12мкФ

U=30B

- Q1=? Q2=? Q3=?

Задача 7

Визначити еквівалентну ємність С1-7 батареї конденсаторів, з’єднаних по схемі малюнка, якщо С1= С3= С5= С7= 4мкФ, а

С2= С4= С6= 1мкФ.

Практичне заняття № 2

Тема роботи: Розв’язок задач на тему 1.2

Мета роботи: Поглиблення знань з теми та отримати навики з розв’язку задач з теми 1.2

Задача 1

Визначити магнітну індукцію поля, в якому на провідник зі струмом, активної довжини l=0,2 м, який рухається під кутом до силових ліній, діє сила F=100 H при протіканні по провіднику струму I=5 A.

Задача 2

Всередині котушки зі струмом, в яку вставили металевий сердечник, створюється магнітне поле з напруженістю Н=500 А/м.

Визначити індукцію магнітного поля в сердечнику, якщо відомо, що відносна магнітна проникність заліза =7000.

Задача 3

Визначити скільки витків w повинна мати кільцева антена , щоб при струмі I=2 А в центрі на її осі отримати напруженість магнітного поля H=10 А/м.

Задача 4

Визначте швидкість зміни магнітного потоку , яка пронизує котушку, яка має w=100 витків, якщо в ній наводиться ЕРС е=15* В.

Задача 5

Визначити напруженість магнітного поля створеного струмами 5 провідників на силовій лінії діаметром 10см, якщо значення струмів у провідниках: I1=1A, I2=-3A, I3=6A, I4=-1A, I5=4A Провідники знаходяться у трансформаторному маслі.

Задача 6

Визначити електрорушійну силу самоіндукції котушки індуктивності для швидкості зміни струму в 2 кГц, якщо при протіканні постійного струму через неї величиною 1А в ній накопичується магнітне поле величиною 20мДж.

Задача 7

Три провідника зі струмами величиною 1А, 5А, -2А діють на провідник зі струмом в 3А розташований на відстані 30см. Визначить силу взаємодії між провідниками, якщо їх довжина 1м, а середовище що їх розділяє можна вважати парамагнетиком.