Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Круглий стіл.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

2. Порядок організації органами прокуратури візитів іноземних делегацій в Україну

Візити до органів прокуратури України за своїм значенням, статусом особи, яка очолює іноземну делегацію (Генеральний прокурор, керівник установи юстиції, правоохоронного органу іноземної держави або особа, що виконує аналогічні функції, інші представники іноземних держав та міжнародних організацій) поділяються на:

а) офіційні візити;

б) робочі візити;

в) візити проїздом;

г) візити у статусі особистого гостя.

Офіційні візити в органи прокуратури України належать до вищої категорії візитів. У їх рамках передбачається проведення зустрічей, переговорів, підписання спільних документів та офіційний обід (сніданок, вечеря). Можлива організація для делегації культурної програми, зокрема відвідання театрів та музеїв. Якщо програмою офіційного візиту передбачено організацію поїздок у регіони України, то делегацію супроводжує представник міжнародно-правового управління та/або працівник іншого структурного підрозділу, визначений керівництвом Генеральної прокуратури України.

До категорії робочих візитів належать такі, що мають конкретну цільову спрямованість, у тому числі проведення консультацій, робочих зустрічей, а також участь у заходах міжнародного співробітництва (конференції, семінари, форуми) та святкуванні ювілейних дат.

У разі проїзду (прольоту) іноземних гостей (візит проїздом) через місто Київ їх зустрічає на вокзалі (в аеропорту), залежно від рангу керівника делегації, заступник Генерального прокурора України, начальник міжнародно-правового управління, начальник відділу міжнародного співробітництва, протоколу та перекладів або інший працівник Генеральної прокуратури України.

Візити в Україну іноземних гостей на особисте запрошення Генерального прокурора України належать до категорії візитів у статусі особистого гостя. Особистого гостя в аеропорту (на вокзалі) зустрічає (проводжає) особа, визначена Генеральним прокурором України. Організацію візиту особистого гостя забезпечує міжнародно-правове управління Генеральної прокуратури України.

Пропозиції щодо організації візитів представників (делегацій) іноземних держав і міжнародних організацій підлягають реєстрації в установленому для службової кореспонденції порядку. Вони мають бути надіслані за загальним правилом не пізніше ніж за 30 календарних днів до запропонованої (можливої) дати початку візиту. У зверненні обов’язково повинна міститись інформація щодо мети та термінів візиту, переліку питань для обговорення, пропозиції щодо запланованих до підписання документів, дані про склад делегації із зазначенням посад, біографічна довідка керівника делегації, побажання щодо програми візиту, а також допоміжні матеріали інформаційного характеру стосовно тематики переговорів.

3. Порядок виїздів працівників органів прокуратури України у закордонні службові відрядження

Виїзд працівників органів прокуратури України у закордонні службові відрядження здійснюється в разі необхідності:

а) участі у заходах правоохоронних органів інших держав щодо надання правової допомоги у кримінальних справах за клопотаннями правоохоронних органів України, за умови отримання згоди на це запитуваної сторони;

б) участі у переговорах та робочих зустрічах з представниками правоохоронних та державних органів зарубіжних країн або міжнародних організацій у складі державних делегацій та делегацій Генеральної прокуратури України;

в) проходження навчання або стажування;

г) участі у міжнародних заходах (симпозіумах, конференціях, семінарах, зустрічах тощо).

Перебуваючи на території іноземної держави, працівники прокуратури України повинні додержуватися законодавства країни перебування. Будь-яке втручання з їх боку в дії співробітників іноземних правоохоронних органів, проведення слідчих дій самостійно, вжиття заходів, не передбачених планом-завданням, а також таких, що можуть зашкодити державним інтересам України, забороняється.

Обов’язковою умовою для виїзду у відрядження за кордон є наявність письмового запрошення або згоди міжнародної організації чи урядової установи іноземної держави, її Посольства чи Представництва в Україні. У виключних випадках це може бути запрошення Посольства України у відповідній країні.

Дозвіл на виїзд у закордонне службове відрядження надається Генеральним прокурором України або особою, яка виконує його обов’язки, шляхом накладення резолюції на рапорті працівника, що відряджається за кордон, погодженого з керівництвом прокуратури області (прирівняної до неї прокуратури) або начальником структурного підрозділу Генеральної прокуратури та відповідним заступником Генерального прокурора.

Підставою для виїзду працівників органів прокуратури України у закордонне службове відрядження є наказ Генерального прокурора України.

За потреби працівники органів прокуратури, які від’їжджають у закордонне відрядження, отримують від працівників міжнародно-правового управління консультативно-дорадчу допомогу та інформацію щодо країни, до якої вони виїздять.

Упродовж семи днів після закінчення відрядження до міжнародно-правового управління Генеральної прокуратури України особою, що перебувала за кордоном, подається звіт встановленої форми (додаток №3), в якому зокрема відображається:

а) фактична тривалість відрядження із зазначенням відвіданих країн;

б) мета виїзду;

в) інформація про результати відрядження (виконання завдання).

Звіт, що передається до міжнародно-правового управління, має бути погоджений з безпосереднім керівником для працівників Генеральної прокуратури України або прокурором області у разі виїзду у відрядження працівника прокуратури обласного чи районного рівня. У разі відрядження групи її керівником складається єдиний звіт, у якому, крім згаданих даних, зазначається кількість і прізвища працівників, які виїздили за кордон.