Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_oop_12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать

8. Пільги та компенсації за втрату здоров'я

Компенсація за роботу в шкідливих умовах для гуманітаріїв ускладнена тим, що в "Переліку робіт з підвищеною небезпекою" [19, с.307] є лише три позиції (41, 52 та 114), які умовно стосуються гуманітарних професій. У "переліку професійних захворювань" [19, с.337] зазначаються і такі, які можна, в принципі, кваліфікувати приналежними до гуманітарних професій. Це дисоціативні моторні розлади, в тому числі писальний спазм та захворювання периферичної нервової системи (моно- і полінейропатії верхніх і нижніх кінцівок, радикулопатії, радикуломієлопатії).

Щоб одержати компенсацію за втрату здоров'я, необхідно, аби було проведено спеціальні розслідування. Процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій визначають "Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві" [19, с.86] та "Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах" [19, с.202]. До складу комісії з розслідування нещасного випадку, що створюється роботодавцем, включається керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці (голова комісії), керівник структурного підрозділу підприємства, на якому стався нещасний випадок, представник профспілки, членом якої є потерпілий, представник робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. До складу комісії не може включатися керівник робіт, який безпосередньо відповідає за стан охорони праці на робочому місці, де стався нещасний випадок.

Визначаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками під час виконання трудових обов'язків (п.14 "Порядку...") навіть тоді, коли завдання роботодавця виконувались у неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові та неробочі дні (так часто працюють журналісти, соціологи).

9. Загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Соціальні послуги та виплати потерпілим здійснюються Фондом соціального страхування від нещасних випадків у відповідності з Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" [19, с.47].

Фонд зобов'язаний (ст.21) своєчасно та в повному обсязі відшкодувати збитки, заподіяні працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні.

Фонд також виплачує "грошову суму за моральну шкоду (ст.21, п.1, е) за наявності факту заподіяння цієї шкоди потерпілому". Компенсація за моральну шкоду виплачується не лише при нещасних випадках (ст.21), але й при ушкодженні здоров'я (ст.28) застрахованого.

Отже, гуманітарії, які найчастіше страждають від моральної, а не від фізичної шкоди, мають шанси одержати компенсацію за умов, коли страхувальник (роботодавець або застрахований) сплачує страхові внески та виконує інші обов'язки (ст.44). Ключові слова "моральна шкода" повинні бути записані у страховому свідоцтві.

Існує система пільг і компенсацій, що включає додаткові відпустки, скорочений робочий час і робочі дні, пільгове пенсійне забезпечення, лікувально-профілактичне харчування, певні доплати до заробітної плати, додаткову відпустку (6-36 днів) та ін [27]. Ця система майже не торкається гуманітаріїв, бо їхні професії не входять в "Перелік з підвищеною небезпекою", якщо не враховувати позиції 41, 52 та 114 .

ВИСНОВКИ

Контроль за своєчасність та об’єктивність розслідування нещасних випадків, їхнім документальним оформленням і обліком, виконання заходів щодо усунення причин здійснюють органи Державного управління, органи Державного нагляду за охороною праці, Фонд соціального страхування від нещасних випадків відповідного до їхньої компетенції.

У разі відмови роботодавця скласти акт за формою Н – 1 про нещасний випадок чи незгоди роботодавця, потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, зі змістом акта розслідування нещасного випадку за формою Н – 1 питання вирішується в порядку, передбаченому законодавством про розгляд трудових спорів.

Роботодавець зобов’язаний у п’ятиденний строк після одержання припису за формою Н – 9 видати наказ про виконання запропонованих у приписі заходів, а також притягнути до відповідальності працівників, які допустили порушення законодавства про охорону праці. Про виконання цих заходів роботодавець повідомляє письмово орган Держгірпромнагляд - державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, посадова особа якого видала припис, у встановлений ним строк.

Методична розробка обговорена та схвалена на

засіданні предметно-методичної комісії “___”_________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]