Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ремонтне звар, лекции.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Зміст технологічного процесу ремонту зварюванням

Послідовність технологічних операцій ремонтного зварювання дефектного місця деталі або конструкції тобто зміст (схему) техпроцесу ремонту зварюванням відображають в технологічній документації. Дотримання визначеної послідовності операцій, зварювальних матеріалів, способів зварювання і параметрів режиму є обов’язковим.

В картах технологічного процесу ремонтного зварювання вказують:

– способи розробки кромок тріщині, форму і геометричні параметри та допуски розробки її кромок;

– форму і розміри елементів підсилення з урахуванням припусків на усадку при виконанні зварювання;

– способи різання, згинання, штампування та інші операції, що застосовуються при виготовленні деталей підсилення;

– форму, розміри і допуски та способи розробки кромок елементів підсилення, що приварюють до дефектного місця;

– обладнання, пристосування та інструмент, необхідні для виконання заготівельних робіт по підготовці тріщини і підсилення;

– складально – зварювальні пристосування для забезпечення конструктивного підсилення, що відповідає формі і розмірам згідно кресленню;

– послідовність складально – зварювальних робіт при встановленні елементів підсилення;

– місця, розміри, послідовність і спосіб постановки прихваток на тріщину та при фіксуванні положення конструктивного підсилення;

– тип, марки і діаметри покритих електродів або електродного дроту, вид захисного газу, марки флюсів;

– способи зварювання і параметри режимів, кількість, послідовність та техніка виконання окремих швів;

– необхідність застосування та температури попереднього і супутнього підігріву ремонтних зварних з’єднань;

– способи механічної і термічної післязварювальної обробки зварних з’єднань для підвищення їх опору втомі і крихкому руйнуванню;

– способи контролю якості зварного з’єднання, послідовність виконання операцій контролю, вимірювальний інструмент і пристрої.

Дотримання призначеного технологічного процесу повинно постійно контролюватися на всіх етапах його здійснення. В противному випадку забезпечити гарантовану якість ремонту зварюванням неможливо.

Вимоги до якості ремонтних зварних з’єднань

Відремонтовані зварюванням деталі і конструкції повинні мати міцність і надійність на весь послідуючий термін їх експлуатації. Тому до якості ремонту зварюванням повинні пред’являтися такі ж вимоги, як і до зварних з’єднань при виготовлені виробів.

В зв’язку з цим зварні шві заварених тріщин і підсилень повинні задовольняти наступним вимогам: мати форму і розміри, що відповідають відповідним вказівкам робочих креслень, нормалей і стандартів; не мати пороків у виді тріщин, напливів, прожогів, незаварених кратерів, а також пор, шлакових включень і підрізів, що виходять за межі допусків, вказаних нижче.

В стикових і кутових швах, що працюють на розтягування або відрив, а також в усіх швах заварених тріщин, за винятком вакуумнощільних і корозійностійких швів, допускаються одиничні дефекти діаметром не більше 1 мм для металу товщиною до 20 мм і не більше 5% товщини для металу товщиною вище 20 мм в кількості до двох дефектів на ділянці шва довжиною 200 мм при відстанні між дефектами не менше 45 мм.

В стикових і кутових швах, що працюють на стиснення, допускаються одиничні дефекти діаметром не більше 2 мм в кількості до 6 дефектів на ділянці шва довжиною 400 мм при відстані між дефектами не менше 10 мм.

Допускаються без виправлення поверхневі пори і шлакові включення, які зосереджені на довжині не більше 10 мм, при відстані між дефектними ділянками не менше 500 мм. Залишаються підрізи, розташовані вздовж напрямку дії силового навантаження, глибиною не більше 0,5 мм, шириною не менше 2 мм при плавному перерізі самого підрізу.

Підрізи більшої глибини або неплавного перерізу видаляють зачисткою, заварюванням або аргонодуговою обробкою. Виправлення зачисткою дозволяється для підрізів глибиною не більше 1,5 мм на металі товщиною до 20 мм і глибиною не більше 8% товщини на металі товщиною більше 20 мм. В противному випадку, а також на металі товщиною менше 8 мм, виправлення підрізів допускається аргонодуговою обробкою або заварюванням з послідуючим зачищенням шва.

Підрізи, розташовані поперек напрямку дії силового навантаження, не допускаються і повинні виправлятися аргонодуговою обробкою або заварюванням з послідуючим зачищенням шва.

Непровари в стикових з’єднаннях з поперечними (або косими) по відношенню до напрямку дії силового навантаження швами не допускаються. Опіки від замикання електродів на поверхні основного металу деталях не допускаються, їх видаляють механічним способом. Для металу товщиною більше 5 мм видалення опіків повинно здійснюватися на глибину не менше 0,3 мм.