Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_kf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3. Середньозважена і гранична вартості капіталу

Капітал корпорації формується з внутрішніх і зовнішніх грошових фондів.

Внутрішні фонди створюються за рахунок грошових потоків від операційної діяльності та продажу частини активів. Чистий грошовий потік дорівнює сумі чистого прибутку і амортизації. Частина цих грошей (за вирахуванням сплачених грошима дивідендів) є джерелом інвестицій в необоротні та оборотні активи. Зовнішні грошові фонди залучаються шляхом емісії нових акцій (збільшення власного капіталу), а також у вигляді різних форм позик (емісія облігацій, кредити банків).

Обираючи шляхи додаткового зовнішнього фінансування, слід брати до уваги як фінансові, так і організаційно-управлінські чинники.

Фінансові чинники, що впливають на вибір джерел фінансування:

• різна ціна капіталу, що залучається з різних джерел;

• додаткові витрати, пов’язані з емісією корпоративних цінних паперів;

• межа зростання частки позикового капіталу, зумовлена ризиком втрати платоспроможності;

• несприятлива кон’юнктура фондового ринку для розміщення цінних паперів у певному періоді.

Організаційно-управлінські чинники:

• розпорошення права власності при появі нових акціонерів;

• загроза переходу контролю за компанією до іншої.

У вкладанні капіталу в корпоративні цінні папери беруть участь дві сторони: інвестор і емітент. Інвестор розраховує необхідну ставку прибутку, який має принести вкладений капітал, і відповідно скільки варто заплатити за певний цінний папір, тобто яка розрахункова (теоретична) вартість (ціна) цього паперу PV. Розрахункові ціни, що визначаються за допомогою моделей САРМ та АРМ. Інвестор виявляє “недооцінені” акції (ринкова їх ціна нижча за розрахункову), які необхідно купувати, і “переоцінені” акції (ринкова ціна яких вища за розрахункову), які потрібно продавати.

Приклад. Акції з β = 1,2 продаються за 50 дол. кожна. Поточний дивіденд становить 2,5 дол. Компанія-емітент розвивається стабільно і передбачається, що через рік акція коштуватиме 54 дол. Безпечна ставка Rf = 7 %, середня ринкова ставка Кm = 14 %. Яка очікувана та необхідна ставка доходу за цими акціями? Чи варто їх купувати?

Розв’язання. Розраховуємо очікувану ставку доходу : (25+54-50)/50 = 0,13 або 13 %.

Необхідна ставку доходу Кs = 0,07 + 1,2(0,14 –– 0,07) = 0,154, або 15,4 %.

Отже, необхідна ставка перевищує очікувану, тобто акція переоцінена, за 50 дол. її купувати не варто.

Прибуток, на який розраховує інвестор-власник акції (облігації), тобто вартість певного активу, є вартістю цінного паперу (вартістю капіталу, залученого за його допомогою) для емітента.

Отже, якщо інвестору потрібна ставка доходу 15,4 %, то це необхідна норма прибутку з капіталовкладень, яку повинна мати корпорація, щоб розрахуватися за отриманий капітал, оскільки для неї

15,4 % — це вартість капіталу. Фірма матиме чистий дохід тільки тоді, коли прибутковість інвестування перевищить 15,4 %.

Важливим для компанії є поняття середньозваженої вартості капіталу, яка розраховується за формулою

WACC = daKa+dпр.а Kпр.а+dбKб,

де da, dпр. а, dб — питома вага відповідно акціонерного капіталу, привілейованих акцій і боргових зобов’язань у загальній сумі капіталу; Ka, Kпр. а, Kб — вартість відповідно акціонерного капіталу, привілейованих акцій та боргових зобов’язань.

Вартість акціонерного капіталу, який складається з простих акцій та нерозподіленого прибутку, залежатиме від того, чи буде компанія здійснювати додаткову емісію акцій. У разі фінансування за рахунок випуску нових акцій до вартості капіталу від раніше розміщених простих акцій потрібно додати витрати на випуск і розміщення нових акцій.

Визначаючи вартість боргових зобов’язань (облігації, банківські кредити), необхідно зважати на податкову економію, оскільки виплата відсотків належить до витрат на виробництво і не обкладається податком на прибуток (на відміну від дивідендів, що виплачуються з чистого прибутку).

Наприклад, якщо процентна ставка за банківський кредит дорівнює 20 %, а податок на прибуток — 25 %, то вартість капіталу, що включається до розрахунку WACC, Kб = 20 % * (1 – 0,25) = 15 %.

Складаючи бюджет капіталовкладень, використовують також показник граничної вартості капіталу (ГВК). Це середньозважена вартість кожної грошової одиниці додаткового нового капіталу, який отримує фірма.

Приклад. Компанія має структуру капіталу, що складається із 40 % довгострокового боргу, 2 % привілейованих акцій та 58 % акціонерного капіталу (нерозподілений прибуток плюс прості акції) і продовжує утримувати таке співвідношення, тобто da = 0,58; dпр. а =0,02; dб = 0,40; Ka = 13,4 %; Kпр. а = 10,3 %; Kб = 10 %. Податок на прибуток становив 25 %.

Розв’язання. Визначимо середньозважену вартість капіталу:

WACC = 0,58 * 13,4 % + 0,02 * 10,3 % + 0,4 * 10 % * (1 – 0,25) = 10,78 %.

Якщо компанія не змінює структуру капіталу, то кожна нова грошова одиниця, що залучена як джерело фінансування, складатиметься з 58 коп. акціонерного капіталу, 2 коп. привілейованих акцій та 40 коп. боргу, а отже, кожна нова (гранична) 1 грн капіталу матиме середньозважену вартість 10,78 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]