Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Р№2,3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

2. Облік загальновиробничих витрат

Рахунок 91 «Загальновиробничі витрати»

На рахунку 91 « загальновиробничі витрати» ведеться облік виробничих непередбачених затрат на організацію виробництва і керуванням цехами, дільницями, відділами, бригадами і іншими підрозділами головного і допоміжного виробництва, а також витрати на утримання і експлуатацію машин і обладнання. Даний рахунок не призначений для підприємств торгівлі .

По дебету рахунка 91 «Загальновиробничі витрати» відображається сума визначених затрат, по кредиту - щомісячне , згідно відповідному розподіленню, списання на рахунок 23 « Виробництво» і 90 « Собівартість реалізації» .

Аналітичний облік ведеться по місцям виникнення , центрам і статтям (видам) витрат.

3. Облік адміністративних витрат

Рахунок 92 « Адміністративні витрати»

На рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображаються загальногосподарські витрати, зв’язані з управлінням і обслуговуванням підприємств.

По дебету рахунка 92 « Адьіністративні витрати» відображається сума визначених адміністративних витрат , по кредету - списання на рахунок 79 « Фінансовий результат» .

До загальногосподарським витратам , відносяться витрати на утримку адміністративно управлінського персоналу, витрати на їх відрядження, витрати на утримку основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського призначення ( оренда , амортизація, ремонт , комунальні послуги), охорона, юридичні, аудиторські та транспортні послуги, поштові, телеграфні , канцелярські витрати , налогові збори (обов’язкові платежі).

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат.

4. Облік витра на збут

Рахунок 93 « Витрати на збут»

На рахунку 93 « витрати на збут» ведеться облік витрат, пов’язаних зі збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів , робіт і послуг.

По дебету рахунка відображається сума визначених витрат на збут, по кредету - списання на рахунок 79 «Фінансові результати»

До витрат на збут, зокрема, відносяться витрати упаковочних матеріалів, транспортування продукції , товарів у відповідності умовами договору, витрати на маркетинг і рекламу , витрати на оплату праці і комісійних продавцям, торговим агентам , робітникам відділу збуту, і інших матеріальних необоротних активів , використаних для забезпечення збуту продукції, товарів робіт і послуг.

5. Облік інших операційних витрат

Рахунок 94 « Інші витрати операційної діяльності»

На рахунку 94 « Інші витрати операційної діяльності» ведеться облік витрат

Операційної діяльності підприємства , окрім затрат , які відображаються на рахунках 90 « Собівартість реалізації», 91 « Загальновиробничі витрати» ,92 «Адміністративні витрати» , 93 « Витрати на збут»

Рахунок 94 « Інші витрати операційної діяльності» має слідуючі субрахунки:

941 « Витрати на дослідження і розробки»

942 « Собівартість реалізованої іноземної валюти»

943 « Собівартість реалізованих виробничих запасів»

944 « Сумнівні і безнадійні борги»

945 « Втрати від операційної курсової різниці»

946 « Втрати від обезцінення запасів»

947 « Недостачі і втрати від порчі цінностей»

948 « Визнані штрафи пенні і неустойкі»

949 « Інші витрати операційної діяльності»

По дебету рахунка відображається сума визнаних затрат , по кредиту - списання на на рахунок 79 « Фінансовий результат»