Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Р№2,3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

7

Лекція 32,33,34 (6 годин)

Тема: Облік витрат операційної діяльності.

Мета: вчити вести регістри аналітичного і синтетичного обліку загальновиробничих, адміністративних витрат, витрат на збут; відображувати витрати операційної діяльності на рахунках обліку.

План лекції:

  1. Класифікація витрат.

  2. Облік собівартості реалізації.

  3. Облік загальновиробничих витрат.

  4. Склад і види загальновиробничих витрат.

  5. Документальне оформлення обліку загальновиробничих витрат.

  6. Облік накопичення і списання загальновиробничих витрат.

  7. Облік адміністративних витрат.

  8. Облік витрат на збут.

1. Класифікація витрат

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати та розкриття її у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, загальна характеристика якого наведена на рис. 1.

Вимоги до розкриття інформації про витрати П(С)БО 16 “Витрати” в цілому відповідають правилам правилам міжнародних стандартів. Згідно з П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” в Україні застосовується принцип повного висвітлення, згідно з яким фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій і подій, яка може вплинути на рішення, що приймається на її підставі.

Таким чином, порівняння П(С)БО 16 “Витрати”

  1. окремо МСФЗ “Витрати” не існує, основні положення, які визначають методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства розкриваються у Концептуальній основі складання та подання фінансових звітів, МСФЗ,2 “Запаси”, МСФЗ 16 “Основні засоби”.

  2. певні положення П(С)БО 16 “Витрати” прямо повторюють правила МСФЗ; в окремих випадках П(С)БО 16 “Витрати” містить вимоги, які не виділені окремо в міжнародних стандартах, Але знаходяться в їх рамках; разом з Тим, деякі положення, які розкриті в МСФЗ, не знайшли свого відображання в національних Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку України.

Клас 9. Витрати діяльності

Рахунки класу «витрати діяльності» використовуються для узагальнення інформації про витрати операційної , інвестиційної, фінансової діяльності на витрати не передбачених надзвичайних ситуацій і ліквідацію їх наслідків. Основні вимоги до призначення , складу і оцінці витрат розписані В стандарті бухгалтерського обліку 16 «Затрати». По дебету рахунків даного класу відображаються суми витрат , по кредиту – списання сум витрат в кінці звітного періоді року або щомісяця на рахунку 79 «Фінансові результати».

2. Облік собівартості реалізації

Рахунок 90 «Собівартість реалізації»

призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції , товарів , виконаних робіт, наданих послуг .

По дебету рахунка 90 «Собівартість реалізації» відображається собівартість реалізованої готової продукції , робіт , послуг; фактична собівартість реалізованих готових товарів , по кредиту - списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунку 79 «Фінансові результати» .

Адміністративні витрати і витрати на збут і інші операційні витрати не включаються в склад виробничої собівартості готової і реалізованої продукції, а тому інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках витрат звітного періоду ( 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут»)

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» має слідуючі субрахунки :

  1. « Собівартість реалізованої готової продукції»

  2. «Собівартість реалізованих товарів»

  3. « Собівартість реалізованих робіт і послуг»

На субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» ведеться облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції .

На субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» відображається собівартість реалізованих товарів, визначена положенням бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

На субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» ведеться облік реалізованих за звітовий період робіт і послуг .