Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_Sut_finansiv_yikh_funktsiyi_i_rol.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
65.86 Кб
Скачать

3. Фінансове забезпечення, форми фінансового забезпечення.

(Оспіщев – 14)

Фінансове забезпечення є одним із складових елементів фінансового (фінансово-кредитного) механізму поряд з управлінням фінансовою діяльністю, фінансовим регулюванням, фінансовим плануванням та прогнозування.

Вагомий внесок у дослідження окремих аспектів фінансового забезпечення зроблено у працях вітчизняних науковців І.А. Бланка, О.Д. Василика, В.М. Опаріна, С.І. Юрія, О.Р. Романенка.

О.Р. Романенко визначає фінансове забезпечення як покриття затрат за рахунок фінансових ресурсів, акумульованих державою та суб’єктами господарювання (рис 2).

Самофінансування – ефективне використання власних коштів у процесі господарської діяльності і отримання такого прибутку, який би після сплати податків, зборів, покриття видатків і витрат дасть змогу забезпечити потреби на розширене відтворення. Основою самофінансування виступає власний капітал.

Кредитування — це спосіб видачі (надання) кредиторами (банками) коштів суб'єктам підприємницької діяльності (позичальникам) на умовах строковості, платності, поверненості, забезпеченості, цільового використання.

Бюджетне фінансування, як форма фінансового забезпечення полягає у виділенні державних коштів на безповоротній і безоплатні основі. Основ­ним видом державного фінансування виступають бюджетні асигнування тим неприбутковим сферам діяльності які потребують такого фінансування. Тоб­то це сьогоднішні витрати, метою яких є одержання майбутніх вигод. У ході реалізації цієї мети інвестиційна діяльність спрямована на вирішення найважливіших завдань розвитку підприємств.

Лізинг, маючи своєю суттю комплекс майнових відносин (операції купівлі - продажу, оренди, кредиту та інвестування), що складаються у зв'язку з передачею елементів основного капіталу у тимчасове користування, також є вагомою складовою фінансового забезпечення.

Відповідно до Закону України “Про інвестиційну діяльність”, інвестування – це процес здійснення інвестицій, з метою отримання прибутку чи досягнення соціального ефекту (інвестиції – це всі види матеріальних та нематеріальних цінностей, що вкладаються в об’єкти інвестування з метою отримання прибутку чи досягнення соціального ефекту).

Безперебійний процес суспільного відтворення в разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, забезпечується за рахунок грошових фондів, створених в процесі акумуляції фінансових ресурсів при страхуванні.

Кожна з форм має свою особливість застосування. Держава через фі­нансову політику може впливати на форми фінансового забезпечення.

Фінансове забезпечення передбачає формування та використання фінансо­вих ресурсів підприємств за допомогою оптимізації співвідношення всіх його форм і дає змогу створити такі обсяги фінансових ресурсів господарської діяльності, від яких підприємство мало б змогу функціонувати не тільки беззбитково, але і підви­щувати ефективність діяльності та зміцнювати економіку країни загалом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]