Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне право (методичні вказівки).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Тема 10. Юридична відповідальність в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Поняття, види і функції юридичної відповідальності в галузі екології.

Поняття екологічного правопорушення. Структура екологічного правопорушення. Особливості суб'єкта, об'єкта і об'єктивної сторони складу екологічного правопорушення. Види екологічних правопорушень. Причини екологічних правопорушень.

Форми відповідальності за екологічні правопорушення. Кримінальна відповідальність, адміністративна відповідальність, дисциплінарна відповідальність за екологічні правопорушення.

Механізм відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю. Специфіка визначення збитків, заподіяних природним об'єктам. Застосування такс і методик при визначенні розміру шкоди, заподіяної об'єктам природи.

Тема 11. Правове регулювання забезпечення екологічної безпеки.

Поняття екологічної безпеки та її види. Внутрішньодержавний і міжнародний аспект інституту екологічної безпеки. Зміст відносин екологічної безпеки. Принципи інституту екологічної безпеки.

Правове регулювання національної екологічної безпеки.

Механізм забезпечення екологічної безпеки. Система заходів забезпечення екологічної безпеки. Попереджувальні заходи по забезпеченню екологічної безпеки. Обмежувальні заходи. Каральні заходи в системі заходів забезпечення екологічної безпеки.

Ядерне законодавство України. Ядерна та радіаційна безпека як складова екологічної безпеки. Правове регулювання використання ядерної енергії та радіаційної безпеки. Поводження з радіоактивними відходами.

Особлива частина.

Тема 12. Правовий режим охорони і раціонального використання земель.

Земля як об'єкт правової охорони. Співвідношення понять "земля" і "грунт". Категорії земель. Земельне законодавство України.

Власність на землю. Підстави надання земель у приватну власність. Право землекористування. Права та обов'язки власників земель та землекористувачів.

Особливості управління в галузі використання, відновлення та охорони земель.

Функції управління в галузі використання і охорони земель. Пріоритет земель сільськогосподарського призначення.

Зміст поняття "охорона земель". Правові заходи охорони земель. Відшкодування збитків власникам земель та землекористувачам і втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Вирішення земельних спорів. Юридична відповідальність за порушення земельного законодавства.

Тема 13. Правовий режим охорони і раціонального використання вод.

Води як об'єкт правової охорони. Склад водного фонду України. Види водних об'єктів. Власність на води.

Право водокористування. Суб'єкти права водокористування. Види водокористування. Загальне і спеціальне водокористування. Первинне і вторинне водокористування. Спільне і відособлене водокористування. Особливості водних орендних відносин. Підстави виникнення і припинення права водокористування.

Управління в галузі використання та охорони вод. Розподіл і перерозподіл вод. Контроль за додержанням законодавства в галузі охорони і раціонального використання вод.

Екологічні нормативи в галузі охорони і використання вод.

Правові заходи охорони вод від забруднення, засмічення і виснаження. Юридична відповідальність за порушення водного законодавства.