Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KTYuD_PRAKTIChNI_2011_dlya_UKOOPOSVITI.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема 5. Правові інформаційно-пошукові системи Зміст заняття:

  1. Інструктаж з порядку і послідовності виконання завдань практичного заняття.

  2. За допомогою ІПС «Ліга: Закон» виконати практичні завдання.

1. Внаслідок виконання завдань практичного заняття № 3 студенти мають в робочому зошитів скласти письмовий звіт. Головною умовою виконання завдань Практичного заняття № 3 є їх виконання виключно за допомогою можливостей певної правової інформаційно-пошукової системи, тобто не звертатись до паперових носіїв необхідних норм права.

Зміст звіту про виконану роботу на занятті:

1. Студенти на кожне завдання (від 1 до 8-го) мають привести необхідні для вирішення умов задачі статті нормативно-правових актів.

2. Кваліфікувати діяння.

3. Обґрунтувати прийняте рішення, посилаючись на необхідні статті (розділи, глави, частини тощо) нормативних актів.

2. За допомогою іпс «Ліга: Закон» виконати наступні практичні завдання.

Задача № 1

Семененко протягом кількох років таємно зберігав у себе в будинку два знайдених ним фінських ножі. Під час обшуку, в будинку Семененко в зв'язку зі здійсненням його сином розкрадання майна, ножі були виявлені і вилучені.

Чи можна Семененко притягнути до кримінальної відповідальності?

Задача № 2

Громадянин Іванов, перебуваючи в нетверезому стані, прийняв перехожого чоловіка за свого знайомого, котрий заборгував йому 100 грн. Іванов зупинив чоловіка і почав вимагати гроші, після отриманої відмови повернути гроші – ударив перехожого. У відповідь обурена людина вдарила Іванова, який при падінні вдарився головою об асфальт і одержав тяжкі тілесні ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність зазначених осіб застосовуючи ІПС, наприклад, «Ліга:Закон» чи альтернативну їй правову інформаційно-пошукову систему.

Задача № 3

Усик, Чиж та Бублик у різних місцях здійснили злочин.

Усик, видавши себе за слюсаря-сантехника, зайшов у квартиру Бобрових та в присутності дев'ятирічної доньки викрав гроші і речі на суму 2 тис. грн.

Чиж, раніше судимий за умисне вбивство, викрав автомашину Жакіна, щоб дістатися до сестри на весілля.

Бублик, посварившись з Василенко, вибив йому під час бійки око.

Ознайомтеся зі змістом статей Розділу VII Загальної частини та Розділів ІІ, VI Особливої частини Кримінального кодексу України.

До яких видів злочинів відносяться зазначені склади злочину?

Які критерії покладені законодавцем в основу розподілу злочинів на види?

Задача № 4

Сидорова не одноразово переконувала сусіда по гуртожитку не мити взуття у ванній. Одного разу, перебуваючи в стані емоційного збудження, вона образила його. Ображений сусід звернувся до суду з позовом про захист його честі та гідності (ст. 297 ЦКУ).

Суд відмовився розглядати справу, пославшись на не правильне поводження самого позивача (ображеного сусіда).

Чи законне рішення суду?

Задача № 5

Аваков, судимий раніше за грабіж, викрав у трамваї з сумки Осіпової гаманець, думаючи, що в ньому знаходиться значна сума грошей, але в гаманці було всього 10 грн.

Чи є в діях Авакова склад злочину?

Задача № 6

17-літній Сєров, одержавши в подарунок від дядька мисливську рушницю, пішов у грудні на полювання в заповідник і підстрелив зайця.

Ознайомтесь з змістом нормативно-правових актів, які на вашу думку врегульовують питання такого роду та виріште, чи є в діях Сєрова склад злочину чи це звичайне правопорушення?

Задача № 7

Голова АТ погодилася за винагороду прийняти для продажу оптову партію коньяку, привезеного з Грузії. На рахунок постачальника були негайно перераховані гроші за товар. За створення найбільш сприятливих для постачальника умов голова АТ одержала від нього винагороду в сумі 3 тис. грн.

Суд виніс вирок їй за ч. 2 ст. 368 КкУ

Чи правильне виніс рішення суд?

Чи правильно були кваліфіковані дії Голови АТ?

Вирішіть ситуацію.

Задача № 8

Соловйов, знаходячись у парку на ковзанці, зірвав з голови Галкіної хутряну шапку і відбіг у бік на кілька метрів. Працівниками міліції, що знаходилися тут же, він був затриманий і доправлений у відділення міліції за підозрою в грабежі. В міліції Соловйов пояснив, що зробив це для того, щоб привернути увагу Галкіної і в такий спосіб познайомитись з нею.

Чи є в діях Соловйова склад злочину?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]