Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод курс роб ЦП 12-13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Тема 7. Фізична особа-підприємець як суб’єкт цивільних правовідносин

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1. Поняття та ознаки підприємництва.

РОЗДІЛ 2. Характеристика правового положення фізичної особи-підприємця:

2.1. Порядок державної реєстрації.

2.2. Особливості цивільно-правової відповідальності.

2.3. Режим управління майном фізичної особи-підприємця.

РОЗДІЛ 3. Проблеми правового регулювання діяльності фізичних осіб-підприємців.

Перший розділ теми є загальним і повинен містити загальне визначення підприємницької діяльності, із вказівкою, в яких нормативних актах можна знайти таке поняття. Необхідно розкрити особливості, основні ознаки підприємництва, підкресливши особливе місце, яке займає фізична особа у даному виді діяльності.

У другому розділі потрібно визначити порядок державної реєстрації фізичної особи у якості підприємця, із вказівкою нормативної бази, за якою здійснюється регулювання даного питання. Окремо варто звернути увагу на межі та підстави цивільно-правової відповідальності фізичної особи-підприємця.

Третій розділ повинен розкрити наявні проблеми у діяльності фізичної особи-підприємця, пов’язані з недосконалістю вітчизняного законодавства у сфері підприємництва.

Рекомендовані джерела: 1; 17; 18; 34; 39; 51; 67; 159; 162; 170; 193; 196; 212; 225; 402; 421.

Тема 8. Застава як засіб забезпечення виконання зобов’язань

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1. Поняття та способи забезпечення виконання зобов'язань.

РОЗДІЛ 2. Характеристика застави як способу забезпечення виконання зобов'язань:

2.1. Поняття, особливості та підстави застосування застави у цивільних правовідносинах.

2.2. Види застави.

РОЗДІЛ 3. Значення забезпечувальної дії застави у сучасних умовах.

У першому розділі даної теми необхідно розглянути оглядово кожен із різновидів забезпечення зобов’язань. При цьому, слід надати поняття забезпечення зобов’язань, а також способи, у які може відбуватися забезпечення виконання зобов’язань.

У другому розділі , під час розгляду застави необхідно особливо детально розглянути іпотеку як різновид застави. Обов’язковим при цьому є використання Закону України „Про іпотеку”. Окрім того, варто деталізувати такі види застави, як заклад, застава товарів у обороті та переробці, застава цінних паперів.

У третьому розділі має бути звернено увагу на те, що в умовах ринкової економіки застава є одним з найпоширеніших використовуваних інструментів забезпечення виконання зобов'язань. З огляду на це, її роль зростає з кожним днем. Необхідно вказати на те, що за допомогою застави відбувається захист кредитора одночасно і від боржника, і від інших кредиторів боржника.

Рекомендовані джерела: 1; 17; 40; 42; 112; 159; 170; 184; 193; 196; 212; 225; 319; 361; 447; 495; 521.

Тема 9. Співвідношення приватного та цивільного права в українському законодавстві

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1.Поняття, зміст та структура приватного права.

РОЗДІЛ 2. Характеристика цивільного права як галузі приватного права:

2.1. Предмет, метод і функції цивільного права.

2.2.Принципи цивільного права.

РОЗДІЛ 3. Місце цивільного права в системі інших галузей права.

Висвітлюючи перший розділ теми, слід згадати класичне визначення публічного і приватного права, яке дав відомий римський юрист Ульпіан (кінець ІІ – початок ІІІ ст. н.е.): „Публічне право – це те яке стосується положень держави, приватне – користі окремих осіб”. Проаналізувавши це визначення, а також норми Цивільного кодексу України, які стосуються суб’єктів цивільних правовідносин (ст.2 ЦК України), загальних засад цивільного законодавства (ст. 3 ЦК України) тощо, слід зробити висновок, з приводу належності цивільного права до права приватного.

Висвітлюючи другий розділ, слід виходити з того, що предметом будь – якої галузі є те коло суспільних відносин, яке вона регулює. Ст. 1 ЦК України визначає відносини, які регулюються цивільним законодавством, тобто становлять предмет цивільно – правового регулювання. Метод – це сукупність прийомів і способів, за допомогою яких регулюються суспільні відносини. Метод цивільного права характеризується певними ознаками, розкриваючи які студент повинен дати повну і змістовну характеристику методу. Щодо функцій цивільного права – то це певні напрями впливу цивільно – правових норм на предмет правового регулювання. Слід охарактеризувати регулятивну, охоронну, попереджувально–виховну, попереджувально–стимулюючу функції.

Визначаючи принципи права як керівні ідеї, які характеризують зміст права, його сутність та призначення в суспільстві, студент повинен охарактеризувати принципи (засади), зазначені в ст. 3 ЦК України.

У третьому розділі слід охарактеризувати взаємозв’язок цивільного права з такими правовими галузями, як теорія держави і права, конституційне право України, господарське право, цивільно–процесуальне та господарсько–процесуальне право тощо.

Рекомендовані джерела: 1; 17; 90; 104; 159; 168; 170; 193; 196; 201; 212; 225; 318; 459.