Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод курс роб ЦП 12-13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Тема 20. Співвідношення Цивільного та Сімейного кодексів України

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1. Цивільне і сімейне право у складі приватного права України.

РОЗДІЛ 2. Правова взаємодія Цивільного та Сімейного кодексів України.

РОЗДІЛ 3. Проблеми та переваги взаємозв’язку цивільного та сімейного законодавства.

У першому розділі роботи необхідно надати основні характеристики цивільного і сімейного права в якості галузі та підгалузі права, визначити, яке місце займають та яку роль відіграє у приватному праві кожен з них.

У другому розділі необхідно провести детальний аналіз цивільного та сімейного законодавства, особливу увагу приділивши Цивільному та Сімейному кодексам, вказавши на їх спільні норми, питання, які вони регулюють.

Третій розділ має бути присвячений питанню доцільності виділення Сімейного кодексу в окремий кодифікований нормативно-правовий акт. Окрім того, можливо з'ясувати, чи варто відносити сімейне право до підгалузі цивільного права або ж до самостійної галузі України.

Рекомендовані джерела: 1; 17; 58; 156; 159; 163; 175; 196; 201; 204; 223; 226-229; 318; 459; 470; 532.

Тема 21. Підрядні договори в цивільному праві

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика договору підряду.

РОЗДІЛ 2. Види договору підряду:

2.1. Будівельний підряд.

2.2. Побутовий підряд.

2.3. Підряд на проектні та пошукові роботи.

РОЗДІЛ 3. Проблеми законодавчого врегулювання договору підряду на сучасному етапі.

Розкриваючи перший розділ, слід дати визначення договору підряду, охарактеризувати істотні умови договору, права та обов'язки сторін, проаналізувати права та обов'язки сторін. Детально слід зупинитися нa відповідальності сторін, порядку врегулювання спорів, що виникають внаслідок неналежного виконання договорів переведення.

Другий розділ повинен містити детальний аналіз кожного із різновидів договору підряду за кожною із основних характеристик договору.

Третій розділ необхідно присвятити існуючим проблемам правового регулювання договору підряду, колізіям, що виникають у звязку з цим та зробити спробу віднайти шляхи їх подолання.

Рекомендовані джерела:1; 17; 18; 161; 164; 166; 169; 185.

Тема 22. Поняття усиновлення в сімейному праві

Орієнтовний план

РОЗДІЛ 1. Поняття, ознаки та порядок усиновлення.

РОЗДІЛ 2. Особливості суб’єктного складу договору:

РОЗДІЛ 3. Підстави позбавлення прав усиновлювач.

Під час розгляду першого розділу необхідно виділити поняття усиновлення в окремий правовий інститут, подати його ознаки та розкрити їх у належному порядку. Окрім того, розкрити процесуальний порядок усиновлення, висвітлити основні його стадії .

Під час розкриття другого розділу слід визначити та обґрунтувати доцільність (чи недоцільність) саме такого вибору законодавця стосовно осіб, що можуть бути усиновленими, так і тих осіб, що можуть виступати усиновлювачами .

Висвітлюючи третій розділ, необхідно зазначити підстави, за яких відбувається позбавлення прав усиновлювача. Особливий акцент слід зробити на тому, який орган уповноважений приймати таке рішення та які правові наслідки прийняття такого рішення.

Рекомендовані джерела:1; 17; 20; 58; 156; 163; 181; 204; 223; 226-229.