Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод курс роб ЦП 12-13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

8. Підготовка та захист курсової роботи

Завершена робота підписується студентом. Переплітається та подається науковому керівнику.

Науковий керівник:

    • Оцінює теоретичний рівень курсової роботи, використання в ній сучасних методик;

    • Визначає основні результати курсової роботи;

    • Оцінює самостійність та ставлення студента до виконання курсової роботи;

    • Рекомендує роботу до захисту.

При наявності зауважень студент вносить зміни та доповнення до тексту курсової роботи, у деяких випадках робота може бути повернута керівником на доопрацювання.

До захисту робота подається з рецензією її наукового керівника.

Перед захистом курсової роботи студент повинен підготувати текст виступу та необхідні для цього ілюстративні матеріали. При цьому потрібно враховувати, що виступ за тривалістю не повинен перевершувати 5-7 хвилин, а обсяги ілюстративних матеріалів визначаються конкретною темою.

Для захисту курсової роботи рекомендується така структура виступу:

    • Мета та завдання курсової роботи з обґрунтуванням обраної теми та об’єкта дослідження;

    • Результати проведеного аналізу та з’ясованих проблем;

    • Запропоновані варіанти розв’язання проблем, їх оцінка;

    • Основні висновки щодо роботи.

Захист курсової роботи носить відкритий характер, на ньому можуть бути присутні всі бажаючі. Захист починається з представлення студентом теми його роботи. Потім студенту надається слово, під час якого він викладає суть своєї роботи, приділяючи особливу увагу історії питання, теоретичному обґрунтуванню і практичним висновкам. Захист курсової роботи завершується обговоренням теми роботи та відповідями на поставлені запитання. Студенту можуть бути задані питання, як правило, за темою курсової роботи, не виключаючи питань, що відносяться до теоретичної підготовки. Відповідаючи на питання, студент може використовувати текст свого виступу, ілюстративний матеріал, робочі записи.

Після закінчення захисту всіх призначених на день курсових робіт, виносяться остаточні оцінки, які в той же день повідомляються студентам.

Оцінка курсової роботи оголошується за 4-бальною системою: „відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”.

9. Критерії оцінювання курсової роботи

Кожна курсова робота оцінюється за традиційною системою оцінок: „відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”.

Якість виконаної роботи оцінюється відповідно до таких показників:

  • Актуальність обраної теми.

  • Чіткість формулювання мети і завдань дослідження.

  • Логічність структури та її відповідність темі роботи.

  • Системність і глибина теоретичного аналізу проблеми.

  • Наявність огляду наукових джерел з конкретної проблематики.

  • Наявність аналізу та узагальнень правозастосовчої практики.

  • Достовірність та обґрунтованість висновків.

  • Наявність і доцільність пропозицій щодо вдосконалення законодавства.

  • Відповідність вимогам щодо оформлення.

  • Змістовність доповіді про основні результати дослідження.

  • Правильність, чіткість, аргументованість відповідей на запитання.

Курсові роботи оцінюються за такими правилами:

Відмінно” – якщо до курсової роботи немає суттєвих зауважень, вона містить елементи наукової новизни, має наукове та практичне значення, доповідь на захисті є логічною, змістовною, проголошена вільно, зі знанням справи, відповіді на запитання правильні, робота повністю відповідає встановленим вимогам.

Добре” – якщо тема роботи практично розкрита, але наявні певні недоліки, які не мають істотного значення, в теоретичній частині поверхово проаналізовані літературні джерела, недостатньо використані інформаційні матеріали, окремі зауваження наукового керівника не отримали аргументованого пояснення студентом, доповідь студента на захисті побудована логічно, проголошена вільно, відповіді на запитання в основному правильні, робота оформлена в межах встановлених вимог.

Задовільно”- тема роботи в основному розкрита, але мають місце певні недоліки змістовного характеру, нечітко сформульована мета дослідження, відсутній або суттєво обмежений аналіз наукової полеміки, аналітична частина характеризується надмірною описовістю, добір інформаційних матеріалів не завжди обґрунтований, висновки і пропозиції, які містяться в роботі, не обґрунтовані, відгук наукового керівника містить окремі зауваження, які не отримали пояснення, доповідь прочитана за текстом або підготовлена невдало, не всі відповіді на запитання одержали належну аргументацію, є зауваження щодо оформлення роботи.

Незадовільно” – не сформульована мета дослідження, порушена логіка у викладенні матеріалу в роботі, пункти (розділи) не узгоджені між собою, відсутній огляд сучасних літературних джерел, аналіз проблеми є поверховим, використані застарілі джерела права, законодавчі акти, що втратили чинність тощо, відсутній докладний аналіз проблем законодавчого регулювання суспільних відносин, що досліджувалися, відсутні особисті висновки і пропозиції автора, мають місце суттєві недоліки в оформленні роботи, виступ на захисті свідчить про слабку орієнтацію у правовій системі та досліджуваній темі.

Оцінка заноситься до екзаменаційної відомості та до залікової книжки студента.

Студент, який отримав незадовільну оцінку при захисті курсової роботи, ліквідовує академічну заборгованість у встановленому порядку.