Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 2 (Word).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Лабораторна робота 2 "Редагування текстів" Теоретичні відомості та рекомендації

Автозаміна

Автозаміна — це автоматичне виправлення помилок і неправильних слів. Крім того, автозаміна дає змогу за допомогою кількох символів вставити великий текстовий фрагмент.

Для настроювання механізму автозаміни потрібно виконати команду "Параметры Word""Правописание""Параметры автозамены".

У вікні цієї команди в полі "Заменить " треба ввести слово, в якому часто зустрічається помилка, або словосполучення, яке буде скороченням. У полі "На" цього вікна треба правильно написати це слово або навести повний варіант напису скорочення і натиснути кнопку "Добавить", а потім кнопку ОК.

Тепер при появі в тексті неправильного слова редактор автоматично змінить його на правильне, якщо активізована опція "Заменять при вводе"

Автотекст

За допомогою редактора Word можна визначити і зберегти текстові фрагменти, що часто використовуються, у вигляді пойменованого елемента автотексту і вставляти їх в документ в разі потреби.

Додавання автотексту на панель швидкого доступу.

  • Відкрийте вкладку "Параметры Word".

  • Виберіть групу"Настройка".

  • У списку "Выбрать команды из" виберіть "Все команды".

  • Прокрутіть список команд і знайдіть значения "Автотекст".

  • Клацніть значення "Автотекст" і натисніть кнопку"Добавить".

На панелі швидкого доступу з'явиться кнопка"Автотекст". Натисніть її, щоб вибрати потрібне значення з колекції елементів авто тексту.

Для створення елемента автотексту потрібно набрати необхідний фрагмент тексту, виділити його і натиснути кнопку "Автотекст" (комбінація <Alt+F3>) чи клацнути на кнопці "Сохранить выделенный фрагмент в коллекцию автотекста". У вікні цієї команди необхідно вказати стислу назву фрагмента і натиснути кнопку "ОК".

Щоб вставити елемент автотексту в місце, де встановлено текстовий курсор, потрібно виконати команду "Автотекст" на панелі швидкого доступу, на яку попередньо вже було встановлено цю кнопку!

Далі знайти в списку назву необхідного елемента автотексту. При появі в полі "Образец" відповідного текстового фрагмента слід клацнути прямо на вкладці з ним і він з'явиться в тексті.

Елемент автотексту можна вставити в документ і в інший спосіб — при ввімкненому режимі "Автозаполнение для автотекста и

дат". Для цього спочатку наберіть у тексті назву елемента автотексту, після чого біля покажчика миші з'явиться підказка, потім натисніть клавішу <F3> або <Enter>, і в тексті з'явиться необхідний фрагмент.

Перевірка правопису

Перевірка правопису в редакторі Word здійснюється за орфографічними правилами, що запрограмовані для заданої мови документа. У версії редактора Word-97 запрограмована перевірка англійської та російської мов, а у версії Word-2000 — також української. У вж можлива ерсії 2007-го року також передбачена можливість перекладу на англійську чи німецьку мови.

Для ввімкнення автоматичної перевірки правопису потрібно виконати команду "Рецензирование ->Правописание", а потім увімкнути перемикачі (прапорці) "автоматически проверять орфографию" і "автоматически проверять грамматику" у налаштуваннях Word.

У цьому режимі редактор Word виділятиме орфографічні помилки червоною хвилястою лінією, а граматичні та лексичні зеленою.

Щоб виправити помилку в підкресленому слові, треба клацнути на ньому правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати відповідне слово, запропоноване редактором.

Якщо редактор підкреслює слово, але замість нього пропонує слова з іншої мови, то потрібно перевірити відповідність встановленої для цього слова мови. Щоб встановити потрібну мову, слід виконати команду "Сервис -> Язык-> Выбрать язык" та зі списку вибрати мову, що відповідає цьому слову.

Якщо встановлена мова відповідає підкресленому слову, але редактор нічого не пропонує замість нього, то треба вибрати команду "Добавить" в контекстному меню, якщо це слово доцільно додати у словник програми, або команду "Пропустить все" в противному разі.

Механізм автозаміни стосовно орфографічних помилок полягає в такому. Якщо в якомусь слові тексту часто зустрічається одна й та сама помилка, треба клацнути на ньому правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати список "Автозамена". У цьому списку слід вибрати відповідне слово, запропоноване редактором. Тепер при появі в тексті неправильного слова редактор сам виправить його.

Перевірити готовий документ можна за допомогою команди меню "Рецензирование -> Правописание" (<F7>) або кнопки 'Правописание" панелі інструментів, якщо вона винесена туди. Для перевірки правопису частини документа необхідно спочатку виділити цей фрагмент. У противному разі редактор перевірятиме весь документ починаючи з позиції, де встановлено курсор.

Використання тезаурусу. Тезаурус допомагає знаходити синоніми і антоніми. З його допомогою можна уникнути повторень і збагатити лексикон. Для виклику тезаурусу слід виділити слово в документі та виконати команду "Рецензирование -> Тезаурус" (<Shift+F7>).