Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія скор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
478.72 Кб
Скачать

Види ґрунту

На проклеєне полотно ми можемо наносити ґрунти всіх видів: емульсійний, олійний, клейовий, комбінований і синтетичний. Всі вони відрізняються один від одного за рядом властивостей, але жоден з них не забезпечує живопис на полотні такою міцністю, якою володіє живопис на твердій основі, однак за своїми хімічними властивостями (більша чи менша схильність до окислювання) ґрунти, де як сполучні речовини застосовується олії, менш стійкі, ніж клейові ґрунти.

Емульсійний ґрунт Це класичний ґрунт. Він відрізняється великою еластичністю, приготувати його досить легко, має матову поверхню, дає міцне зчеплення з фарбовим шаром, помірно усмоктує масло з фарби, вимагає витримки протягом одного місяця. Зручний у роботі, але емульсійний ґрунт на сирій олії відрізняється істотним недоліком: він жовтіє сильніше за інші ґрунти, тому що олія, емульгована в клейовому розчині, має більшу схильність до пожовтіння, аніж мала б за інших умов.

Готують його в такий спосіб: 1 об'ємна частина крейди, 3 об'ємні частини цинкового білила, 2 об'ємні частини готового клею, 1/2-1 об'ємна частина лляної олії.

Рідкий клей змішують до стану емульсії з олією. Потім поступово додають у нього попередньо змішані між собою в сухому стані цинкові білила із крейдою.

Ґрунтувальну масу наносять на проклеєне полотно пензлем (щіткою для одягу) або шпателем, залежно від необхідної фактури полотна. По висиханні шліфують наждаковим папером і наносять другий більше рідкий шар (готовий ґрунт можна розбавляти водою). Консистенція ґрунту іноді виходить густа, це залежить від різної якості використовуваної крейди й цинкового білила. У цьому випадку масу ґрунту можна розбавляти водою до потрібної консистенції, але не можна розбавляти водою окремо складові клейової маси. Звичайно досить двох шарів ґрунтовки.

Не рекомендуються емульсійні ґрунти, у яких вміст олії становить половину обсягу всіх інших компонентів ґрунтувальної маси. Якщо порівняти вміст олії стосовно пігментів, то такий ґрунт буде містити у два рази більше олії, ніж сама олійна фарба. Такі ґрунти з надлишком олії з часом обов'язково викликають зміни колориту й потемніння живопису.

Олійний ґрунтце шар, який складається з олійної фарби, змішаної з розріджувачем або лаком. Він має глянсову поверхню, вимагає тривалої витримки, після якої стає непроникним для нанесення на нього наступних шарів (не поглинає олію з фарби), що призводить до поганого зчеплення між шарами.

Олійний ґрунт наносять на проклеєне полотно двома шарами олійної фарби. Перший шар наносять довгим малярським ножем або шпателем при досить сильному натиску, щоб фарба проникла в усі пори полотна. При цьому важливо, щоб полотно було добре ізольоване клеєм, тому що в протилежному випадку в нього просочилася б олія з фарби. Просочене олією полотно швидко окислюється, втрачає міцність і розривається, як папір.

Цей перший шар, що наносять по всій поверхні рівномірною товщиною, повинен сохнути два тижні. Тільки потім приступають до нанесення другого шару того ж складу. Наносять широким пензлем. Шар повинен бути такої товщини, щоб він зовсім сховав більш темний колір полотна. Це досягається відповідним розрідженням ґрунтувальної фарби.

Олійний ґрунт досить еластичний протягом перших десятиліть і перевершує щодо цього всі інші види ґрунтів, але з часом у результаті більш високого ступеня окислювання він втрачає свою еластичність і набуває якостей речовини, що досить легко розтріскується на рухливій основі. Міцність олійного ґрунту на полотні прямо пропорційна часу, протягом якого олія, що втримується в ньому, залишається еластичною.

Перш ніж приступити до живопису на олійному ґрунті, потрібно видалити поверхневу плівку, що перешкоджає гарному зчепленню з наступним шаром. Це досягається шліфуванням, а також протиранням поверхні спиртом або піненом.

Клейовий крейдяний ґрунт на полотні не має достатньої еластичності, легко тріскається й при скочуванні картини в рулон ламається. Не вимагає тривалої витримки, має матову поверхню й дає міцне зчеплення з фарбовим шаром. Його склад: 3 об'ємних частини цинкового білила, 1 об'ємна частина крейди й 2 об'ємних частини розчину желатини у воді у відношенні 50 гр. на 1л. із значною добавкою гліцерину. Наносять на полотно звичайно два шари цієї ґрунтувальної маси.

Комбінований (напіволійний) ґрунт – це клейовий, синтетичний або емульсійний ґрунт, покритий зверху шаром олійної фарби.

Синтетичний ґрунт є різновидом клейового ґрунту. Він не вимагає тривалої витримки й досить еластичний, але придатний тільки для роботи в техніці алла прима; його якість ще недостатньо перевірена часом. Складається з рівних обсягів ПВА — емульсії, сухого цинкового білила, крейди й двох- трьох обсягів води.

Ізоляційний шар Після висихання клейового або емульсійного ґрунту (які мають властивість тягти масло з наступних шарів) наносять ізоляційний шар, що може бути клейовий або лаковий.

До складу клейового ізоляційного шару входить: 1л води, 40г желатину, 5-10г гліцерину, тобто це той же склад, що використовується в проклейці, тільки з трохи меншою кількістю желатину. Лаковий ізоляційний шар роблять «тонким лаком» (1 частина дамарного лаку й 3 частини пінена). Наноситься він звичайно один раз.