Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія скор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
478.72 Кб
Скачать

Структура живописного зображення

Організація структури живописного зображення і особливості багатошарового живопису змушують нас звернути особливу увагу на картину як на тривимірне тіло. Якщо подивитися на картину в розрізі, вона являє собою кілька шарів різних матеріалів, розташованих за певним принципом, що відповідають послідовному процесу її створення. [33]

Шари можна розділити на технологічні й живописні, які у свою чергу також складаються із декількох основних і проміжних шарів. Технологічні шари майже не змінилися із часу своєї появи, живописні ж, залежно від завдань, розв'язуваних художниками, постійно піддаються змінам і розташування їх трохи відрізняється в окремих типах живописних технік.

Іі. Послідовність шарів за структурою живописного зображення і їх коротка характеристика

Технологічні шари

1. Перший шар – основа;. виконує функцію основи, на яку лягають ґрунт, фарбовий і захисний шари, тобто всі наступні шари живописного зображення.

Як основа використовуються різні матеріали: дерев'яні дошки (дубові, горіхові, липові, фанерні) або металеві (з міді, алюмінію), а також полотно, папір, картон, пергамент, камінь, скло і штучні органічні та неорганічні матеріали.

2. Другий технологічний шар — проклейка. Його функція — взаємне зчеплення шарів основи і ґрунту, а також ізоляція основи, яка в деяких випадках має усмоктувальну здатність, від впливу олії, що міститься у фарбах. Як правило, цей шар готують із клею, звичайно з желатини, і покриття повторюють два — три рази.

3. Третій технологічний шар — ґрунт. Він підготовлює фактуру поверхні основи й, крім того, створює сприятливі додаткові оптичні умови для сприймання кольорів майбутньої картини. У зв'язку із цим ґрунти можуть розрізнятися по світлості, яскравості і кольору. Ґрунти, залежно від складу, бувають клейові, олійні, емульсійні, комбіновані, а не так давно з'явилися і синтетичні.

4. На поверхню ґрунту наносять тонкий ізолюючий шар, призначений для усунення усмоктувальної здатності ґрунту. Це четвертий технологічний шар і його назва виражає ту функцію, що йому доручена. Він перешкоджає проникненню зайвого із складу фарб (наприклад, олії) у ґрунт. Ізоляційний шар, в ідеалі, не повинен бути зовсім непроникним для сполучних фарб. Якби він виявився дійсно непроникним, то не вийшло б зчеплення фарбового шару із ґрунтом, і на такій картині незабаром з'явилися б «осипи й випади» живописного шару.

5. П'ятий технологічний шар — імприматура. «Цей термін запозичений спеціальною літературою із джерел епохи Відродження, згідно яких фарбу втирали або, вірніше, вдавлювали в ґрунт долонею»[33 с.7].

Імприматура вводиться як один зі структурних елементів зображення, задає загальний кольоро-тональний стан картини, живописне й фактурне середовище, а товщина фарбового шару імприматури бере на себе роль амортизатора, знімає напругу з наступних шарів і зменшує їхню рухливість. Імприматури за використовуваним матеріалом розділяють на олійні й темперні. [30, 15, 36] Ґрунт і імприматуру, хоч вони й виконують важливі живописні завдання, все-таки відносять до технологічних шарів.

6. Робота над живописним зображенням, після закінчення роботи по нанесенню живописних шарів і по проходженні деякого часу, завершується нанесенням останнього технологічного шару, що називають лаковим або захисним покриттям. Його функція: ізолювати живописні шари від шкідливого впливу повітря й вологи. Для цього картину покривають шаром лаку, наприклад, акрил-фісташкого [30].

Фарбові (живописні) шари

У класичному тришаровому методі картина складається із трьох основних живописних шарів, які перебувають між п'ятим і шостим технологічними шарами.

  1. Перший, найнижчий шар — прописування, у ньому вирішуються, в основному, композиційні завдання. Виконується він темперою або знежиреною олійною фарбою.

  2. Другий — підмальовок, його головне завдання — це малюнок і моделювання об’ємів. Підмальовок виконується звичайно нежирною олійною фарбою, рідше темперою.

  3. Підмальовок є попередньою підготовкою для наступного вирішення пов'язаних з кольором завдань, які здійснюються в останньому, третьому, живописному шарі — колористичному. Колористичний шар виконується олійною фарбою.