Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНУВАННЯ діяльності підприємства Іванова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать

Тема 3. Сутність та особливості планування на підприємстві

При вивченні даної теми студент повинен оволодіти знаннями що­до об’єкта та предмета планування на підприємстві, причин обмежень процесу планування, способів подолання невизначеності ринкового середовища та на основі теоретичних знань набути практичних нави­чок застосування різ­них методів прийняття планових рішень.

Об’єктом планування на підприємстві є його діяльність. Основни­ми видами діяльності підприємства є: господарська, соціальна, еколо­гічна діяльність.

Предметом планування на підприємстві є його ресурси. Фактично план – це той чи інший варіант використання ресурсів підприємства, до яких відносять: трудові ресурси, виробничі фонди, інвестиції, ін­формацію, час.

До основних методів прийняття планових рішень слід віднести: граничний аналіз, дисконтування, оперативно-календарного плануван­ня, аналіз чутливості, економіко-математичні методи.

Граничний аналіз дозволяє контролювати і встановлювати прибут­кове співвідношення витрат і доходів підприємства, (наприклад, для встановлення цін на продукцію (послуги), для визначення обсягів ви­робництва і т. д.).

Дисконтування – приведення доходів майбутніх років до моменту здійснення капіталовкладень.

Традиційні методи оперативно-календарного планування: графіки Ганга, плани-графіки з виділенням проміжних етапів робіт. Мета цих методів – координація діяльності підприємства для оптимального ви­користання ресурсів у процесі досягнення цілей.

Аналіз чутливості дозволяє оцінити, наскільки сильно зміниться ефективність планованого заходу при зміні умов його реалізації або визначеній зміні одного з вихідних параметрів.

Перевірка стійкості полягає в розробці сценаріїв розвитку по­дій у базовому і найбільш небезпечних варіантах реалізації плану.

Методи теорії аналізу кореляцій і регресій, дисперсійного аналізу застосовуються в плануванні для встановлення нормативів (трудових, вартісних, матеріальних).

Методи теорії ігор і теорії статистичних рішень застосовуються при прийнятті й оптимізації рішень по управлінню процесами взаємин з ринком, страхуванню від стихійних лих, створенню сезонних запасів ресурсів і т.д.

При плануванні використовують дерево пошуку, що показує мож­ливі рішення, що підлягають розгляду. По обраних розгалуженнях де­рева можливим результатам приписується та або інша імовірність. Ре­зультати одержують кількісну оцінку.

Методи імітації. Під імітацією розуміють створення моделі реаль­ної господарської ситуації і маніпулювання з цією моделлю з метою обґрунтування планового рішення.

Література: 11, с. 21-40, 91-127; 12, с. 6-24; 17, с. 183-200.

[Вгору] [Вниз]

Тема 4. Система планів підприємства

При вивченні даної теми студент повинен оволодіти знаннями що­до особливостей систем планування та форм організації планової ро­боти, етапів планування діяльності на підприємстві, структури пла­но­вих органів підприємства; на основі теоретичних знань набути прак­тичні навички щодо організації планування на підприємстві.

Перший етап планування – прогнозування. Підприємство встановлює орієнтири своєї діяльності: бачення, місію, комплекс цілей.

Другий етап планування – стратегічний аналіз. Підприємство про­водить аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища організації, складає прогнози майбутнього стану середовища, робить оцінку ре­ального положення підприємства.

Третій етап – стратегічне планування – це розробка плану розвит­ку підприємства на довгострокову перспективу. Здійснюється вибір однієї з альтернативних стратегій. Підготовляється остаточний страте­гічний план діяльності підприємства.

Четвертий етап – середньострокове і короткострокове планування. Готуються середньострокові плани і програми. На основі стратегічно­го плану і результатів середньострокового планування підприємство розробляє річні оперативні плани і проекти.

П’ятий етап – формування бюджету, визначення необхідних фі­нансових ресурсів і шляхів їхнього забезпечення.

Результатом процесу планування на підприємстві є система планів, яку можна розділити на наступні елементи:

  •     генеральний план підприємства;

  •     загальнофірмові плани, що складені як продовження стратегіч­ного плану. Основу цих планів складає план розвитку;

  •     оперативні плани організації;

  •     програми і проекти.

Детерміновані системи характерні для цілком передбачуваного се­редовища і не мають нестачі в інформації.

Імовірностні системи планування припускають нестачу визначено­сті в зовнішньому середовищі і нестачу інформації.

Форма організації планової роботи – характер організації верти­кальних зв’язків, що забезпечує розробку плану відповідно до цілей і завдань підприємства. Схеми планування: зверху вниз, знизу нагору, кругове.

Основні елементи системи планування: плановий персонал; ме­ха­нізм планування; процес планування; засоби, що забезпечують процес планування (інформаційне, технічне, математико-програмне, організа­ційне забезпечення).

Література: 11, с. 54-76; 12, с. 47-63; 13, с. 33-43.

[Вгору] [Вниз]