Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП МАКРО МЕ-2012-2013.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання кОнтрольНої роботи

У відповідності з навчальним планом студенти заочної форми навчання повинні виконати з дисципліни “Макроекономіка” контрольну роботу (далі роботу). Робота повинна показати вміння студентів здійснювати аналіз, узагальнення, логічно, послідовно, стисло і точно відповідати на поставлені запитання, підбирати та використовувати для розгляду питань необхідний матеріал.

Виконання роботи є одним із важливих етапів вивчення курсу. Метою роботи є:

  • поглиблення, систематизація і закріплення теоретичних знань з дисципліни;

  • вироблення вміння систематизувати, узагальнювати теоретичний матеріал,

здійснювати аналіз навчальної і наукової літератури та робити науково-обгрунтовані висновки, практичні рекомендації щодо вдосконалення існуючої практики господарювання.

Процес виконання роботи поділяється на такі етапи:

  • вибір теми;

  • підготовча робота до написання;

  • складання плану;

  • написання тексту;

  • оформлення;

  • рецензування роботи викладачем.

Перед виконанням роботи студенту слід вивчити рекомендовану літературу, зібрати, проаналізувати та узагальнити практичний матеріал. Крім того, слід також використати нормативні та інструктивні матеріали, статті періодичного друку, в яких розглядаються певні економічні питання.

Робота повинна складатися з наступних частин:

  • титульний лист

  • план

  • вступ

  • основна частина (2-3 розділи з їх викладенням у двох-трьох підпунктах) та висновки по кожному розділу;

  • висновки по роботі

  • список використаних джерел.

На титульній сторінці необхідно вказати: Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, кафедра світового господарства і міжнародної економічної інтеграції, назву дисципліни та теми, номер учбової групи, прізвище, ім‘я та по батькові студента, поштова адреса, м Київ та рік.

У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми, дається характеристика сучасного

стану теми, її розробленість у вітчизняній на зарубіжній науковій літературі, вказується мета, завдання, об’єкт та предмет дослідження. Рекомендований обсяг вступу - 1 - 2 сторінки.

Основна частина включає два-три розділи. У першому розглядаються теоретико-методологічні аспекти теми. Другий розділ присвячується аналізу стану проблеми, третій - шляхам вдосконалення, прогнозам, рекомендаціям щодо вирішення проблеми. Всі ці розділи повинні бути логічно пов’язаними між собою. Після кожного розділу слід зробити висновки, в яких узагальнити результати дослідження проблеми. Рекомендований обсяг основної частини: контрольної роботи - 15 - 20 сторінок.

Висновки - це коротке резюме з усього змісту роботи. В них чітко і стисло формулюються загальні результати теми, що розглядалася, наводяться конкретні та обґрунтовані рекомендації щодо можливостей вирішення проблеми. Рекомендований обсяг висновків 1 - 2 сторінки.

Невід’ємною частиною роботи є список використаних джерел, який містить прізвище автора, повне найменування монографії, посібника чи статті, міста, видавництва та року видання. Рекомендована кількість використаних джерел не менше 10 .

Механічне переписування тексту з монографій, учбових посібників без глибокого, логічно - послідовного, повного висвітлення питань не зараховується як контрольна чи курсова робота.

Робота повинна бути оформлена за допомогою комп’ютера на одному боці білого паперу формату А-4 (210х297 мм) через 1,5 міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на сторінці.

Текст роботи слід друкувати, залишаючи поля таких розмірів: лівий 25-30 мм, правий - не менше ніж 10 мм, верхній та нижній - не менше ніж 20 мм.

Шрифт повинен бути чітким, стрічка - чорного кольору середньої насиченості.

Заголовки структурних частин роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ” друкують великими літерами симетрично до тексту.

Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять.

Відстань між заголовком за текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам. Кожну структурну частину роботи слід починати з нової сторінки.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, таблиць, рисунків подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи. На першому аркуші номер сторінки не проставляють, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Підрозділи нумерують в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна бути крапка, наприклад “1.1.” (перший підрозділ першого розділу. Потім у тому ж рядку подається заголовок підрозділу.

Пункти нумерують в межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: “1.3.2.” (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку подається назва пункту.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Ілюстрації, схеми, графіки, формули і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстрацію, таблицю, розміри яких більше від формату А 4, враховують як одну сторінку і розміщують після згадування у тексті або у додатках.

Ілюстрації позначають словом “Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації складається з номеру розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.3 (третій рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назву і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті над назвою таблиці розміщують слово “Таблиця” із зазначенням її номера. Номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Наприклад: Таблиця 1.3 (третя таблиця першого розділу).

При перенесенні частини таблиці на іншу сторінку, слово “Таблиця” і її номер вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть “Продовження табл.” і вказують номер таблиці. Наприклад: “Продовження табл. 1.3.”.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово “Таблиця” починають з великої літери. Назву не підкреслюють.

При написанні роботи необхідно подавати посилання на використані джерела, що дає змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, розкривають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, обсяг. Посилання слід робити на останні видання публікацій. На більш ранні видання дозволяється посилатися лише в тих випадках. коли в них наявний матеріал. який не включений до останнього видання.

Якщо використовують матеріали з монографій. статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні слід точно вказати номера сторінок, на яке дано посилання.

Посилання у роботі на джерела слід зазначати порядковим номером за складений переліком видань. Наприклад [8, с. 234], де: 8 -, номер джерела, 234, - сторінка, на яку зроблено посилання.

Джерела можна розміщувати у списку одним із таких способів: в порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування); в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків; в хронологічному порядку. Відомості про джерела, які включені до списку, необхідно подавати згідно з вимогами державного стандарту з обов’язковим наведенням назв праць. (Наприклад: Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка: Навч. посіб. - К.: Атіка, 2006. - 368 с.; Кульчицький І.П. Економічна стратегія України в сучасних умовах // Економіка України. - 2010. -№ 6. - С. 103- 108).

Адреси веб-сайтів з комп’ютерної мережі Інтернет подають у кінці списку використаних джерел.

Оформлена у відповідності до зазначених вимог і підписана студентом робота здається на кафедру світового господарства і міжнародної економічної інтеграції у встановлений графіком термін, але не пізніше 15 днів до початку екзаменаційної сесії.

Робота, яка не відповідає викладеним в даних методичних вказівках вимогам, повертається студентові, як не зарахована. Студентові слід переробити її згідно з зауваженнями викладача.

Студенти, роботи яких не відповідають встановленим вимогам не допускаються до здачі екзамену.