Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП_МОНД.11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Робоча програма навчальної дисципліни ”методологія та організація наукових досліджень”

Для підготовки магістрів

усіх спеціальностей

денної та заочної форм навчання

Київ 2011

Робоча навчальна програма складена відповідно до навчальної

програми «Методологія та організація наукових досліджень»

Укладач: Шип Н.А. – доктор історичних наук, професор; професор кафедри суспільних наук

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри

суспільних наук від __________ 2011 р.

Протокол № __

Завідувач кафедри__________ В.Г­­­­. Бабенко ­­­­­­­­­­

Розглянуто та схвалено

на засіданні вченої ради факультету

правознавства та міжнародних відносин

Протокол № __ від _________2011р.

Голова Вченої ради факультету ___________ В.В. Гриценко

ЗМІСТ

1 Передмова

4

2 Навчально-тематичні плани

5

3 Зміст лекційного курсу

6

4 Плани семінарських занять

10

5 Завдання для поточного контролю засвоєння навчального матеріалу

14

6 Теми рефератів

15

7 Методичні поради до написання рефератів

17

8 Питання для підготовки до заліку

18

9 Опорні поняття дисципліни „МОНД”

20

10 Рекомендована література

21

1. Передмова

В умовах інтенсивного зростання обсягів наукової і науково-технічної інформації, швидкозмінності й оновлення системи наукових знань виникає потреба в якісно новій теоретичній підготовці кваліфікованих спеціалістів, здатних до самостійної творчої роботи, розв’язання профе­сійних завдань у практичній діяльності. У сучасному світі функція вищої освіти полягає не лише у підготовці фахівців певної галузі знань, а й озбро­єнні студентів теоретичними знаннями і практичними навичками аналізу суспільних процесів і явищ незалежно від того, в якій сфері вони будуть працювати – науковій, виробничій, освітній, управлінській тощо. У реально­му житті відсутність уміння самостійно здобувати нові знання може при­звести до втрати спеціалістом творчої ініціативи. Тому в процесі навчання в УАЗТ студенти мають набути досвіду самоосвіти та науково-дослідницької роботи. На це і спрямоване вивчення “Методології та організації наукових досліджень”, мета якої – ознайомлення студентів з основними методологіч­ними принципами та методами наукового дослідження, його організацією і здійсненням, оформленням результатів і впровадженням їх у практику, а завдання – зацікавити студентів займатися науковим пошуком, самостійно добувати нові знанні, розвивати творчі здібності на базі засвоєння теоретич­ного матеріалу даної дисципліни, а також соціогуманітарних та професійно­орієнтованих навчальних курсів. Вивчення цієї дисципліни допоможе їм при написанні курсових і дипломних робіт, рефератів, під час проходження виробничої і педагогічної практики, навчання в аспірантурі тощо. Воно також буде корисним і поза навчальним процесом – під час ведення диспутів, обстоювання різних поглядів, вибору найбільш аргументованих позицій.

Це забезпечуватиметься завдяки знанню закономірностей розвитку науки, методологічних принципів, методики та основних засад організації наукових досліджень, володінню поняттями, а також умінню визначатися з темою наукового дослідження, відбирати та аналізувати необхідну інфор­мацію, формулювати мету, завдання та гіпотезу, планувати та проводити експерименти, порівнювати його результати з теоретичним обґрунтуванням проблеми, формулювати висновки наукового дослідження, складати звіти, писати доповіді, статті, рецензії тощо.

Форма контролю знань студентів – залік; поточного оцінювання – тестування, усне опитування, заслуховування рефератів доповідей з тем магістерських робіт тощо.