Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проф.метод.курсовка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

31

М ІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ,ФІЛОСОФІЇ І ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

Сапєльнікова Т.С.

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ.

Професійна психологія

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Харків

2012 р

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ,ФІЛОСОФІЇ І ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

Сапєльнікова Т.С.

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ.

Професійна психологія

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Рекомендовано Науково-методичною Радою

Української інженерно -

педагогічної академії

Протокол № _____

від___________ 20__р.

Харків 2012р.

УДК 159.9:62 (075.5)

Сапєльнікова Т.С.

Курсове проектування. Дисципліна «Професійна психологія»: навчально-методичний посібник/Сапєльнікова Т.С. – Х., 2012. – 21с.

Анотація: Навчально-методичний посібник для курсового проектування з дисципліни «Професійна психологія» має призначенням надати студентам інформацію про те, яким чином повинно бути здійсно та оформлено курсову роботу. В методичному посібнику перелічені складові курсової роботи, надано методичну базу для вирішення питань діагностики під час виконання курсової роботи(практичної частини) та надано перелік літератури для дослідження основних питань курсової.

Рецензент: доктор психол.н., доцент кафедри ПфіОТ Соколова І.М.

© Сапєльнікова Т.С., 2012

©УІПА, 2012

ЗМІСТ

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ....................2

  2. Структура курсової роботи...........................................................4

  3. Порядок виконання курсової роботи .....................7

  4. Керівництво та крітерії оцінювання .........................................14

  5. Список літератури.........................................................................17

ДОДАТКИ

1. Загальні положення

Підвищення вимог до професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів потребує активнішого залучення до науково-дослідної роботи студентів 3-4 курсів навчання. Успішне володіння навичками дослідження і творчої роботи сприяє їх ефективному включенню у професійну діяльність, переведенню наукових знань у площину практичного використання. У цьому зв'язку до навчальних планів більшості вищих навчальних закладів України включені спеціальні навчальні дисципліни з основ науково-дослідної діяльності, введено елементи наукової творчості у фундаментальні, професійно орієнтовані та спеціальні дисципліни. Дисципліна «Професійна психологія» є професійно орієнтованою дисципліною, тому виконання курсової роботи з цієї дисципліни дає майбутнім фахівцям практичних психологам навички використання знань та вмінь, вже раніше отриманих при навчанні таких дисциплін як «Вікова психологія» «Загальна психологія», «Психологія індивідуальності» та «Психодіагностика».

Виконання студентами фаху фрактична психологія курсової роботи передбачено Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти України від ____1993 р. № 161 і наказами Української інженерно педагогічної академії (УІПА) щодо нормативного забезпечення організації навчального процесу в Академії.

Мета виконання курсової роботи -— закріпити теоретичні основи дисципліни «Професійна психологія», на практиці застосувати методи дослідження особистості та методи складання психологічної характеристики особистості, визначення професійної спрямованості.. Оволодіння методологією І методами психологічного дослідження особистості та складання психологічної характеристики сприяє розвиткові професійних здібностей майбутнього фахівця практичного психолога, розвитку професійного та творчого мислення, оптимальній організації наукової творчості. Також до мети виконання даної курсової роботи можемо віднести наступне:

- систематизувати і поглибити теоретичні та практичні знання з вибраної спеціальності й спеціалізації, навчитись застосовуватиїх при розв"язанні конкретних завдань, а саме при психодіагностиці особистості та наданні психологічної характеристики особистості та складанні прогнозу що до профорієнтаційної спрямованості досліджуваної особистості;

- осягнути існуючі проблеми по темі дослідження і навчитися

розв'язувати їх;

- оволодіти методикою дослідження, узагальнення та логічного

викладу матеріалу;

- розвинути вміння самостійно вивчати й узагальнювати

законодавчі та наукові літературні джерела.

В якості засобів написання курсової роботи застосовується психологічне дослідження особистості, яке складає – дослідження психологічної літератури, методу психологічного аналізу, методів бесіди, спостереження, опросу, тестування. Уміння складати психологічну характеристику особистості, визначати професійну спрямованість на базі практичного застосування психологічних методів дослідження формується в процесі виконання та оформлення курсової роботи.

Для виконання мети роботи студентам необхідно:

1. Підібрати та вивчити літературні джерела по досліджуваній тематиці;

2. Скласти план курсової роботи

3. Визначити апарат психологічного дослідження (актуальність обраної теми, об’єкт , предмет дослідження; також мету та завдачу дослідження.)

4.Дослідити психологічні аспекти та провести аналіз проблеми дослідження;

5.Підібрати та реалізувати на практиці методи дослідження та діагностики для складання психологічної характеристики предмету дослідження.

6.Надати логічну зв’язку розділам роботи.

7. Зробити висновки, в яких надати безпосередньо повну психологічну характеристику особистості (базуючись на результатах дослідження та діагностики) і визначити професійну спрямованість особистості.

В результаті виконання курсової роботи вирішуються завдачі по формуваню у майбутніх практичних психологів наступних вмінь:

- підбирати та аналізувати наукову психологічну літературу для вирішення завдач дослідження;

-проводити психологічну діагностику по заданій тематиці;

-розробляти діагноз- прогноз професійної спрямованості особистості на базі проведенного дослідження та психодіагностики.

У рекомендаціях докладно подаються етапи науково-дослідної діяльності, розглядається коло основних проблем, пов'язаних із забезпеченням результативності та об"єктивності наукової діяльності: вибір напряму й теми наукового дослідження, пошук, накопичення і обробка наукової інформації, визначення об"єкта, предмета і методології дослідження, гіпотези і програми її перевірки, оформлення результатів наукової діяльності у вигляді курсових робот.

Методичні рекомендації складаються з таких розділів:

  1. Загальні положення.

  2. Виконання курсової робоги.

  3. Керівництво керівництво роботою.

У зазначених розділах систематизовано викладено необхідні знання для написання курсової роботи. Розкриваються сутність, послідовність виконання, підготовки до захисту, а також наукове керівництво курсовою роботою, Усі рекомендації викладено відповідно до діючих нормативних актів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, що регламентують підготовку спеціалістів.

Курсова робота з дисципліни «Професійна психологія» — самостійна науково-дослідна робота, яка має внутрішню єдність і відображає процес та результати розробки вибраної теми. Основне завдання студента, який виконує курсову роботу - продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно здійснювати науковий пошук, психологічне дослідження та вирішати конкретні наукові завдання.

Загальні вимоги до курсової роботи:

-цілеспрямованість:

-об"єктивність:

-чітка логічність і послідовність побудови роботи і викладу

матеріалу;

-глибина дослідження та повнота висвітлення питань;

-переконливість аргументації викладених думок:

-точність і стислість формулювань, конкретність викладу

матеріалу;

-обгрунтованість висновків і рекомендацій:

-правильне оформлення роботи.

2.Структура курсової роботи

Темою курсової роботи є складання психологічної характеристики особистості з метою визначення професійної орієнтованості та спрямованості особистості.

Курсова робота має наступну структуру:

  1. Вступ.

  2. Теоретична частина.

  3. Практична частина.

  4. Висновки.

  5. Список використаних літературних джерел.

  6. Додатки ( безпосередньо результати тестування та ілюстративний матеріал, якщо до такого має потреба)

У вступі курсової роботи надається опис апарату психологічного дослідження: актуальність досліджуваної проблеми, об’єкт, предмет, мета , завдачі дослідження., а також роздівляються методи та організація дослідження.

Актуальність роботи оцінюється с позицій її значущості для практичних психологів в системі професійної діагностики. Студент повинен відповісти на питання :Для чого потрібно досліджувати професійну спрямованість особистості та проводити психологічну діагностику спрямовану на складання психологічної характеристики «професійного-прогнозу».

При визначенні мети роботи студент повинен відповісти на питання : для чого повинно проводитись психологічне дослідження? Що в завершенні роботи потрібно знати та для чого?

В опису методів та організації дослідження потрібно дати аргументовану характеристику методів, які застосовуються у курсовій роботі .

Обзор психологічної літератури в курсовій роботі повинен включати в себе:

-аналіз основних публікацій по темі курсової роботи

-короткий опис результатів, які надані різними авторами при їх дослідженнях по темі:

-наведення научно аргументованих фактів, яким студент дає свою інтерпрітацію в руслі теми курсової роботи.

Також надається чітке психологічне обосновання основних понять, які застосовуються в курсовій роботі (наприклад, таких як профорієнтація, професійно важливі якості , структура характеру, спрямованість до професії. та ін).

Дослідження складається з двох частин – теоретичної та практичної( експеріментальної)д. В теоретичній частині студент за допомогою дослідження психологічної літератури та її аналізу складає коротке теоретичне обгрунтування теми дослідження, визначає мету, обїєкт та предмет дослідження;надає аналіз досліджувальної теми на основі вивчення психологічної літератури, аналізу та узагальнення літературних джерел, монографій, статей, методичних розробот. Студент повинен аналізуючи научну психологічну літературу виявити основний матеріал по досліджуваній проблемі, надати оцінку досліджуваних научних робот, надати свою точку зору по темі, зробити методичні чи научні висновки в кінці теоретичного розділу.

Практична (експериментальна) частина базується на основі висновків психологічної діагностики по темі дослідження, яке має бути получено при дослідженні визначеної особистості ( студенти академії, або ін.) Студент практичний психолог повинен за допомогою визначених методик для психологічної діагностики професійної спрямованості та визначення характеристики особистості, провести дослідження та надати результати в експериментальній частині курсової роботи. В практичній частині студент за допомогою методичного матеріалу, який запропоновано в методичних рекомендаціях, методу спостереження, бесіди та опросу здійснює психологічну діагностику- дослідження особистості з метою визначити найбільш повною мірою професійну орієнтованість досліджуваного. У практичній частині надається обробка тестових методик, висновки щодо особливостей характеру, спрямованості та професійної орієнтованості досліджуваного.

У висновках надається повна психологічна характеристика особистості з визначенням професійної спрямованості и наданням рекомендації що до визначення професійного напряму діяльности.

Перелік тестових методик для складання психологічної характеристики особистості надано у методичних рекомендаціях Табл.1. стор.9

Табл. 1. Тестові методики для проведення практичної частини курсової роботи «Надання психологічної характеристики особистості. Визначення професійної спрямованості»

Найменування рекомендованої тестової методики

Мета проведення тесту

Визначення темпераменту. Тест Г. Айзенка (мод. Беляєва)

Визначення переважаючого типу темпераменту

Визначення характерологічних особливостей за допомогою тесту К.Леонгарду «Визначення акцентуацій характеру»

Визначення наявність акцентуйованих рис та ступінь їх виразності. Визначити вплив акцентуйованих рис на поведінку та стиль життя особистості.

Тестова методика Бойко «Визначення рівня емпатії»

Визначити рівень розвитку каналів емпатії, зробити висновок, опис прояву емпатії в структурі особистості досліджуваного.

«Визначення особливостей поведінки в конфліктній взаємодії»Методика Томаса

Визначити індивідуальну особливість поводження в конфліктній ситуації та потенційну конфліктність особистості

Визначення особливостей спілкування

Визначити рівень розвитку комунікативних якостей та індивідуальні особливості спілкування.

Тест «ДДО» Клімова

Визначити тип професійної спрямованості особистості