Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
79.53 Кб
Скачать

Розділ 2. Організаційно-економічна характеристика свк « залузький»

2.1 Географічне розміщення і природно-кліматичні умови господарювання

СВК «Залузький» знаходиться в селі Залужжя Теплицького району Вінницької області. Створений в 2000 році шляхом перетворення КПС «Залузьке» на СВК «Залузький». Заснований на приватній власності і здійснює свою виробничо-господарську діяльність на повному госпрозрахунку у відповідності із діючим законодавством, статутом СВК Залузький». СВК має розрахунковий та інші рахунки, самостійний баланс, наділений основними та оборотними фондами.

За довіреністю СВК може бути позивачем і відповідачем в арбітражі чи суді, може набувати майнові та немайнові права. Має печатку і штампи зі своїм найменуванням.

СВК «Залузький» знаходиться в зоні помірно-континентального клімату, середня температура січня: -6°С, середня температура липня: +19°С річна кількість опадів: 520-590 мм, з них 80% випадають в теплий період.

Відстань від даного СВК до обласного центру становить - залізницею: 147 км, автошляхами 133 км.

Тривалість вегетаційного періоду близько 220 днів. Весняні дні характеризуються короткотривалими приморозками, які можуть бути аж до травня місяця, а осінні приморозки можна чекати з кінця вересня. Переважаючий напрям вітру північно – східний.

Отже, дане підприємство розташоване в зоні, де кліматичні умови цілком придатні і сприятливі для вирощування сільськогосподарських культур і отримання високих стійких врожаїв.

Основними завданнями діяльності є посів, вирощування і збирання сільськогосподарських культур, а також розведення великої рогатої худоби та свиней.

Відношення СВК з юридичними і фізичними особами у всіх сферах господарської діяльності здійснюється на основі договорів. «Залузький» здійснює виробничу діяльність по принципах повного розрахунку й самофінансування і несе відповідальність за:

1 результатами сільськогосподарської діяльності;

2 виконання взятих на себе зобов’язань по договорах;

3 виконання зобов’язань перед трудовим колективом.

Відкриває розрахункові та інші рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації СВК.

Відношення СВК з юридичними і фізичними особами у всіх сферах господарської діяльності здійснюється на основі договорів. «Доброцукор» здійснює виробничу діяльність по принципах повного розрахунку й самофінансування і несе відповідальність за:

1 результатами сільськогосподарської діяльності;

2 виконання взятих на себе зобов’язань по договорах;

3 виконання зобов’язань перед трудовим колективом.

Відкриває розрахункові та інші рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації СВК.

СВК «Залузький» реалізує свою продукцію, послуги по цінах і тарифах, які встановлюються самостійно чи на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавством України, за державними цінами і тарифами.

Матеріально-технічне забезпечення виробничої діяльності СВК здійснює самостійно через систему прямих угод (контрактів) чи через товарні біржі та інші посередницькі організації.

Майно СВК є загальнодержавною власністю закріпленою за ним на правах повного господарського ведення і складається з основних фондів й оборотних коштів, які створюють його статутний фонд, а також інших цінностей, вартість яких відображається в його самостійному балансі.

Сільськогосподарські угіддя, ферми, автотранспортні гаражі загального користування, закріплені за СВК, знаходяться на балансі і відображаються окремо.

Джерелами формування майна СВК “Залузький” є:

1) грошові кошти, направлені на обробку сільськогосподарських угідь, посів та збирання зернових культур, буряків, соняшнику;

2) доходи отримані від реалізації, а також інших видів господарської діяльності;

3) фінансова допомога юридичних і фізичних осіб;

4) придбання майна іншого підприємства чи організації;

5) інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

До складу СВК «Залузький» входять відділи, дільниці, підсобні виробництва, ремонтно-механічні майстерні та інші підрозділи. СВК визначає свою структуру, штатний розклад, кошторис на утримання апарату управління.

СВК очолює голова кооперативу, він керує його поточними справами, самостійно вирішує питання діяльності. Керівник організовує оперативно-господарську діяльність відповідно до завдань сільськогосподарського кооперативу; приймає на роботу і звільняє працівників; несе персональну відповідальність за своєчасність розрахунків з дебіторами та кредиторами СВК; несе відповідальність за результати господарської діяльності кооперативу. Керівнику підпорядковуються: головний інженер, головний бухгалтер, економіст.

Перший заступник голови кооперативу – головний інженер, визначає науково – технічну політику СВК, організовує виконання робіт, результати яких відповідають по якості технічним умовам і вимогам, керує виробничим відділом, контролює виконання вимог техніки безпеки, забезпечує своєчасну підготовку технічної інформації.

Загальна чисельність працюючих СВК «Залузький» на 1.01.2011р. складає 42 чоловіка, з яких 4 чоловік займає керівні посади, 10 - спеціалісти, всі інші робітники зайняті в сільськогосподарському виробництві.

Реалізації продукції проводиться через наступні канали:

  • реалізація зернових – пайовикам в рахунок орендної плати за землю та майнових паїв

  • молоко – Теплицький молокозавод

  • м’ясо – Бершадський м’ясокомбінат

Загалом СВК «Залузький» має сприятливі природно-кліматичні умови та зручне розташування до каналів збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]