Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОРСЬКЕ !.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

[Ред.]Класифікація і типологія портів

Найрозповсюдженішим типом портів є порти загального призначення або торговельні порти, які призначені для передачі вантажів і пасажирів з водного транспорту на сухопутний та навпаки. Крім них існують[1]:

  • рибні порти — порти рибопромислових підприємств, де здійснюється розвантаження улову і обслуговування промислових суден.

  • примислові порти — порти, що належать промисловим підприємствам і призначені для отримання сировини і відправки готової продукції водним шляхом. У деяких випадках промислові підприємства можуть мати власні причали в портах загального призначення; їх називають причалами клієнтури.

  • порти-сховища — акваторії захищені штучними спорудами або розташовані в природних бухтах (затоках) і призначені для укриття суден під час шторму.

До середини XX століття існувало також поняття військовий порт — порт призначений для будівництва, ремонту і матеріально-технічного обслуговування кораблів і суден ВМС (ВМФ). Термін існував у Російській імперії і СРСР та ще деяких країнах до 19361942 років. Після введення системи військово-морських баз вийшов з ужитку. Існуючий аналог — «пункт базування»[4].

За видами вантажів порти діляться на універсальні і спеціалізовані (нафтові, вугільні, контейнерні тощо). В залежності від вантажообігу порти поділяються за категоріями, які визначають їх господарське значення. Малі порти називаються також портопунктами.

За географічним розташуванням порти ділять на морські (береговігирловілагунніострівні), річковіозерні та водосховищні[1].

Акваторія берегових портів, зазвичай, захищена огороджувальними спорудами — молами, довжина яких може сягати декількох десятків кілометрів. Гирлові порти відрізняються тим, що в них сходяться морські і річкові шляхи сполучень, а віддаленість портових споруд від моря дозволяє обійтись без захисних споруд. Це ж стосується і портів, розташованих у глибині лагун.

Острівні порти використовуються як аванпорти (фр. avant-port) — порти-супутники великих портів, що пов'язані у своїй роботі з великими портами, розташованими на гирловій ділянці річки далеко від моря (наприклад, Миколаївський і Херсонський порти). Аванпорт, зазвичай, ближче до моря, має більші глибини і меншу замерзаємість ніж головний порт.

У залежності від рівня припливів порти поділяються на відкриті і закриті (приливні). За тривалістю навігації — на постійні (такі, що експлуатуються протягом всієї навігації) і сезонні. Більшість українських морських портів відносяться до незамерзаючих, тобто постійних.

[Ред.]Міжнародно-правовий режим портів

Залежно від міжнародно-правового режиму порти бувають каботажні і міжнародні.

Правовий режим портів головним чином регулюється нормами національного законодавства з врахуванням існуючої міжнародної практики, яка спрямована на полегшення заходу і перебування іноземних торгових суден в портах. Прибережні держави зазвичай відкривають для заходу іноземних суден деякі торговельні порти, до яких має бути забезпечений вільний доступ усіх суден, незалежно від їх прапора. Однак держава має право виключити з переліку портів, відкритих для іноземних суден, будь-який порт або закрити доступ до усіх своїх портів у випадку, якщо цього вимагають інтереси її безпеки. При цьому судно, що терпить біду може здійснити захід в будь-який порт незалежно від його статусу[5].

В портах здійснюється санітарний і митний нагляд, прикордонний контроль, а також контроль безпеки мореплавства. Режим перебування суден, обсяг пільг і переваг при наданніпричалів, збирання зборів і мита та ін. визначається договорами про торгівлю і мореплавство або угодами про торгове судноплавство. При відсутності таких угод використання порту здійснюється на загальних підставах без будь-якої дискримінації.

Іноземні торгові судна, які знаходяться у порту, і усі члени їх екіпажів повністю підпадають під дію кримінальнихцивільних іадміністративних законів прибережної держави. У відповідності з міжнародною практикою держава зазвичай не застосовує своююрисдикцію, якщо злочин стосується тільки іноземного судна та його команди, не порушує спокій в порту і якщо до місцевої влади не надходило прохання про допомогу від капітана судна або консула. Прибережна держава, зазвичай, не втручається у цивільно-правові спори і трудові конфлікти між особами, що входять до складу команди іноземного судна. Юрисдикція не застосовується також і на підставі угод, що укладені між прибережною державою і державою прапора судна[5].

Військові кораблі при перебуванні в іноземному порту мають імунітет від юрисдикції прибережної країни. Імунітет полягає у нерозповсюдженні на них дії законів будь-якої країни крім держави прапора, непідсудності іноземним владам, свободі від примусових дій (затриманняарештуобшукуконфіскаціїреквізиції тощо) з боку іноземних влад. Військовим кораблям надаються також пільги і привілеї — звільнення від усіх видів зборів, санітарного, митного огляду та ін. Якщо військовий корабель не дотримується законів і правил прибережної держави, її влада може вимагати від нього негайно залишити порт і її територіальне море[4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]