Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л-5МФукр.4к.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет кафедра фтизіопульмонології

Модуль 1. Фтизіатрія.

Змістовий модуль 3. Клінічні форми туберкульозу: первинні, вторинні, позалегеневі, у поєднанні з іншими захворюваннями.

Тема № 9. Вогнищевий та інфільтративний туберкульоз легень. Казеозна пневмонія. Туберкульома легень. Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих.

Тема № 11. Фіброзно-кавернозний та циротичний туберкульоз легень. Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Ускладнення вторинних форм туберкульозу: хронічне легеневе серце, кровохаркання та легенева кровотеча, спонтанний пневмоторакс, амілоїдоз внутрішніх органів. Патогенез, клініка, діагностика, лікування. Курація хворих.

Лекція № 5. Вогнищевий, інфільтративний туберкульоз легень. Казеозна пневмонія. Туберкульома легень. Фіброзно-кавернозний, циротичний туберкульоз легень. Туберкульозний плеврит

Лекція обговорена на

методичній нараді кафедри

“ ”___________20___ р.

Протокол №

Зав. кафедри

___________

Одеса

Лекція: “Вогнищевий, інфільтративний туберкульоз легень. Казеозна пневмонія. Туберкульома легень. Фіброзно-кавернозний, циротичний туберкульоз легень. Туберкульозний плеврит.” – 2 години.

1.Актуальність теми. Обгрунтовання теми.

Аналіз епідеміологічної ситуації по туберкульозу в світі за останнє десятиріччя показав, що прогнози про ліквідацію туберкульозу, як розповсюдженого захворювання, не справдилися. Загальна кількість хворих на туберкульоз в світі сьогодні доходить до 60 мільйонів, інфікованих біля третини населення нашої планети. ВОЗ признала туберкульоз глобальною загрозою людства. Мікобактерії туберкульозу вбивають більше людей, ніж будь-який інший збудник інфекцій. Епідемія туберкульозу в Україні, котра офіційно зареєстрована з 1995 року, стає не управляємою та загрозливою медико-соціальною проблемою. З початку 90 років захворюваність у дорослих у нашій країні збільшилася в 2,5 рази, а у дітей в 2 рази. Щорічно в Україні туберкульоз уносить біля 10 тисяч життів хворих на туберкульоз людей. В Одеській області сьогодні маємо біля 7 тисяч хворих активним туберкульозом, а з них 2834 виділяють мікобактерії туберкульозу, та є основним джерелом зараження навколишніх як дорослих, так і дітей та підлітків. Все вище перелічене потребує знання питань раннього виявлення всіх форм вторинного туберкульозу, вірної діагностики та диференційної діагностики його, профілактики ускладнень, особливо таких, як легенева кровотеча та спонтанний пневмоторакс, потребуючих невідкладних меропріятій зі сторони медичного персоналу.