Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5Т.СРС doc.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

2. Порядок забезпечення банків готівкою

Центральний банк маючи монопольне право на емісію банкнот, здійснює їх випуск та контроль за їх обігом через комерційні банки. Зокрема, НБУ здійснює касове обслуговування банків.

Підкріплення територіальними управліннями НБУ банків (філій) готівкою національної валюти, здавання до них готівки, у тому числі не придатних до обігу банкнот (монет), здійснюється на підставі укладених між ними договорів про касове обслуговування, якими має визначатися порядок здавання готівки, у тому числі доставленої власними силами банку з урахуванням технічних можливостей територіального управління.

У разі потреби касового обслуговування територіальним управлінням відділення банку, яке не має самостійного балансу, між територіальним управлінням і банком (філією), на балансі якого обліковується відділення, укладається договір про його касове обслуговування.

Для підкріплення готівкою та здавання готівки (придатної та не придатної до обігу) банк (філія) завчасно надсилає засобами електронної пошти Національного банку або програмного комплексу "Автоматизація оброблення заявок банків на підкріплення готівкою, вивезення її надлишків і не придатних до обігу банкнот і монет" до територіальних управлінь відповідні заявки за підписом уповноваженої особи банку з розподілом сум у розрізі номіналів (для здавання - з орієнтовним розподілом сум за номіналами). Форма, строк і час подання заявок обумовлюються територіальним управлінням за домовленістю з банками в договорах про касове обслуговування.

Територіальне управління розглядає заявки на підкріплення банків (філій) готівкою, здійснює аналіз структури банкнот і монет в обігу, насиченості обігу банкнотами та монетами всіх номіналів, розмінності банкнот і монет, що перебувають в обігу, і, враховуючи фактичну наявність банкнот і монет у сховищах територіального управління, визначає остаточні обсяги підкріплень готівкою.

Видача банкам підкріплень готівкою з оборотних кас територіальних управлінь здійснюється за умови надходження до територіальних управлінь відповідних сум з кореспондентських рахунків банків в операційний день отримання готівки.

Банки отримують готівку через уповноважених осіб банку безпосередньо з видаткової каси територіальних управлінь за видатковим касовим ордером на підставі довіреності.

У день отримання готівки від інкасаторів територіальних управлінь банк, що отримав готівку, зобов'язаний надіслати через СЕП або програмний комплекс "Автоматизація оброблення заявок банків на підкріплення готівкою, вивезення її надлишків і не придатних до обігу банкнот і монет" територіальним управлінням електронний інформаційний документ про отримання готівки до завершення операційного дня територіального управління

Банк здійснює вивезення готівки, у тому числі не придатної до обігу, до територіального управління лише в упаковці свого банку (філії, відділення).

Банк здає готівку до прибуткової каси територіального управління, а через інкасаторів банку - до приміщення для приймання-передавання готівки. Банки здають банкноти повними пачками, а банкноти номіналами 100, 200 та 500 грн. і неповними пачками (по одній за кожним номіналом і розміром) без поаркушного перерахування. 

бандероль - паперова стрічка (кільце) з установленими характеристиками, яка (яке) використовується для пакування корінців банкнот;

оброблення готівки - це комплекс робіт, що включає сортування готівки, її перерахування та упакування

корінець банкнот - 100 (сто) банкнот одного номіналу, які упаковані відповідною бандероллю (менше 100 (ста) банкнот - це неповний корінець);

пачка банкнот - 1000 банкнот одного номіналу, що складаються із 10 корінців банкнот по 100 банкнот (менше 10 корінців - неповна пачка);

цінності - готівка національної та іноземної валют, сумнівні (включаючи підроблені) банкноти, зразки банкнот, ювілейні, пам'ятні та інвестиційні монети, банківські метали, дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння, цінні папери та інші цінності, які мають вартість.

Під час вивезення готівки до територіальних управлінь банкам забороняється формування пачок банкнот з корінців, сформованих різними касирами та за різними датами.

Монети здаються повними мішечками, а зношені та з дефектами виробника - неповними.

При касовому обслуговуванні центральний банк вимагає від банків складання прогнозу касових оборотів. Прогноз касових оборотів банку визначається на підставі аналізу фактичних даних про надходження і видачі готівки з кас за минулий період для внутрішнього користування.

Прогнози касових обротів складаються РУ НБУ щоквартально на основі фактичних показників, що надаються банками регіонів, а також облстатуправліннями. Прогноз складається за джерелами надходжень (надходження торгівельної виручки, виручки усіх видів транспорту, квартплати і комунплатежів, на рахунки КСП і т. ін.) і за напрямами видачі (на оплату праці, на закупівлю с/г продукції, видача з рахунків КСП т.ін.) за відповідними символами. Прагнози складаються з метою планування і регулювання готівкового обігу. При аналізі фактичних даних якщо видача перевищує надходження готівки, то це перевищення складає емісійний результат ( додаткова емісія готівки), якщо навпаки, то визначається як скорочення готівкового обігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]