Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.Міжнародний стандартний номер книги (ISBM).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

1. Міжнародний стандартний номер книги (isbn)

Абревіатура ISBN, що при вживанні в іномовних державах не перекладається, утворилася з англійського словосполучення International Standard Book Number.

ISBN — це універсальний цифровий код, що проставляється па кожному примірнику книжкових, брошурних та електронних видань незалежно від способу їх відтворення чи поширення, об­сягу та накладу і служить засобом розпізнання їх за країною та назвою видавця.

Історія впровадження isbn у світову та вітчизняну практику книговидання

Різке збільшенням випуску видавничої продукції та пожвав­лення книгообміну між провідними державами світу, яке припа­дає па середину XX століття, спонукало видавців і киигорозповсюджувачів шукати нові, ефективніші, форми просування своєї продукції на ринку, спрощення процедури пошуку та передачі за кордон необхідної промоційної інформації. Якраз у цей час на За­ході активно розгортається комп'ютеризація видавничої справи.

Початком розроблення нової системи ідентифікації видавничої продукції можна вважати 1966 рік, коли під час роботи Міжнарод­ної конференції із Берліні з проблем дослідження книжкового рин­ку та книжкової торгівлі було прийнято рішення «запустити» через комп'ютерну мережу процес управління книговиробництвом і спростити процес ідентифікації кожного окремого видання.

В основу простої й унікальної світової нумерації книг була покладена розроблена англійцями в спілці з американцями 1968 року Британська система нумерації друкованої продукції

Структура ISBN та зміст цифрових блоків

Структура Міжнародного стандартного номера книги є такою:

  • абревіатура ISBN;

  • десять цифр, які розділяються рискою на чотири блоки.

У кожному з цих блоків цифр закодовані певні ідентифікато­ри. Аби їх безпомилково «прочитати», слід знати послідовність розміщення блоків:

перший блок – ідентифікатор країни (або групи країн);

другий блок – ідентифікатор видавництва (або видавничої організації);

третій блок - порядковий ідентифікатор конкретного видання;

четвертий блок - контрольна цифра..

Розглянемо цифрову наповненість кожного з цих блоків.

Ідентифікатор країни

Це число (перший блок цифр) присвоюється Міжнародним агентством ISBN. Кількість цифр у цьому блоці може бути від однієї до п'яти (це залежить від обсягу книжкової продукції, що виготовляється країною в середньому за рік). Діапазон чисел для країн Міжнародним агентством визначений такий: 0-7; 80-94; 950-997; 9980-9989; 99900-99999.

Ідентифікатор видавництва

Як і в попередньому випадку, ідентифікатор видавця тієї чи іншої країни (другий блок цифр) також може складатися з кіль­кох цифр у діапазоні загального числа від двох до п'яти. Чим більшу кількість книг протягом року випускає у світ видав­ництво, тим вужчий за кількістю цифр його ідентифікатор. І на­впаки. Коли формувалася національна система ISBN, «вужчі» коди, а отже, такі, які впізнати й запам'ятати легше, природно, от­римали найбільші на той час видавництва в Україні

Покажчики ідентифікаторів українських видавництв (у по­рядку наростання цифрового ряду від двох до п'яти), а також їх алфавітний покажчик назв видавництв можна віднайти в щорічному довіднику «Видавництва, видавничі та книгорозповсюджуючі організації», який періодично видає Книжкова палата України.

Порядковий ідентифікатор конкретного видання

Загальне число цифр у цьому (третьому) блоці може склада­ти також від двох до п'яти. Чим «ширший» ідентифікатор видав­ництва, тим «вужчий» — конкретного видання.