Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вогнева підготовка.doc
Скачиваний:
250
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.35 Mб
Скачать

Робота частин і механізмів пострілу до гранатомета

Після удару бойка по капсулю-запалювачу гранати вибухає капсульна суміш, спочатку порох, що знаходиться в радіальному і осьовому каналах дна реактивного двигуна, а потім пороховий заряд. Утворені при згоранні порохового заряду гази розривають картонну гільзу, проштовхують через сопло ствола пінопластовий пиж, запалюють трасер і викидають гранату із каналу ствола гранатомета. Крім того, порохові гази, проходячи через турбінку, придають гранаті обертання.

Після вильоту гранати із каналу ствола гранатомета під дією центробіжних сил і набігаючого потоку повітря розкриваються пера стабілізатора, які придають гранаті стійкості у польоті.б

а

- вигляд у розрізі; б - спрощена схема електроланцюга після зведення підривника; 1 - повзунець; 2 - електродетонатор

Малюнок 40 - Положення частин донної частини підривника після його зведення

При пострілі у піросповільнювачі відбувається накол капсуля на жало і починається горіння сповільнювального складу. В кінці горіння сповільнювального складу запалюється пороховий заряд реактивного двигуна. Гази, що утворюються при горінні порохового заряду реактивного двигуна, виштовхують герметизатори і починається стікання порохових газів через соплові отвори. В результаті цього виникає реактивна сила, яка збільшує швидкість польоту гранати.

При пострілі починається і на відстані 2,5-18 м від дульного зрізу ствола закінчується зведення підривника, при якому повзунець переміщується в бойове положення і відбувається вмикання електродетонатора в електричний ланцюг (мал. 40): головна частина підривника з п’єзоєлементом – внутрішній ланцюг гранати – донна частина підривника з електродетонатором – зовнішній ланцюг гранати – головна частина підривника.

При зустрічі з ціллю (перепоною) п’єзоелемент стискається і виробляється електричний струм, під дією якого вибухає електродетонатор, що викликає розрив головної частини гранати.

При пострілі запалюється піротехнічний склад самознищувача. Після проходження 4-6 с, якщо граната не зустрінеться з перепоною або відмовить електрична частина підривника, піротехнічний склад вигорає і спрацьовує капсуль-детонатор самознищувача, що викликає розрив гранати.

Затримки при стрільбі і способи їх усунення

Гранатомет при належному догляді, правильному зберіганні і обережному користуванні є надійною і безвідмовною зброю. Але в результаті недбалого використання частин, а також при несправності гранат можуть бути затримки при стрільбі.

У випадку затримки при стрільбі повторно звести курок, перезарядити гранатомет і продовжувати стрільбу. Якщо перезаряджанням затримка не усувається, вияснити і усунути причину затримки, як вказано в таблиці.

Затримка

Причини затримки

Способи усунення

Осічка

Постріл не входить в канал ствола

1 Неповністю досланий постріл в канал ствола гранатомета

2 Несправності капсуля-запалювача

3 Зношений або зламаний бойок

4 Неенергійний удар бойка по капсулю-запалювачу внаслідок забруднення або застигання мастила УСМ і бойкового механізму

Забруднений ствол (решта картонної гільзи, пороховий нагар)

Неповністю довернутий патрубок відносно труби і застібка (виступ важеля) не зайшла за торець секторного виступу патрубка

Дослати постріл до упора в виріз на дульній частині ствола гранатомета

Замінити гранату

Замінити бойок на запасний

Прочистити УСМ. Замінити мастило

Прочистити ствол

Довернути патрубок до заходження застібки; якщо патрубок туго.