Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab 5-6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Операції з файлами та папками у програмі Проводник.

Принципи виділення групи файлів і папок є аналогічним до описаного у Лабораторній роботі 2, підзаголовок Операції з папками та файлами.

Копіювання та переміщення

Найзручнішим і найпростішим способом переміщення та копіювання файлів і папок у програмі Проводник є метод „перемістити та відпустити”. Щоб виконати переміщення, виділіть потрібні об'єкти. Встановіть вказівник миші на піктограму одного з вибраних об'єктів і натисніть ліву кнопку миші. Не відпускаючи кнопку миші, перемістіть вказівник у ліву панель і встановіть його на піктограму папки, у яку потрібно помістити вибрану групу об'єктів. Тепер відпустіть кнопку миші. Для копіювання файлів встановіть вказівник на піктограмі одного з вибраних файлів, натисніть і утримуйте клавішу <Ctrl>, натисніть ліву кнопку миші і перемістіть вказівник у ліву панель на піктограму тієї папки чи диску, куди повинна бути поміщена копія.

Р ізновидом методу перемістити та відпустити є так званий „метод спеціального перетягування обєктів”. Для переміщення та копіювання файлів і папок у програмі Проводник названим методом, виділіть потрібні об'єкти, встановіть вказівник миші на піктограму одного з вибраних об'єктів і натисніть праву(!) кнопку миші. Не відпускаючи кнопку миші, перемістіть вказівник у ліву панель і встановіть його на піктограму папки, у яку потрібно помістити вибрану групу об'єктів. Тепер відпустіть кнопку миші. Після відпускання кнопки відкриється спеціальне меню, яке містить чотири пункти: Копировать, Переместить, Создать ярлык(и) та Отменить. Для завершення виконання операції виберіть в меню потрібний пункт.

Мал. 14

Для переміщення і копіювання файлів та папок можна використовувати також команди Копировать, Вырезать і Вставить з меню Правка або кнопки панелі інструментів, які дублюють названі команди.

Щоб використати меню для копіювання або переміщення файлів та папок, виконайте наступні дії.

1. Виділіть файли і папки, які потрібно перемістити чи скопіювати.

2. Відкрийте меню Правка і виберіть команду Вырезать чи Копировать.

3. Виберіть у лівій панелі вікна Проводник диск чи папку, у яку потрібно перемістити чи скопіювати вибрані файли і папки.

4. Виберіть меню Правка, а потім команду Вставить. Windows перемістить чи скопіює вибрані файли та папки на нове місце.

Використати панель інструментів для копіювання або переміщення файлів та папок, можна наступним чином:

I спосіб:

  • виділити файли і папки;

  • натиснути кнопку ;

  • відкрити папку, в яку необхідно скопіювати файли;

  • натиснути кнопку .

Переміщення файлів виконується так само, але замість кнопки використовується кнопка .

II спосіб:

  • виділити файли й папки;

  • натиснути кнопку ( -Копировать в) для копіювання або кнопку ( -Переместить в)для пересування;

  • у діалоговому вікні (мал.15) вибрати папку, в яку необхідно скопіювати/перемістити файли та натиснути ОК.

Мал.15a (Windows 2000)

Мал.15a (Windows ХР)

Перейменування

Для перейменування файлу або папки перш за все необхідно вибрати у вікні програми Проводник відповідну піктограму, а потім застосувати один із наступних способів

  • натиснути два рази на імені файла чи папки з великим інтервалом(1-2 секунди). У рамці з курсором, що з'явилася, можна відредагувати ім'я й натиснути Enter.

  • задати команду Файл – Переименовать. Ім’я вибраної папки чи файла з’явиться у підсвіченому текстовому полі. Для завершення операції введіть нове ім’я та натисніть клавішу Enter.

  • клацнути правою кнопкою миші по об’єкту та у контекстному меню, що з’явилося вибрати пункт Переименовать.

  • вибрати відповідну піктограму та натиснути клавішу F2. У рамці з курсором, що з'явилася, можна відредагувати ім'я й натиснути Enter.

Cтворення папок

Для створення папки за допомогою програми Проводник необхідно виконані наступну послідовність дій.

1. Виберіть у лівій панелі спочатку диск, а потім папку, де буде розміщуватися нова папка.

2. Задайте команду Файл-Создат – Папка. У правій панелі з'явиться піктограма нової папки.

3. Задайте у підсвіченому текстовому полі ім'я нової папки і натисніть клавішу nter>.

Вилучення

Для вилучення папок та файлів виділіть потрібні об'єкти. Виберіть команду Файл-Удалить або натисніть клавішу <Delete>. З'явиться діалогове вікно, яке вимагає підтвердити необхідність вилучення вказаних об'єктів. Натисніть на кнопці Да і Windows перемістить об'єкти у папку Корзина.

При вилученні папки Windows вилучає також усе, що у ній міститься. Тому при вилученні папок потрібно виявляти обережність, щоб не вилучити потрібні документи.

Вилучити папки та файли можна також за допомогою панелі інструментів. Для цього цього їх потрібно виділити й натиснути кнопку .

Для скасування останньої операції необхідно натиснути на кнопці або вибрати відповідний пункт у меню Правка або контекстному меню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]