Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1 Ознайомлення з операційною системою qnx rtp 6.3

Мета роботи: отримати загальні відомості про операційну систему

отримати практичні навики роботи з операційною системою QNX RTP 6.3

Операційна система (ОС) QNX RTP 6.3 є операційною системою реального часу. Система орієнтована на вбудоване устаткування (промислові контролери).

1. Завантаження операційної системи

Хід завантаження операційної системи відображається на екрані в текстовому режимі. Після закінчення завантаження перед користувачем з'являється графічний інтерфейс Photon.

Інтерфейс, що надається графічною оболонкою Photon, багато в чому схожий з інтерфейсом операційної системи Windows:

  • запуск програм здійснюється по натисненню лівої кнопки миші

  • виклик контекстного меню здійснюється по натисненню правої кнопки миші

  • вікна програм мають схожу структуру і принципи управління, в точність співпадаючу з тими, які застосовуються в Windows

В лівому нижньому кутку екрану знаходиться кнопка Launch. Після натиснення на неї «випадає» меню, що містить основні пункти настройки системи і доступні до виконання програми.

Всі програми, необхідні для виконання лабораторних робіт, винесені на панель швидкого запуску, яка знаходиться в правій частині екрану.

Для редагування або створення файлів рекомендується застосовувати програму Editor, запустити яку можна клацанням лівої кнопки миші на відповідній кнопці панелі швидкого запуску.

Програма володіє зручним графічним інтерфейсом з можливістю форматування тексту. По можливостях ця програма близька до програми WordPad, що входить до складу Windows.

Як файловий браузера можна застосовувати програму File Manager, розташовану на панелі швидкого запуску. Програма має графічний звичний для користувачів Windows інтерфейс.

Переміщатися по структурі каталогів можна також за допомогою програми Terminal. Ця програма не володіє інтерфейсом, надаючи користувачу лише запрошення командного інтерпретатора. В той же час дана програма рекомендується для виконання компіляції програм, написаних в ході лабораторних робіт.

2. Поняття про файлову систему і огляд основних команд і утиліт системи qnx rtp 6.3

Файлова система є ієрархічною структурою з пойменованими вузлами. Кожний каталог містить імена файлів і каталогів нижнього рівня. На структуру файлу не накладається ніяких обмежень; кожний файл складається просто з послідовності символів Системі відомий формат файлів що містять виконувані програми (файли типу а.out).

2.1. Робота з файлами.

Повне (або складове) ім'я файлу записується у вигляді послідовності простих імен, розділених косими рисами. Складове ім'я /home/srb/mbox починається з каталога /, який називається кореневим каталогом, і містить каталог home. Каталог /home містить каталог srb, а усередині цього каталогу знаходиться файл mbox. В наведеному приклад є три каталоги: / /home і /home/srb кожний з яких, за виключенням /, міститься в попередньому (батьківському) каталозі. Довжина кожного з простих імен, розділених косими рисами, не може перевищувати 14 символів. Прості імена не повинні містити / і не слід починати з таких символів, як мінус, оскільки це може привести до неправильної інтерпретації опцій і імен файлів в командах.

Каталоги використовуються для об'єднання в групи файлів, що мають загального власника або зв'язаних загальною тематикою.

Спочатку адміністратор системи створює для кожного користувача реєстраційний каталог. Користувач rhm звичайно одержує каталог /home/rhm.

Кожний працюючий в системі користувач має поточний (робітник) каталог. Команда

Pwd - видає повне ім'я поточного каталогу. Відразу після входу в систему поточним стає реєстраційний каталог користувача.

Для завдання нового поточного каталогу використовується команда cd (змінити каталог). Імена файлів можна задавати відносно поточного каталогу. Наприклад, після виконання команди

сd /home/srb/unix

поточним каталогом стане каталог /home/srb/unix, і на файл /home/srb/unix/ch1, що знаходиться в цьому каталозі, можна буде посилатися, указуючи тільки ім'я сh1

Приклади:

cd - перехід в головний каталог

cd /home - перехід в каталог home

cd /home/rva - перехід в каталог rva

Команда cat (конкатенація) - одна з найпростіших команд копіювання файлів. Вона копіює вміст заданих файлів в стандартний файл висновку. За умовчанням, стандартний вивід відбувається на термінал, хоча його можна направити і на інший пристрій.

Команда cat звичайно використовується для висновку вмісту файлу на термінал. Так, команда

cat /etc/motd виводить файл /etc/motd.

Для копіювання вмісту одного файлу в іншій звичайно використовується команда ср (копіювання). Вона має вигляд

ср from to

Параметри from (звідки) і (куди), задаючі імена файлів, обов'язкові. Дві команди

cаt file

ср file /dev/tty

еквівалентні, оскільки /dev/tty - це ім'я файлу, відповідного терміналу

Виконання команд ср і саt можна використовувати для створення нових файлів. Файли можна також перейменовувати і знищувати.

Команда rm виключає ім'я файлу з каталогу і знищує вміст файлу. Наприклад, команда

rm junk знищить файл junk в поточному каталозі.

Команда mv переміщає (або перейменовує) файли. На­приклад, команда

mv oldname newname

перейменує файл oldname (старе ім'я) у файл newname (нове ім'я). Ім'я файлу змінюється, а вміст залишається.

Якщо файл з ім'ям newname вже існує, то команда mv замінить його. Якщо при цьому користувач не має повноважень на запис в цей файл, система попросить його підтвердити свій намір знищити файл і, якщо у відповідь буде введена буква у (тобто «так»), файл знищується. Команди rm і mv слідує використовувати обережно, оскільки вони можуть привести до втрати інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]