Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать

2. Вогнища хімічного ураження

Внаслідок застосування противником хімічної зброї або при розливі сильнодіючих отруйних речовин, при аварії виникають зоні хімічного зараження і осередки хімічного ураження. Зона хімічного зараження - це територія, яка підлягає безпосередній дії хімічної зброї (район її використання) і територія, над якою розповсюдилась хмара зараженого повітря з уражаючими концентраціями. В зону хімічного зараження СДОР входить ділянка її розлив і територія, над якою розповсюдилась пара цієї ОР з уражаючими концентраціями.

Кордони зон хімічного зараження визначаються значеннями порогових токсичних доз ОР, які викликають початкові симптоми ураження. Осередок хімічного ураження - це територія,, в межах котрої внаслідок Дії хімічної зброї або СДОР виникли масові ураження людей, сільськогосподарських тварин і рослин.

Розмір і стійкість зони хімічного зараження і осередків хімічного ураження залежать від кількості і стійкості ОР або СДОР, метеоумов, рельєфу місцевості, пори року і часу доби.

Характеристика отруйних речовин. Перша допомога при ураженні ОР

Токсичність ОР - це їх можливість уражати організм люди­ни. Вона проявляється при контакті ОР з організмом і виникненні ефекту ураження. Ураження може бути місцеве, загальне і одночасне, при дії і місцевого, і загального. Місцеве ураження виникає і місці контакту ОР з тканинами організму (ураження шкіри, органів дихання, очей). Загальне ураження виникає внаслідок потрапляння 0Р в кров через шкірні покрови або через шляхи дихання. Ток­сичність визначається кількість» речовини, яка призводить до ураження і характером токсичної дії на організм.

Для характеристики токсичності ОР при дії на людину через органи дихання, визначені такі токсодози.

Середня порогова токсичність - це токсичність, при котрій з’являються початкові симптоми у 50% ураження. Середня токсичність - це токсидоза, яка виводить з ладу 50% уражених (смертельних випадків серед всіх уражених).

Вимірюються в грамах /міліграмах в хвилину/секунду на кубічний метр або літр.

Ступінь токсичності ОР шкірно-резобтивної дії оцінюється серед­ньою смертельною токсодозою, яку прийнято вимірювати в міліграмах на людину або міліграмах на кілограм.

КЛАСИФІКАЦІЯ ОТРУЄНИХ РЕЧОВИН

За фізіологічною дією на організм ОР поділяються на нервово-паралітичні, шкірнонаривні, загальноотруйні, задушливі, психохімічні і подразнюючі. По швидкості ураження ОР поділяються на швидкодіючі і повільнодіючі. Швидкодіючі ОР за декілька хвилин призводять до втрат працездатності або до смерті (зарін, зоман, синильна кислота, хло­ристий ціан і ін.). Повільнодіючі ОР - це 0Р, які мають інкубаційний період і призводять до ураження через деякий час (ві-ікс, іприт, фосген та інші).

В залежності від тривалості зберігання, можливості уражати не за­хищеннях людей і місцевість. ОР поділяються на дві групи: стійкі і нестійкі. Стійкі ОР - це такі, уражаюча дія котрих зберігається про­тягом декількох годин і діб (ві-ікс, зоман і ін.). Нестійкі ОР - це такі, уражаюча дія котрих зберігається декілька десятків хвилин після їх використання. В залежності від значущості отруйних речовин, в арсеналі сучасної хімічної зброї їх поділяють на дві групи:

Табельні і резервні. Табельні ОР виготовляються у великих кіль­костях і є на озброєнні багатьох армій. Резервні ОР - при необхідності може виготовити хімічна промисловість.