Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Зміст

Лекція №1. Моніторинг та розвиток виникнення надзвичайних ситуацій (далі НС)

(2 год.)

Лекція №2. Характеристика вогнищ ураження та методи розрахунку зон ураження від техногенних вибухів

(2год.)

Лекція №3. Оцінка обстановки надзвичайної ситуації

(2год.)

Лекція №4. Захист населення у надзвичайних ситуаціях

(2год.)

Лекція № 1.

Тема. Моніторинг та розвиток виникнення надзвичайних ситуацій (далі НС)

Мета: дати поняття студентам про надзвичайні ситуації, вплив на життєдіяльність людей з метою організації захисту працівників об’єктів господарювання (навчальних закладів), вивчення шляхів і способів підвищення організації і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт при ліквідації аварій, катастроф, наслідків стихійних лих і в осередках ураження, пов’язаних з дією зброї масового ураження.

Професійна спрямованість: підготовка студентів з цивільного захисту є обов'язковим предметом для професійної орієнтації усіх напрямків вищої освіти за педагогічним чи іншим професійним спрямуванням. Тому необхідно навчити майбутніх вчителів діям у надзвичайних ситуаціях і засобам захисту дітей, працівників школи і членів їх сімей, а також основам організації і проведення рятувальних робіт та методикою проведення занять з цивільної оборони з учнями ЗОШ і населенням.

Основні поняття теми: надзвичайна ситуація, аварія, катастрофа,

План

1. Моніторинг та загальна характеристика надзвичайних ситуацій (НС).

2. Надзвичайні ситуації природного характеру

3. Надзвичайні ситуації техногенного характеру.

Обрані методи: лекція – 2 год (90 хв.)

Рекомендована література

Основна:

  1. Стеблюк М. І. Цивільна оборона: Підручник. – К.: Знання. – Прес, 2003. – 425с.

  2. Міненко І. М., Мезенцева О. М. Цивільна оборона. – Чернігів, 2004. – 405с.

Додаткова:

  1. Цивільна оборона / За ред. Франчука В. С. – Львів, 2000. – 336с.

  2. Губський А. І. Цивільна оборона. – К.,1995. – 216с.

  3. Гражданская оборона / Под ред.. Е. П. Шубина. – М.,1991. – 310с.

Основні поняття теми

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що створює небезпеку для життя і здоров’я людей і призводить до руйнування споруд, транспорту, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа – це велика аварія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків.

1. Моніторинг та загальна характеристика надзвичайних ситуацій

Моніторинг — безперервне стеження за яким-небудь процесом або назвичайною ситуацією з метою виявлення його відповідності бажаному результату або тенденцій розвитку. Методологічно моніторинг це проведення ряду однотипних замірів при цьому головна інформація полягає навіть не в самих значеннях результатів, а в їх зміні, динаміці від одного заміру до іншого.

Моніторинг може бути класифікований за достатньо великою кількістю підстав. Залежно від тих підстав, що можуть бути використані для порівняння, можна виділити такі види моніторингу:

Динамічний, коли підставою для експертизи служать дані про динаміку розвитку об'єкта, явища або НС. В даному випадку, за допомогою динамічного виду моніторингу є попередження про можливу небезпеку, з'ясування причин.

Конкурентний, дає можливість оцінити величину небезпеки її критичність.

Порівняльний, дає можливість рандомізувати або врахувати більшість причин зсувів оцінок.

Комплексний, дає можливість використати декілька підстав для експертизи.

Інформаційний дає можливість структуризація, накопичення і розповсюдження інформації.

Базовий (фоновий) — дає можливість виявити нові проблеми і небезпеки.

Проблемний — з'ясування закономірностей, процесів, небезпек, тих проблем, які відомі і суттєві з погляду управління. Мета цього виду моніторингу — виявлення і оцінка нових небезпек, його провокує швидке зростання небезпек, частина з яких носить глобальний характер.

Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життя і діяльності людей, що може призвести до людських і матеріальних втрат.

Надзвичайні ситуації можуть виникнути внаслідок стихійного лиха, виробничих і інших аварій, катастроф, а також при виникненні військових канфліктів.

Під стихійним лихом розуміють такі явища природи, які викликають загрозу загибелі і загибель людей, руйнування і пошкодження будівель і різних споруд, знищення матеріальних цінностей.

До стихійного лиха відносяться повені, бурі, урагани,смерчі, снігові заноси, ожеледиці ,селеві потоки, зсуви, виверження вулканів, тривалі засухи, пожежі (лісові, польові).

Щорічно в усьому світі стихійне лихо призводить до загибелі тисячі людей і приносить великі матеріальні збитки.

Аварії – це пошкодження,руйнування машин, верстатів, обладнання, будівель і т.п.,які викликають раптову зупинку, чи порушення процесу виробництва на промисловому виробництві, транспорті, інших об'єктах, що приводять до ушкодження чи знищення матеріальних цінностей.

Катастрофи – це аварії із загибеллю людей.

Причинами аварійних ситуацій значною мірою є порушення технології виробництва, невиконання правил зберігання і перевезення сильнодіючих отруйних і вибухових речовин; недисциплінованність і неуважність обслуговуючого персоналу, помилки і упущення при будівництві і проектуванні тих чи інших об'єктів.

Аварії і катастрофи також приносять багато лиха людям, призводять до великих людських втрат.

Багато втрат приносять аварії на транспорті, на шахтах.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції в 1986 році, крім людських жертв, призвела до сильного радіоактивного забруднення великої території, тобто до екологічної катастрофи. Забруднення рівноцінне забрудненню радіоактивними речовинами при використанні більш як 100 ядерних боєприпасів такої ж сили, які були використані США в Японії в кінці другої світової війни.