Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛОЖЕННЯ 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

3. Прийом до магістратури

Прийом до магістратури проводиться на конкурсній основі відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України та Правил прийому до Криворізького державного педагогічного університету. Зарахування на навчання за програмою «магістр» проводиться наказом ректора у терміни, що визначені Правилами прийому.

Для попереднього відбору обдарованої молоді вищий навчальний заклад організовує і проводить предметні олімпіади, наукові, науково-методичні семінари та конференції за участю в них на добровільних засадах студентів третіх-четвертих курсів.

 

 

4. Організація навчального процесу

Навчальний процес для осіб, що навчаються за програмою «магістр», організовується відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 02 червня 1993 року № 161, з урахуванням таких особливостей:

- навчання здійснюється за індивідуальним навчальним планом;

- навчальний час, відведений для самостійної роботи, повинен становити не менше 1/2 і не більше 2/3 загального обсягу часу, визначеного програмою підготовки магістра;

- на проведення індивідуальних занять може витрачатися до 20 відсотків загального обсягу навчального часу, передбаченого програмою;

- магістерська робота, що виконується на завершальному етапі навчання, повинна передбачати проведення наукових досліджень (творчих розробок) з проблем відповідної галузі;

- державна атестація здійснюється державною екзаменаційною комісією і проводиться у формі захисту магістерської роботи. Державній комісії обов'язково подаються матеріали, що характеризують наукову (творчу) і практичну цінність виконаної роботи - друковані статті, методичні розробки тощо;

- відповідальність за виконання індивідуального навчального плану покладається на студента;

- студент, який своєчасно не виконав індивідуальний навчальний план, відраховується з вищого навчального закладу. Йому видається академічна довідка встановленого зразка;

- студенту, який виконав усі вимоги навчального плану підготовки магістра і захистив магістерську роботу, рішенням державної екзаменаційної комісії присвоюється відповідно до обраної спеціальності кваліфікація та видається державний документ про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» і повну вищу освіту;

- студент, який отримав документ встановленого зразка про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» і повну вищу освіту, працевлаштовується згідно з чинним законодавством;

- студенту, який отримав підсумкові оцінки «відмінно» не менше як з 75 відсотків усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань, передбачених індивідуальним навчальним планом, а з інших навчальних дисциплін та індивідуальних завдань - оцінки «добре», захистив магістерську роботу з оцінкою «відмінно», видається документ про освіту з відзнакою;

- враховуючи наукові (творчі) здобутки, магістр може бути рекомендований вченою радою університету до вступу в аспірантуру.

Підготовка магістрів вимагає передусім фундаменталізації змісту навчання, забезпечення формування у фахівців інноваційного мислення. Фундаменталізація змісту навчання досягається розширенням і поглибленням міждисциплінарних знань фахівця, орієнтованих на вирішення проблемних ситуацій у науковій і педагогічній діяльності; підвищенням рівня сформованості методів пізнавальної, професійної, комунікативної та аксіологічної діяльності; забезпеченням синтезу природничо-наукового і гуманітарного знання і переходом до комплексних критеріїв продуктивності, ефективності і якості діяльності.

Освітньо-професійна програма підготовки магістра включає поглиблену фундаментальну, гуманітарну, психолого-педагогічну, спеціальну та науково-практичну підготовку.

Фаховий компонент магістерської програми має забезпечити фахові компетенції фахівця з певної спеціальності. Основою цієї складової є певна частина дисциплін циклу професійно-практичної підготовки навчального плану підготовки фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст». Відмінність фахової складової програми магістерської підготовки полягає в глибшій орієнтації на фундаментальні знання. Відбір цих дисциплін здійснюється на підставі аналізу функціональних обов'язків магістра відповідної спеціальності. Навчальні програми фахових дисциплін мають бути доповнені в напрямку підвищення їх фундаментальності і наукового рівня, вони мають віддзеркалювати новітні досягнення відповідної наукової галузі для залучення магістрів до роботи з монографічною і періодичною науковою вітчизняною та іноземною літературою.

Науковий компонент магістерської програми призначено для формування більш цілісного, поглибленого бачення професійної діяльності. Цей компонент забезпечує широту та фундаментальність освіти, максимальну наближеність її до сучасного рівня наукових знань у відповідній галузі, формування компетенцій самостійного здійснення наукових досліджень та отримання нових знань.

Наукова складова має забезпечити:

o уміння вибирати необхідні методи дослідження, модифікувати існуючі та розробляти нові методи, виходячи із завдань конкретного дослідження;

o уміння обробляти отримані результати, аналізувати й осмислювати їх із урахуванням опублікованих матеріалів;

o уміння подавати підсумки виконаної роботи у вигляді звітів, рефератів, наукових статей, доповідей тощо, які оформлені згідно з установленими вимогами із залученням сучасних засобів редагування і друку.

Наукова складова магістерської програми містить загальну фундаментальну наукову підготовку (забезпечує формування системних компетенцій), фундаментальну наукову підготовку із спеціальності та теми наукових досліджень (забезпечує формування інструментальних компетенцій), наукову практику, а також проведення наукових досліджень і підготовку магістерської роботи.

Формування системних компетенцій із більшості спеціальностей може бути забезпечено такою навчальною дисципліною, як основи наукових досліджень (у певній галузі).

Формування інструментальних компетенцій із спеціальності та теми наукових досліджень забезпечується, по-перше, загальними для певної спеціальності фундаментальними навчальними дисциплінами, які визначаються випусковою кафедрою і включаються до навчального плану магістерської підготовки зі спеціальності, по-друге, дисциплінами, які вибираються студентом за рекомендацією наукового керівника (згідно з напрямом досліджень і темою магістерської роботи) і включаються до індивідуального навчального плану магістранта.

Науково-дослідна складова магістерських програм (наукові дослідження та практика) має бути пов'язана з науковою проблематикою кафедри та спрямована на формування компетенцій проведення наукових досліджень у конкретній галузі знань.

Зміст освіти магістрів визначається нормативною і вибірковою частинами програми, яка розробляється у встановленому порядку з кожної спеціальності відповідно до Переліку спеціальностей.

Нормативна частина програми повинна становити не менше 40 і не більше 60 відсотків загального обсягу навчального часу, передбаченого на підготовку магістра.

Вибіркова частина програми визначається вищим навчальним закладом з урахуванням його наукового потенціалу, потреб замовника фахівців та наукових інтересів магістра, його можливостей щодо оволодіння розділами суміжних освітніх програм.

Для осіб, які навчаються за програмою «магістр», в індивідуальному навчальному плані може бути передбачена підготовка з навчальних дисциплін, що є вступними до аспірантури з зазначеної спеціальності або складають перелік дисциплін кандидатського мінімуму.

Під час навчання особи, які навчаються за програмою «магістр», мають право складати кандидатські іспити.

Навчальний процес у магістратурі КДПУ здійснюється у таких формах:

o навчальні аудиторні заняття (лекції, практичні, семінарські, лабораторні заняття, консультації);

o самостійна робота;

o виконання індивідуальних завдань;

o виробнича (педагогічна) практика в загальноосвітніх навчальних закладах;

o виробнича (педагогічна) практика у вищому навчальному закладі;

o контрольні заходи.

Формами звітності про якість навчання є:

§ модульні контрольні роботи;

§ доповіді на наукових та методичних конференціях, семінарах;

§ підготовка й захист рефератів, звітів із виконаних науково-дослідницьких робіт;

§ підготовка та публікація результатів наукової роботи;

§ семестрові екзамени, заліки, атестації;

§ державна атестація.

Вищий навчальний заклад створює умови для виконання студентом, який навчається за програмою «магістр», індивідуального плану в повному обсязі, а також:

· надає студентам можливість публікації наукових (науково-методичних) статей у збірниках, що друкуються в Україні, зокрема у збірнику наукових праць студентів КДПУ;

· надає студентам магістратури для користування навчальні приміщення, наукові фонди бібліотеки, наукове обладнання та устаткування;

· забезпечує доступ до інформаційних мереж, у тому числі й до міжнародної мережі Інтернет;

· сприяє участі студентів у наукових та методичних конференціях;

· організовує для студентів магістратури проведення факультативних курсів із проблемних питань за участю відомих учених;

· створює умови для проходження виробничих практик;

· створює умови для висвітлення у засобах масової інформації захисту кращих магістерських робіт.