Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична розрахункова вода.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
359.94 Кб
Скачать
  1. Визначення розмірів платежів за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти

Плата за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти впроваджується з метою економічного стимулювання водоохоронних заходів, упорядкування джерел їх фінансування і кредитування та відшкодування народногосподарських збитків, завданих забрудненням поверхневих вод, територіальних і внутрішніх морських вод та підземних горизонтів.

Платежі за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти компенсують економічні збитки від негативного впливу забруднених вод на здоров'я людей, об'єкти житлово-комунального господарства, сільськогосподарські угіддя, водні, лісові, рибні і рекреаційні ресурси.

Розмір платежу за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти включає дві складові:

    • плату в межах установлених лімітів (тимчасово погоджених)

    • скидів забруднюючих речовин;

    • плату за перевищення лімітів скидів забруднюючих речовин.

Розмір платежу за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти (Пв) визначається за формулою:

Пв = Крб х (Млі + Мпі х Кн) х Нбі х Кінд, (2),

де Млі – обсяг скидання і-ої забруднюючої речовини в межах ліміту, т;

Мпі – обсяг понадлімітного скидання і-ої речовини, т;

Нбі – норматив збору за тонну і-ої речовини, грн./т;

Крб (Кт) – регіональний (басейновий) корегуючий коефіцієнт, що враховує територіальні екологічні особливості, а також еколого-економічні умови функціонування водного господарства (табл. 1);

Кн – коефіцієнт кратності збору за понадлімітні скидання забруднюючих речовин;

Кінд – коефіцієнт індексації

Базові нормативи плати за скидання і-тої забруднюючої речовини у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти (Нбі) встановлюються на підставі їх гранично допустимої концентрації, відносно агресивності та оцінки економічного збитку від шкідливої дії скидів і затверджуються Міністерством охорони навколишнього природного середовища України за погодженням з Міністерством економіки України та Міністерством фінансів України.

Значення показника Млі приймається рівним річному обсягу скиду і-тої забруднюючої речовини в межах ліміту, а показника Мпі - річному обсягу понадлімітного скиду (фактичний скид мінус ліміт).

Регіональні (басейнові) коефіцієнти Крб, які враховують територіальні соціально-екологічні особливості, а також еколого-економічні умови функціонування водного господарства, приведені в таблиці 1.

Таблиця 1. Значення регіональних (басейнових) коефіцієнтів

Басейни морів і рік

Крб

Азовське море

2,0

Чорне море

2,0

Дунай

2,2

Тиса

3,0

Прут

3,0

Дністер

2,8

Дніпро (кордон України - до м. Києва)

2,5

Дніпро (м. Київ включно - до Каховського г/в)

2,2

Дніпро (Каховський г/в включно - до Чорного моря)

1,8

Прип'ять

2,5

Західний Буг та ріки басейну Вісли

2,5

Десна

2,5

Південний Буг та Інгул

2,2

Ріки Кримського півострова

2,8

Сіверський Донець

2,2

Міус

2,2

Кальміус

2,2