Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільна оборона.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
155.52 Кб
Скачать

3.4. Прилади радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю

Для виявлення та вимірювання радіоактивних випромінювань, радіоактивного забруднення різноманітних предметів, місце­вості, продуктів харчування, фуражу, води застосовуються при­лади радіаційної розвідки

для вимірювання поглинених доз опромінення — прилади дозиметричного контролю

Наявність отруйних речовин (ОР) у повітрі, на місцевості, техніці та в інших середовищах визначається за допомогою при­ладів хімічної розвідки. Для виявлення сильнодіючих от­руйних речовин використовуються прилади типу «Сирена».

За призначенням прилади радіаційної розвідки та

дозиметричного контролю діляться на: Індикатори — найпростіші прилади радіаційної розвідки для виявлення випромінення та орієнтовної оцінки потужності дози, головним чином бета - та гама -випромінювання. Також можна встановити: збільшується чи зменшується потужність дози. При­лади ДП-64 (постійний нагляд та визначення початку ра­діоактивного забруднення, тобто прилад працює в режимі спостереження і забезпечує звукову та світлову сигналіза­цію через 3 сек. після досягнення рівня радіації — випро­мінювання 0,2 Р/год., а з побутових СИМ-01, СИМ-03.

Рентгенометри — для визначення потужності дози рентгенівського або у - випромінювання, діапазон від сотих до­лей рентгена до декількох сог рентгенів на годину, прилади Бор­товий рентгенометр ДП-ЗБ (призначений для вимірювання потужності дози гама-випромінювань на місцевості з рухомих об'єктів) ДП-5В (Вимірювач потужності дози ДП-5В (рен­тгенометр) призначений для: виявлення радіоактивного вип­ромінювання; вимірювання рівня гама-радіації на місцевості і радіоактивної зараженості поверхні різних предметів за гама- випромінюванням; виявлення бета-випромінювання), ІМД-1Р, ІМД-1С, ККТ-2,«Кактус»та інші. Побутові: «Прип'ять»,«Бел- ла», «Сосна», «Синтекс».

Радіометри (вимірювачі радіоактивності) — визначення ступеня радіоактивного забруднення поверхонь альфа та бета частинками. Можливе вимірювання невеликих рівнів гама-вип- ромінювапь. Установка ДГІ-100, «БЕТА».

Дозиметри - визначення сумарної дози опромінення, осо­бового складу формувань , головним чином, у -випромінення. Комплекти індивідуальних дозиметрів: ДК-02, ДГІ-22В, ДП-24, ІД-1,ІД-11,ІД-0.2.

Прилади хімічної розвідки

Військовий прилад хімічної розвідки (ВГ1ХР) призначений для визначення у повітрі, на місцевості і на бойовій техніці наступ­них ОР імовірного противника: заріна, зомана, іпріта, фосгена, синильної кислоти* хлорциана, а також парів У-газів.

Прилад складається з металевого футляра, в якому знахо­дяться: насос із колектором, насадка, грілка, захисні ковпачки, протидимові фільтри, ампуловідкривач і касети з індикаторни­ми трубками.

Індикаторні трубки. У комплекті приладу: — 10 трубок з чер­воними кільцями і крапкою (для визначення зомана, заріна, V- газ|в); — 10 трубок з одним жовтим кільцем для визначення іпріта; — 10 трубок із трьома зеленими кільцями (для визна­чення фосгена, дифосгена, синильної кислоти, хлорциана).

Крім ВІ1ХР для хімічної розвідки використовують прилад ПХР, в якому насос має гнізда для індикаторних трубок і аналіз можна робити відразу всіма.

ПІ 1ХР — напівавтоматичний прилад хімічної розвідки, має електричний насос, який може працювати від автомобільного акумулятора.

Для більш ретельних досліджень хімічного зараження в по­льових умовах використовується прилад ПХЛ-54 польова хімічна лабораторія.

Крім перелічених приладів на стаціонарних постах можуть використовуватися автоматичні газоаналізатори ГСГІ-1, та ГСГ1-11 .Вони призначаються для безперервного визначення на­явності у повітрі ОР і радіоактивного вимпромінювання.