Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільна оборона.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
155.52 Кб
Скачать

Для очищення води від радіоактивних речовин застосовують кілька способів:

відстоювання - виділення тільки нерозчинні радіонукліди фільтрування (пісок, торф, гравій) досягається очищення до 70%. коагулювання (глина, кальцинована сода, фосфати) з наступним відстоюванням можна видалити до 40% радіонуклідів строн­цію і цезію, перегонку

Очищену воду із заражених водойм

можна отримати шляхом улаштування спеціальних колодязів на відстані від берега водойми 5-10 м. При цьому дно колодязя повинне бути нижче поверхні рівня води у водоймі.

Якщо грунт берега не пропускає вод, то між водоймою і ко­лодязем обладнують фільтруючу траншею або трубу.

Найкращі результати для видалення радіонуклідів з води до­сягаються при перегонці чи пропущенні її через іонообмінні смоли.

4.16. Радіація і харчування

Насамперед у раціон харчування повинні входити такі речо­вини, які перешкоджають засвоєнню організмом радіонуклідів, найкраще природні, органічні, котрі не дають побічних негатив­них явищ. Це пектини або полісахариди, органічні речовини, які вступають у контакт з радіонуклідами, позбавляют ь їх можли­вості розчинятися в клітинах живого організму.

Пектини входять до складу багатьох продуктів, а тому слід більше вживати яблук, гарбузи, ріпи, моркви, буряка, капусти, сливи, полуниці, вигині, чорноплідної горобину, обліпихи.

Засвоєнню радіонуклідів в орг анізмі перешкоджають і фрук­тові соки (гранатног о, яблучного, г рушевого, сливового, томат­ного, виноградного), до складу яких входять орг анічні кислоти, здатні вступати в тісну взаємодію з радіонуклідами і, утворив­ши з ними ряд сполук, видаляють їх з організму.

Для підтримки потрібної кількості калію в організмі слід спо­живати петрушку, шпинат, цибулю, часник, брюссельську і цвітну капусту, турнепс, щавель, селеру та інші види зелених культур.

Зменшення радіоактивного впливу дає нормальне співвідно­шення в організмі кальцію і магнію. Для цього треба система­тично вживати молоко і сир, а також бобові культури — квасо­лю, горох та ін.

Не виключена можливість потрапляння в організм людини «гарячих» часток — дуже руйнівних для живих клітин радіоак­тивних елементів. Несучи великі дози радіації, вони руйнуют ь навколо себе усі тканини, викликаючи їх злоякісне перероджен­ня. Важливо для цього вживати продукти, де є волокнисті речо­вини: капусту, буряк, моркву, житній хліб.

Продукти, які мають яекраво-жовт і і червоні пігменти, змен­шують імовірність появи раку. Це помідори, червона морква, виш­ня, смородина. При цьому важливо, щоб вживались вони систе­матично, створюючи своєрідний бар'єр загрозливим хворобам.

Тема 5. Оцінка обстановки у надзвичайних ситуаціях

  1. Оцінка радіаційної обстановки.

  2. Оцінка хімічної обстановки при аваріях на ХНО.

  3. Оцінка стану ураження міст та населених пунктів.

  4. Оцінка інженерної обстановки на об'єкті господарської діяльності.

  5. Оцінка інженерного захисту робітників та службовців об'єктів господарської діяльності.

  6. Прогнозування та оцінка пожежної обстановки на об'єктах.

5.1. Оцінка радіаційної обстановки

Радіаційні аварії- це аварії з викидом (виходом) радіоак­тивних речовин (радіонуклідів) або іонізуючих випромінювань за межі, непередбачені проектом для нормальної експлуатації радіаційно-небезпечних об'єктів, в кількостях більше встанов­лених меж їх безпечної експлуатації.

Два види аварій

-внаслідок аварії або теплового вибуху та зруйнування РНО;

- внаслідок вибухової ядерної реакції.

Для характеристики забруднення застосовують: ступінь (щільність) забруднення, який характеризується поверхневою щільністю'зараження радіонуклідами і вимірюється активністю радіонукліда на одиницю площі.

За щільністю забруднення місцевість після радіац. аварії поділяють на зони:

    1. відчуження;

      1. безумовного (обов'язкового) відселення;

        1. гарантованого (добровільного) відселення;

          1. підвищеного радіоактивного контролю;