Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krimin_protses.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

3.Завдання кримінального провадження.

Стаття 2. Завдання кримінального провадження

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Завдання кримінального процесу сформульовано у статті 2 Кримінально- процесуального кодексу України (надалі - КПК).Це зокрема:

- охорона прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, які беруть у ньому участь;

- швидке й повне розкриття злочинів;

- викриття винних;

- забезпечення правильного застосування закону, щоб кожний хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності та жоден невинуватий не був покараний.

Перелічені завдання кримінального судочинства стосуються всіх його стадій. Одночасно кожна стадія має свої спеціальні завдання. Виконання всіх цих завдань покладено на державні органи, що ведуть процес. При цьому суд зобов'язаний виконувати тільки перше й останнє завдання.

Кримінальне судочинство може та повинно бути ефективним інструментом державної охорони прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб -установ, підприємств, організацій тощо. Жодне порушення законності, прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб не може бути виправдане посиланням на необхідність боротьби зі злочинністю.

Під розкриттям злочину слід розумітивстановлення події злочину та винних осіб. Злочин може визнаватися повністю розкритим лише після набрання обвинувальним вироком законної сили, а в разі закриття кримінальної справи - після набрання чинності відповідною постановою чи ухвалою. Вимога швидкого розкриття злочину означає, що строки порушення кримінальної справи, встановлення події злочину та винних осіб повинні максимально наближатися до моменту вчинення злочину.

Завдання викриття винних полягає у необхідності встановлення всіх осіб, які вчинили злочин. Воно тісно пов'язане з попереднім завданням.

Правильне застосування закону означає суворе дотримання норм кримі­нального, кримінально-процесуального й іншого законодавства при провадженні в кримінальній справі. Саме це є гарантією встановлення істини у справі, застосування до винуватого справедливого заходу впливу та непритягнення до відповідальності невинуватого.

Окремі завдання кримінального судочинства випливають з ряду інших норм КПК України, а саме:

1. Одержання доказів із метою встановлення істини і правильного застосування Закону (ст. 22 КПК).

2. Виявлення причин і умов, які сприяли вчиненню злочину (ст. 23 КПК).

3. Забезпечення відшкодування заподіяних злочином матеріальних збитків фізичним і юридичним особам (ст. 29 КПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]