Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R5-ALGE.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Метод Ньютона (метод дотичних).

І дея методу полягає в тому, що проводиться дотична до кривої у = F (х) при х=с і шукається точка перетину дотичної з віссю абсцис. При цьому не обов'язково задавати відрізок [а,b], що містить корінь рівняння (5.1), а досить лише знайти деяке початкове наближення кореня х=с0, в якій F(c0)F"(c0)>0

Рівняння дотичної, проведеної до кривої у=F(x) у точці М0 з координатами с0 і F(co), має вид :

у-F(co)=F' (с0) .

Звідси знайдемо наступне наближення кореня c1 як абсцису точку перетину дотичної з віссю 0х (у =0):

с10-F(c0)/F’(c0)

Аналогічно можуть бути знайдені і наступні наближення як точки перетину дотичних з віссю абсцис , проведених у точках M1, M2, і т.д. (рис. 7.3). Формула для n+1-го наближення має вид

cn+1=cn-F(cn)/F’(cn). (5.3)

Достатні умови збіжності методу Ньютона дає така теорема.

Теорема . Нехай на відрізку [а;b ]функція F(x) має неперервні із сталими знаками похідні F'(x) ≠ 0,F''(x)≠ 0 і F(a)F(b) < 0. Тоді існує такий окіл Rа;b] кореня х* рівняння F(x) = 0, що для будь-якого хоє R послідовність ck}, обчислена за формулою (5.3), збігається до кореня х*.

Оцінимо швидкість збіжності методу Ньютона.

Можна довести, що для методу Ньютона справедлива оцінка

/ck - x*/ ,

де M2= , m1=

З цієї оцінки видно, що для досягнення заданої точності ітераційний процес треба продовжувати доти, поки для двох послідовних наближень ck і c k-1 не виконуватиметься нерівність

/ck ck-1/

Якщо на відрізку  а;b] справедлива нерівність М2<2т1 то ітераційний процес можна закінчити, коли виконується умова /ck ck-1/ .

Перевага методу Ньютона перед методом ітерацій у тому, що він має вищу швидкість збіжності. Так, корінь x* є [2;3 ] рівняння х3 - 2х -5 =0 з точністю ε=10-6 і ε=10-9 методом Ньютона був обчислений за п'ять і шість ітерацій відповідно, тоді як методом ітерації він був обчислений не менш ніж за шість і десять ітерацій відповідно.

З формули (5.3) видно, що чим більше значення f(x) в околі кореня, тим менша поправка додається до попереднього наближення. Тому метод Ньютона зручно застосовувати тоді, коли в околі кореня графік функції у = f(x) має значну крутість. Крім того, методом Ньютона можна знаходити не тільки дійсні корені рівнянь, а й комплексні. Метод Ньютона легко поширюється і на розв'язування систем нелінійних рівнянь з багатьма невідомими.

Недоліком методу Ньютона є те, що на кожній ітерації треба обчислювати не тільки значення функції f(x), а й значення її похідної. Обчислення похідної f' (x) може бути значно складнішим від обчислення f(x).

Приклад 2. Методом дотичних уточнити корінь рівняння x3-x-1=0,відділений на відрізку [1, 2].

Маємо f(x)=x3-x-1, f'(x)=Зх2-1, f”(x)=6.

Тому що на відрізку [1, 2] f”(x)>0, то дотичну треба взяти в правому кінці відрізка (тобто x=b=2, де f(2)=5>0. Ще не обчислюючи c, можна сказати, що точка c буде правим кінцем нового відрізка [a1, b1] (а<xо<c, a1=a, b 1=с). Думаючи c=2, одержимо f’(2)=11 і далі по формулі cn+1=cn-f(cn)/f’(cn): c=2- =1.6

Наближене значення c узято з надлишком, тому що c>x0. Новий відрізок повинний бути [1; 1,6] (a1=a=1, b 1=c=l,6).

Ми уточнювали корінь рівняння, заміняв один з кінців вихідного відрізка [а, b] точкою c, більш близької до кореня. Очевидно, більший ефект може бути досягнуть при наближенні до кореня одночасно c двох сторін. Це досягається застосуванням комбінованих методів.

МЕТОД ХОРД

Метод хорд — один з поширених ітераційних методів. Його ще називають методом лінійного інтерполювання, методом пропорційних частин.

Нехай задано рівняння f(х) = 0, де f(х) на відрізку [а;b] має неперервні похідні першого й другого порядків, які зберігають сталі знаки на цьому відрізку, і f(a) f(b) < 0, тобто корінь х* рівняння відокремлений на [а;b].

І дея методу хорд в тому, що на досить малому відрізку дуга кривої у=f(x) замінюється хордою і абсциса точки перетину хорди з віссю Ох є

наближеним значенням кореня.

Нехай для визначеності f(x) > 0. f'(x) > 0, f(a) < 0. f(b) > 0 (рис. 7.4, а). Візьмемо за початкове наближення шуканого кореня х* значення x0= а. Через точки A0 і В проведемо хорду

і за перше наближення кореня х* візьмемо абсцису x1 точки перетину хорди з віссю Ох. Поклавши y=0, х=x1одержуємо

чи (5.4)

Новий відрізок, що відокремлює корінь, можна визначити, порівнюючи знаки f (а), f (x1) і f (b). Очевидно, що точка x1 ближче до точки х*, чим а, якщо у'у" > 0 (див. рис. 7.4,а), і відрізком, що відокремлює корінь, буде [х1,b] ,у противному випадку, якщо у'у" < 0 (див. рис.7.4, в), відрізком, що відокремлює корінь, буде [а,х1].

Абсциса х2 точки перетину хорди А1В буде другим наближенням кореня. Продовжуючи цей процес необмежено, дістанемо послідовність хо, х1, х2, ..., хn, ...наближених значень кореня х* даного рівняння.

Для хк+1, якщо у'(х)у"(х) > 0 маємо:

к=0,1,2,… (5.5)

Якщо у'(х)у"(х) < 0 , то для хк+1 можна записати формулу

, к=0,1,2,… (5.6)

Достатні умови збіжності методу хорд дає така теорема.

Теорема. Нехай на відрізку [а;b] функція f(x) неперервна разом із своїми похідними до другого порядку включно, причому f(a)f(b) < о, а похідні f'(x) і f''(х) зберігають сталі знаки на [а;b], тоді існує такий окіл кореня х* рівняння f(x)= 0, що для будь-якого початкового наближення хо з цього околу послідовність [хk], обчислена за формулою (5.5) або (5.6), збігатиметься до кореня х*.

Для оцінки похибки можна скористатися формулою

/хk - x*/ ,

де M2= , m1=

Отже, корінь х* рівняння f(x) =0 буде знайдено методом хорд із наперед заданою точністю є , якщо для двох послідовних наближень хk.і хk-1 справджуватиметься нерівність

.

Приклад 3. Методом хорд уточнити корінь рівняння x3-x-1=0,відділений на відрізку [1,2].

Тут f(x)=x3-x-1, f'(x)=Зх2—1, f”(x)=6.

Тому що на відрізку [1, 2] маємо f”(x)>0, f(1)<0, f(2)>0, то крапка х1, обумовлена по формулі (5.4)

=1- =1.1,

буде лівим кінцем нового відрізка [a1, b1]1<x*<b, a11, b1=b.

Помітимо, що наближене значення с узяте з недоліком, тому що х1<х*, і при округленні з надлишком є небезпека «переступити» через корінь. Як відрізок [a1, b1] варто тепер узяти відрізок [1,1; 2].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]