Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кругової Яни 3-Б ст 87-94.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

З досвіду народного лікування на Поділлі

Народна медицина на Поділлі в дорадянський період, як і скрізь на Україні, була основним видом лікування широких народних мас, що обумовлювались важкими соціально - побутовими умовами життя населення., обмеженістю мережі лікарняних закладів та недоступністю платного медичного обслуговування.

Етнографічне вивчення цієї ділянки традиційних народних знань в даному регіоні виявляє наявність у ній як загальноукраїнських і спільнослов’янських елементів, так і яскраво виражених специфічних рис. Специфіка ця особливо чітко виявилася в одному з найбільш суттєвих її компонентів – народних лікувальних засобах рослинного характеру. Вона знайшла вираз як у виборі лікарських рослин , особливостях їх збору так і в способах приготування та вживання ліків. Матеріали, що є в нашому розпорядженні, дають підставу говорити, що в з рослинних засобів мешканці Поділля віддавали перевагу городнім та технічним культурам. На увагу заслуговує їх досвід, пов'язаний з широким застосуванням у практиці народного лікування льону, конопель, часнику, цибулі, петрушки ніби засобів універсальної лікувальної дії.

Зафіксовані в літературі дані свідчать про різноманітність лікарських форм( відвари, водяні і горілчані настої, порошки, мазі) , оригінальність окрмих рецептів ( відвари на молоці, сироватці, меду; рослинні суміші з багатьох компонентів тощо).

Частіше ніж у медичній практиці мешканці інших місцевостей України, вживалися фруктові й листяні дерева – яблуня, груша, вишня, горіх, липа, верба та ін. На Східному Поділлі, наприклад, настій яблучного цвіту вважався одним з ефективних засобів при захворюванні дихальних шляхів та туберкульозі легень. На Західному Поділлі при гінекологічних захворюваннях та рекомендували відвар корення яблуні тощо.

Помітне місце в народні медицині займала гідротерапія. Купелі з додатком лікарських трав, своєрідні інгаляції, холодні і гарячі компреси вважалися ефективними засобами при цілому роді захворювань.

Викливає цікавість питання про співвідношення раціонального й магчного елементів у народні медицині українців Поділля. Останній займає у ній значне місце дуже часто супроводжуючи раціональні дії. З видів лікувальної магії особливої уваги заслуговує славесна як одне з цінних джерел вивчення народного світогляду своєрідна народна психотерапія. У зафіксованих тут зразках словесної магії зберігає відгомін давнього світогляду народу, дохристиянських звичаїв та ритуалів. Сліди давніх культів простежується в магічних діях пов’язаних з водою, вогнем тощо.

Незважаючи на значне місце магічного компоненту в народній медицині мешканців Поділля нагромаджено чималий раціональний досвід який заслуговує уважного вивчення з метою використання його в науковій медицині.